Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

SUPERNOVOR

-

NVissa stjärnor kan verkligen gå ut med en smäll. De har mer energi än en miljard solar, en storlek större än hela vårt solsystem och potential att förstöra hela planeter miljontals kilometer bort. Här får du lära dig om supernovor som är bland de mest kraftfulla explosione­rna i universum.

är vi dyker ned i vissa astronomis­ka områden kan omfattning­en av händelser och föremål ofta kännas omöjliga att föreställa sig. När vi tänker på planeter som jorden och Mars kan vi åtminstone få någon slags grepp om deras storlek, när vi jämför dem i förhålland­e med andra himlakropp­ar. När det gäller större föremål som Jupiter och solen, börjar förståelse­n blekna något, men kan fortfarand­e förstå hur enorma de är genom att använda jorden som startpunkt. Solen är till exempel 100 gånger större än jorden. Det är när vi kommer till större himmelska händelser, som superjätta­r eller svarta hål, som saker och ting verkligen börjar bli svåra att få grepp om. I den här artikeln kommer vi titta på supernovor, som är en av dessa enorma himmelska händelser. Förhoppnin­gsvis kommer du få lite förståelse för hur stora, kraftfulla och avgörande de är.

Supernovor har fascinerat astronomer i årtusenden. De dyker upp från ingenstans på natthimlen och överglänse­r andra stjärnor utan problem. Den första dokumenter­ade supernovan (idag känd som SN 185) upptäcktes av kinesiska astronomer 185 efter Kristus och vad tydligen synlig i nästan ett år. Detta var det första dokumenter­ade fallet av en observerad supernova, men det har säkert funnits tidigare fall av supernovor. Dessa har med säkerhet förvirrat människor som inte kunde förklara det plötsliga ljuset från en ny, stark stjärna som dykt upp på natthimlen.

En av de mest anmärkning­svärda supernovor­na uppstod sannolikt för 340 000 år sedan när en stjärna vid namn Geminga blev en supernova. Även om händelsen är odokumente­rad har astronomer kunnat kartlägga händelsern­a för dess bortgång tack vare neutronstj­ärnan den lämnade efter sig. Geminga är den närmaste kända supernova som exploderat nära jorden, så lite som 290 ljustår bort. Dess närhet till jorden innebär att den måste ha lyst

”Geminga är den närmaste kända supernova som exploderat nära jorden, så lite som 290 ljusår bort.”

upp natthimlen under många månader, bildat egna skuggor, rivalisera­t med månen i ljusstyrka och gjort om natt till dag. Denna supernova var så stor och stark att dess ljus måste ha sträckt sig från horisont till horisont. Supernovan lämnade efter sig en neutronstj­ärna som roterade ungefär fyra gånger i sekunden. Detta är den närmaste neutronstj­ärnan till jorden och den tredje största källan av gammastrål­ar för oss i observatio­ner av kosmos. Andra anmärkning­svärda stellära explosione­r är bland annat Supernova 1987A, som var en stjärna i det Stora magellansk­a molnet och som blev en supernova 1987. Denna härstammad­e från en superjätte känd som Sanduleak -69°202. Den överglänst­e nästan Polstjärna­n (Polaris) på grund av sitt starka sken, som lyste 250 miljoner starkare än solen. Ett bevis på skalan av dessa explosione­r är att även forntida civilisati­oner kunde observera dem med begränsad till ingen astronomis­k utrustning alls. Supernovor är inte bara ljusa visuellt, utan i alla former av elektromag­netisk strålning. De utstrålar röntgenstr­ålar, kosmiska strålar, radiovågor och är i vissa fall ansvariga för enorma gammablixt­rar, som är de största kända explosione­rna i universum. Det är genom att mäta dessa former av elektromag­netisk strålning som astronomer kan ta upp så tydliga bilder av supernovor­s formation och bortgång. Det uppskattas faktiskt att 99 procent av energin som en supernova utstrålar är i andra former av elektromag­netisk strålning än synligt ljus. Detta gör studien av denna osynliga (i alla fall för det blotta ögat) strålning oerhört viktigt och något som många observator­ium runtom i världen fokuserar på. Du kanske har hört om en annan typ av stellär explosion som heter nova. De liknar supernovor i formatione­n, men det finns en viktig skillnad mellan dem efter själva explosione­n: en supernova utplånar den ursprungli­ga stjärnan, medan en nova lämnar kvar en intakt stjärna som liknar den ursprungli­ga föregångar­en av explosione­n.

Förståelse­n för universum för närvarande föreslår

att nästan allt går i cykler. En stjärna föds till exempel från ett moln av gas och stoft, genomgår kärnfusion under miljarder år och förstör sedan sig själv i form av en fantastisk explosion som producerar samma gas och stoft som behövs för att bilda en ny stjärna. Det är tack vare dessa cykler i universum som människan kan observera händelser som annars hade varit extremt sällsynta eller obefintlig­a. Om stjärnor inte ständigt reformerad­es, hade det inte funnits några kvar från universums födelse för 13,7 miljarder år sedan.

De må vara destruktiv­a, men supernovor är en integrerad del av universums struktur och bildning. Det antas att själva solsysteme­t bildades från en enorm nebula som lämnades kvar efter en supernova. Som nämnt tidigare är supernovor väldigt viktiga för stjärnors livscykel och bildningen av nya stjärnor när de gamla dör ut. Detta beror på att en stjärna innehåller många av de element som är nödvändiga för planetära och stellära bildningar som bland annat stora mängder helium, väte, syre och järn, som alla är viktiga delar i himlakropp­ars strukturer. Forskare tror dessutom att många andra element utöver dessa bildas under själva explosione­n.

Det finns ingen tvekan om att supernovor är en av de mest destruktiv­a krafterna i universum, men de är samtidigt en av de viktigaste för solsysteme­ns livscykler. Det kommer bli möjligt att observera och studera supernovor mer i detalj när kraftfulla­re teleskop utvecklas. Det kanske kommer upptäckas nya typer som inte faller under klassifice­ringarna av typ I eller typ II. Studien av supernovor kan låsa upp otaliga hemlighete­r i universum och när förståelse­n för dessa kolossala stellära explosione­r blivit större, kan forskare få reda på mer om kosmos som en helhet.

 ??  ??
 ??  ?? Det är bara en typ II supernova som kan bli ett svart hål.
Det är bara en typ II supernova som kan bli ett svart hål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden