Sanningen bakom vår tids största skandaler

John Wayne och Lorena Bobbitt

En rasande fru och en vass kniv gjorde en man berömd av helt fel anledning.

-

Den 23 juni 1993 tog Lorena Bobbitt, en hustru i Virginia, en kniv och gjorde något som skulle göra henne och hennes man ökända – hon skar av hans penis. Hon lämnade honom hemma, tog bihanget och körde iväg. Hon stannade bara för att kasta ut den genom bilens fönster på vägen, där den senare återfanns.

När Lorena överlämnad­e sig själv till polisen beskrev hon ett liv av sexuell och fysisk misshandel som hade kulminerat i att hon blivit våldtagen av sin man under den ödesdigra natten. Hon hävdade att hon var lika mycket offer som han och levde i rädsla för sin egen säkerhet på grund av hans upprepade våldsamma attacker. John nekade till anklagelse­rna mot honom, men hans vittnesmål och uttalanden var förvirrade och motsägelse­fulla. Trots att han frikändes för våldtäkt fann juryn också Lorena oskyldig på grund av galenskap.

Johns penis återmonter­ades i en maratonope­ration och med brottet följde ett visst kändisskap. Han gav sig in i en karriär inom musik och pornografi, men stod inför upprepade straffrätt­sliga anklagelse­r under de kommande åren. Lorena däremot försökte starta ett nytt liv under ett nytt namn. Hon skaffade familj och ett arbete som stödperson för de som utsätts för våld i hemmet.

Paret Bobbitt träffades endast en gång efter mötet i rätten. Det var när de återförena­des i tv för att diskutera vilken påverkan händelsen hade haft på deras liv. Än idag är det ett av de mest ökända brotten i modern tid. En chockerand­e historia om misshandel och våld som internatio­nell media förvandlad­e till något komiskt.

SKANDAL 15

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden