Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Skulle vi överleva på Titan?

-

Titan är en av de mest jordlika världar vi har besökt vilket väcker frågan om vi skulle kunna kolonisera den. Det finns några tänkbara fördelar, inte minst möjlighete­n att använda Titans naturresur­ser. Faktum är att data från Cassini pekar på att Titan har mer flytande kolväte än alla kända naturliga gas- och oljefyndig­heter på jorden.

Om det finns mycket vatten under månens yta kan det användas till att producera andningsba­rt syre. Genom att kombinera Titans vatten och metan skulle det vara möjligt att skapa bränsle som skulle kunna användas som energikäll­a. Kväve, metan och ammoniak skulle kunna användas till att producera gödselmede­l till odling av föda.

Det finns ett antal problem som människor på Titan skulle behöva lösa. De extrema temperatur­erna innebär att vi skulle behöva rejäla värmegener­atorer och isolering för att inte frysa. Effekterna av att leva i lägre tyngdkraft kan också orsaka långsiktig­a problem. Studier utförs för att ta reda på mer om det.

Trots detta kan Titan vara ett bättre val än Mars. Månen har redan en tät och skyddande atmosfär. På Mars kommer en omfattande terraforme­ring att krävas innan en atmosfär av något slag kan skapas. Mars saknar dessutom naturresur­ser och till skillnad från Titan kan inte planeten dra nytta av en inducerad magnetosfä­r för att skydda mot de skadliga solvindarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden