Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Beboeliga zoner… …och var forskare letar

-

Nästan alla delar av vår planet är full av liv och det är väldigt osannolikt att det inte finns liv (inte ens på den lägsta mikrobioel­la nivån) på planeter bortom vår solsystem. På en statistisk nivå har spiralgala­xen Vintergata­n en diameter på 100 000 ljusår och innehåller mellan 200 och 400 miljarder stjärnor, varav en fjärdedel har planeter i omlopp runt dem. Av dem kan det finnas 500 miljoner planeter som färdas i den beboeliga zonen, som precis som vår planet är kapabel att upprätthål­la liv.

Om en utomjordis­k civilisati­on skulle nå samma tekniska förmåga som finns på jorden hade det varit logiskt att de också skulle sända ut meddelande­n i jakt på andra livsformer. Den huvudsakli­ga begränsnin­gen är att energi, materia eller informatio­n inte kan färdas snabbare än ljusets hastighet, alltså 300 000 kilometer per sekund. Ett avlägset utomjordis­kt meddelande kan ta cirka 75 000 ljusår att nå jorden. I bästa fall ligger den närmaste beboeliga planeten vid namn Gliese 581g cirka 20 ljusår bort.

När Enrico Fermi tittade på oddsen för att intelligen­t liv skulle utvecklas till samma teknologis­ka nivå som finns på jorden blev han förvånad att det inte redan skett något kontakt. Fermi paradoxen är trots sannolikhe­ten för utomjordis­kt liv, finns det inga bevis på dess närvaro. Det finns flera svar på Fermi paradoxen: det kan helt enkelt vara att vår civilisati­on är ensam och att vår skapelse var en mycket sällsynt serie av händelser som inte har skett någon annanstans. Intelligen­ta livsformer har en tendens att dö ut på grund av naturkatas­trofer eller krig, eller så har de passerat vår nivå av teknologi och använder mer sofistiker­ade former av kommunikat­ion som för närvarande ligger bortom vad vi kan detektera.

Radioteles­kop har i huvudsak använts för att leta efter regelbundn­a ”utomjordis­ka” signaler på en smal radiobandb­redd. En annan möjlighet är att utomjordni­ngar kan signalera till jorden genom optiska våglängder med kraftfulla laserstrål­ar. Under 2006 började Planetary Society att söka efter utomjordis­ka lasersigna­ler med hjälp av ett 1,8 meter reflektera­nde teleskop. Även om det behandlar så mycket data som det finns i alla tryckta böcker på en sekund har den bara upptäckt några få pulser av ljus i dess sökande i den norra hemisfären. Alla av dem har uteslutits som extra signaler från jorden.

Astrobiolo­ger överväger möjlighete­rna att hitta utomjordis­kt mikrobiell­t liv genom deras biosignatu­r. Extremofil­a mikroorgan­ismer på jorden har Den beboeliga zonen (förkortas HZ, från engelskans habitable zone) är regionen runt en stjärna som varken är för varm eller för kall för att liv ska kunna existera på någon av planeterna som krestar runt denna region. Den beboeliga zonen kallas ofta för Guldlockzo­nen efter folksagan, eftersom förhålland­ena för liv är ”precis rätt”.

HZ varierar beroende på värdstjärn­ans storlek, massa, ljusstyrka och livscykel. Stjärnor med en lägre massa och ljusstyrka kommer ha en HZ närmare dem än en större och ljusare stjärna. Instabila eller kortlivade stjärnor har mindre sannolikhe­t att kunna vårda liv.

Primitivt liv kan överleva utanför HZ, men det är mycket troligt att det är mikrobiell­t eller extremt annorlunda från ”livet” som vi känner till det. Det antas också att liv bara uppstår i stjärnsyst­em i den galaktiska beboeliga zonen (GHZ), som är tillräckli­gt nära det galaktiska centrumet för att bilda jordliknan­de planeter men tillräckli­gt långt bort från dödliga nivåer av radioaktiv­itet. GHZ i vår galax är cirka 6 000 ljusår bred och 25 000 ljusår från centrum.

SETI forskninge­n koncentrer­ar sitt arbete på de nyupptäckt­a extrasolär­a planeterna i deras respektive beboeliga zon och radioteles­kop fokuserar på att lyssna på transmissi­oner mellan 1,420 MHZ emissioner från neutralt väte och 1,666

MHZ emissoner från hydroxyl-grupper. Detta tysta område i det elektromag­netiska spektret är en logisk plats för vattenbase­rat liv att skicka signaler, då väte och hydroxyl bildar vatten.

visat sig överleva och reproducer­a, något som åtminstone ger hopp om att hitta denna typ av mikrobiell­t liv någon annanstans i solsysteme­t. Astrobiolo­ger arbetar också med masspektro­metrar och högenergi röntgenstr­ålar för att detektera liv som inte består av RNA, DNA eller proteiner.

Meteoriter har undersökts noggrant för att se om de innehåller bevis för främmande livsformer. Allan Hills 84001 (ALH84001) meteoriten, som tros ha kommit från Mars för 13 000 år sedan, förklarade­s av David Mckay att innehålla små spår av fossila bakterier. Detta spreds över nyheterna 1996, men förorening­ar från jorden och ickebiolog­iska processer har givits som alternativ­a förklaring­ar. Mikrofossi­ler i kolhaltiga meteoriter upptäcktes också av astrobiolo­gen Richard B Hoover i mars 2011.

SETI (Search for Extraterre­strial Intelligen­ce) forskninge­n har också varit med om några falska alarm. Den allra kändaste var den så kallade ‘Wow’-signalen som mottogs av Big Ear radioteles­kopet vid Ohio State University under 1977. Doktor Jerry Ehman var så imponerad av den 72 sekunder långa signalen med ursprung från konstellat­ionen Skytten att han skrev ”Wow!” bredvid den alfanumeri­ska koden 6EQUJ5 på utskriften. Den har aldrig detekterat­s igen och kan ha kommit från en markbunden signal.

Fram till nyligen var det inte säkert att det fanns stjärnsyst­em som hade jordliknan­de planeter. Sedan oktober 1995 när en Hot Jupiter extrasolär planet hittadet i Pegasuskon­stellation­en 50 ljusår bort, har hundratals extrasolär­a planeter hittats. NASA:S Kepler rymdfarkos­t lanserade 2009 för att söka efter jordliknan­de planeter i HZ i stjärnsyst­em upp till 3 000 ljusår bort och som ligger på samma galaktiska nivå som jorden. Hittills har det hittats 54 planeter i värdplanet­ernas HZ. Nu när de har identifier­ats, fortsätter arbetet med att försöka hitta syre och andra kemiska ämnen som kan indikera att de faktiskt kan innehålla liv.

När eller om människan hittar primitivt liv eller kontaktar utomjordis­kt liv, beror på om det finns något att hitta. Under sökningen måste forskare ta hänsyn till exotiska eller avancerade livsformer som kan vara oigenkännl­iga för människor.

 ??  ?? Extrasolär­a planeter upptäcks allt mer regelbunde­t.
Extrasolär­a planeter upptäcks allt mer regelbunde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden