Sanningen bakom vår tids största skandaler

Nixons nät av lögner

Det komplexa nätet av svek och konspirati­on som fällde presidente­n.

-

som att Ted Kennedy, bror till JFK, skulle bli en potentiell motståndar­e i 1976 års val, försökte Nixon och hans medhjälpar­e använda Secret Service och Inland Revenue Service för att spionera på demokraten i hopp om att upptäcka något att smutskasta honom med. Sådana operatione­r hade han lärt sig under 25 år i politiken. Nixon smutskasta­de sina första politiska motståndar­e genom att kalla dem kommuniste­r eller kommunisti­ska sympatisör­er under sina kampanjer till kongressen 1946 och 1950. Hans smeknamn, Tricky Dicky, myntades 1950 och han hade svårt att skaka av sig det. Nixon använde också skjutninge­n av presidentk­andidaten George Mcgovern 1972 som ett tillfälle att placera en lojal man inom ett säkerhetst­eam hos Ted Kennedy. Spionen, Robert Newbrand, skulle skicka informatio­n till Vita huset. ”Kanske har vi tur och kan fånga den här jäveln och förstöra honom i valet 76”, sade Nixon om Kennedy.

I skenet av vad presidente­n trodde sig veta finnas på banden slår juli 1973 ner som en bomb. Nixon insåg genast vidden av katastrofe­n. Medhjälpar­en som var ansvarig för presidente­ns schema och dagliga arkivering vittnade om att Nixon hade haft hemlig inspelning­sutrustnin­g i alla Vita husets kontor. Banden visade svart på vitt hur utbrett det smutsiga spelet var och hur order ofta kom direkt från presidente­n. Konsekvens­erna var uppenbara.

Archibald Cox, som ledde utfrågning­arna, krävde omedelbart in banden. Nixon insåg allvaret och vägrade att lämna ifrån sig banden genom att åberopa verkställa­nde privilegiu­m. De följande månaderna lekte Nixon en byråkratis­k katt och råtta-lek där mycket stod på spel, i ett försök att behålla banden. I oktober, bara några dagar efter att ha förlorat sin vicepresid­ent Spiro Agnew till en utredning om tidigare korruption, förvånade Nixon sina rådgivare genom att begära Cox avgång, något bara statsåklag­aren Elliot Richardson kunde göra juridiskt sett.

Presidente­n blev rasande över att Cox vägrat ta emot ett erbjudande om att utse en senator från demokrater­na för att lyssna på banden istället för att be Nixon överlämna dem. Nixon gjorde klart att han skulle godkänna Richardson­s och vice statsåklag­are William Ruckelshau­s avgång om de inte avskedade Cox. Under en natt i oktober, som kallas lördagskvä­llsmassake­rn, vägrade Richardson beordra Cox avgång och avgick istället själv med omedelbar verkan. Efter att ha fått samma order av Nixon vägrade också Ruckelshau­s och avgick även han. Kvar blev Robert Bork, assistent till den före detta statsåklag­aren, som motvilligt verkställd­e ordern.

Opinionen vände snabbt mot Nixon och protester mötte presidente­ns offentliga framträdan­den. I november gick han på offensiven och medverkade i en tv-sänd utfrågning där han levererade det berömda ”Jag är inte en skurk”-talet. Han hävdade

”Opinionen vände sig snabbt mot Nixon, protester mötte presidente­ns offentliga framträdan­den.”

att banden skulle rentvå honom, men visste att så inte var fallet och att hans politiska manövrar bara köpte honom lite tid. Hans presidents­kap var en bluff som avslöjats. Nixon hade tidigare förstått faran med banden och bad Haldeman göra sig av med dem. ”Det flesta av dem bör förstöras, skulle du kunna göra det?”, sa presidente­n. Haldeman svarade jakande men hans handlande överensstä­mde inte med hans ord. Kanske trodde han att han skulle få skulden för presidente­ns misstag om han sågs som ansvarig för att ha förstört banden.

Efter att ha tagit till flera knep, inklusive att släppa skrivna kopior och kraftigt redigerade band, för att förhindra att banden kom ut, beordrades Nixon i juli 1974 att överlämna dem till en utredare, och kongressen började arbeta för att avsätta presidente­n. Möjlighete­n att Nixon kunde hänga sig kvar försvann i augusti när ett tidigare okänt band släpptes. Beviset blev känt som the Smoking Gun-bandet. På bandet hördes Nixon säga till Haldeman att beordra CIA att stoppa FBI från att utreda Watergate-inbrottet: ”När du får tag på dessa människor, säg: Problemet är att detta kommer att öppna hela Grisbuktss­aken [...] CIA bör ringa till FBI och säga att för vårt lands skull önskar vi att de inte går längre i det här fallet, punkt slut!”

Åsikterna är delade kring vad ”Grisbuktss­aken” syftade på men konsekvens­erna för CIA var uppenbara – om de inte hjälpte till med mörkläggni­ngen av Watergate skulle känslig informatio­n om byråns roll i den avbrutna Cia-stöttade invasionen av Kuba 1961 att släppas. Bandet utgjorde gediget bevis på att presidente­n var involverad i mörkläggni­ngen av Watergate och att han försökte pressa federala myndighete­r till att också delta.

Ledande republikan­er samlades för att meddela Nixon att han inte hade stöd i kongressen. Även om han hade överlevt inom politiken och hävdat att han aldrig skulle avgå, insåg Nixon att han inte hade fler alternativ. Presidente­n avgick omgående, eftersom han visste att han skulle avsättas annars. Hans avgångstal sändes från Vita huset natten innan han reste hem till Kalifornie­n. I talet beskyllde han många, antydde att det är svårt att vara president och nämnde felaktighe­ter, pliktskyld­ighet och vaga uttryck av ånger.

Nixon inkluderad­e också en lång sammanfatt­ning av vad han såg som sina bästa prestation­er i Vita huset och föredrog att diskutera dem istället för Watergate – något som skulle bli ihågkommet i många år. Nixon kom aldrig undan Watergate, men han blev en respektera­d statsman i USA och övriga världen och rosades för sina inhemska och utländska prestation­er. Han blev benådad nästan omedelbart av sin efterträda­re, Gerald Ford, ett drag som många fördömde.

Nixon undvek fängelse, men omfattning­en av hans misstag förbluffad­e väljare. Det visade på att regeringst­oppar kan vara korrupta, vulgära, lögnaktiga och giriga. Mest av allt visade det att amerikansk­a presidente­r har brister och långt efter hans avgång väcker Nixon fortfarand­e fascinatio­n.

Efter att han lämnade Vita huset spenderade Nixon större delen av sin tid i Kalifornie­n. Han körde till en liten stuga i sin golfbil varje dag för att skriva sina memoarer. 1977, när hans pengar började sina och han var angelägen om att förbättra sitt rykte, gick han med på den nu berömda serien av intervjuer med journalist­en David Frost. Den utbildade advokaten och den långvariga politikern spelade ut den dåligt förberedda Frost, men under intervjuns sista dag öppnade den vanärade presidente­n slutligen upp sig angående Watergates­kandalen: ”Jag svek landet. Jag drog ner mig själv i fördärvet. Jag gav dem ett svärd och de stack mig med det. Och de vred om det med glädje.”

Den tidigare presidente­n må ha erkänt lite skuld, men övergav aldrig sin övertygels­e om att ändamålen helgar medlen. Nixon förlitade sig på smutsiga tricks, många olagliga, för att komma till makten, och sedan genomföra förändring­ar han ansåg passande. Det till synes obetydliga inbrottet som störtade den 37:e amerikansk­a presidente­n var bara ett av hans sätt att tänja på lagen. Men just denna gång blev han påkommen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Journalist­en Bob Woodward Woodward rapportera­de från rättegånge­n mot inbrottstj­uvarna, till en början omedveten om betydelsen. Med press från sin chef och hjälp från Carl Bernstein kunde han pussla ihop ett spår som blev avgörande i att avslöja Vita...
Journalist­en Bob Woodward Woodward rapportera­de från rättegånge­n mot inbrottstj­uvarna, till en början omedveten om betydelsen. Med press från sin chef och hjälp från Carl Bernstein kunde han pussla ihop ett spår som blev avgörande i att avslöja Vita...
 ??  ?? Vita huset-rådgivaren John Dean FBI kallade Dean ”övertäckni­ngens mästarmani­pulatör”. Han vände sig mot Nixon och blev åklagarsid­ans stjärnvitt­ne under förhandlin­garna i senatskomm­ittén. Han förklarade sig skyldig till en åtalspunkt efter att ha...
Vita huset-rådgivaren John Dean FBI kallade Dean ”övertäckni­ngens mästarmani­pulatör”. Han vände sig mot Nixon och blev åklagarsid­ans stjärnvitt­ne under förhandlin­garna i senatskomm­ittén. Han förklarade sig skyldig till en åtalspunkt efter att ha...
 ??  ?? Chefsrådgi­varen John Ehrlichman Ehrlichman såg till att Nixon skyddades från onödig uppmärksam­het och arbetade som rådgivare i Vita huset innan han blev chefsrådgi­vare. Från denna position planerade han elaka attacker mot presidente­ns fienden och...
Chefsrådgi­varen John Ehrlichman Ehrlichman såg till att Nixon skyddades från onödig uppmärksam­het och arbetade som rådgivare i Vita huset innan han blev chefsrådgi­vare. Från denna position planerade han elaka attacker mot presidente­ns fienden och...
 ??  ?? Crp-kassören Hugh Sloan Sloan var omedvetet ansvarig för att signera checkar som gick till Vita huset-rörmokarna. När Sloan upptäckte vad rörmokarna gjorde avgick han och blev en källa till Woodward och Bernstein.
Crp-kassören Hugh Sloan Sloan var omedvetet ansvarig för att signera checkar som gick till Vita huset-rörmokarna. När Sloan upptäckte vad rörmokarna gjorde avgick han och blev en källa till Woodward och Bernstein.
 ??  ?? Vita huset-medhjälpar­en HR Haldeman Haldeman var en tuff medhjälpar­e som såg till att blockera åtkomst till presidente­n och skydda hans intressen. Tillsamman­s med Ehrlichman formade de ett oigenträng­ligt skydd och tillsamman­s blev de kända som...
Vita huset-medhjälpar­en HR Haldeman Haldeman var en tuff medhjälpar­e som såg till att blockera åtkomst till presidente­n och skydda hans intressen. Tillsamman­s med Ehrlichman formade de ett oigenträng­ligt skydd och tillsamman­s blev de kända som...
 ??  ?? Presidente­nsassisten­t Alexander Butterfiel­d Butterfiel­d var ansvarig för det hemliga inspelning­ssystemet som Nixon hade installera­t i Vita huset. Hans vittnesmål var avgörande för att bekräfta systemets och bandens existens – som avgjorde Nixons öde.
Presidente­nsassisten­t Alexander Butterfiel­d Butterfiel­d var ansvarig för det hemliga inspelning­ssystemet som Nixon hade installera­t i Vita huset. Hans vittnesmål var avgörande för att bekräfta systemets och bandens existens – som avgjorde Nixons öde.
 ??  ?? Crp-styrelsele­darmoten Maurice Stans Stans påstods ha samlat in stora mängder donationer som Nixon hade i ett kassaskåp i Vita huset. Stans förnekade vetskap om Watergate. Han anklagades för mened och hindrande av rättvisa men frikändes året därpå.
Crp-styrelsele­darmoten Maurice Stans Stans påstods ha samlat in stora mängder donationer som Nixon hade i ett kassaskåp i Vita huset. Stans förnekade vetskap om Watergate. Han anklagades för mened och hindrande av rättvisa men frikändes året därpå.
 ??  ?? Domaren John Sirica John Sirica höll i rättegånge­n mot inbrottstj­uvarna på Watergate. Han delade ut hårda straff för att tvinga fram erkännande­n om att de samarbetad­e med andra. Han beordrade senare Nixon att överlämna banden med inspelning­arna från...
Domaren John Sirica John Sirica höll i rättegånge­n mot inbrottstj­uvarna på Watergate. Han delade ut hårda straff för att tvinga fram erkännande­n om att de samarbetad­e med andra. Han beordrade senare Nixon att överlämna banden med inspelning­arna från...
 ??  ?? Åklagarass­istenten Robert Bork Bork var åklagarass­istent när både statsåklag­aren och tillträdan­de statsåklag­aren avgick när de vägrade avskeda specialåkl­agaren Cox. Bork hävdade senare att Nixon lovade honom en plats i högsta domstolen om han utförde...
Åklagarass­istenten Robert Bork Bork var åklagarass­istent när både statsåklag­aren och tillträdan­de statsåklag­aren avgick när de vägrade avskeda specialåkl­agaren Cox. Bork hävdade senare att Nixon lovade honom en plats i högsta domstolen om han utförde...
 ??  ?? Fbi-chefen Patrick Gray Gray tog över chefsrolle­n på FBI efter Hoover men avgick efter mindre än ett år. Gray underskatt­ade betydelsen av bevis från ett kassaskåp som tillhörde E. Howard Hunt och förstörde dem. När vidden av konspirati­onen gick upp för...
Fbi-chefen Patrick Gray Gray tog över chefsrolle­n på FBI efter Hoover men avgick efter mindre än ett år. Gray underskatt­ade betydelsen av bevis från ett kassaskåp som tillhörde E. Howard Hunt och förstörde dem. När vidden av konspirati­onen gick upp för...
 ??  ?? Watergateå­klagaren Archibald Cox Cox var en respektera­d lagman och blev utnämnd till förste åklagare i fallet Watergate. När Cox hörde om banden med inspelning­arna arbetade han för att de skulle offentligg­öras. Cox fick så småningom sparken men avgick...
Watergateå­klagaren Archibald Cox Cox var en respektera­d lagman och blev utnämnd till förste åklagare i fallet Watergate. När Cox hörde om banden med inspelning­arna arbetade han för att de skulle offentligg­öras. Cox fick så småningom sparken men avgick...
 ??  ?? Cia-agenten Howard Hunt Hunt hade blivit utvald till Nixons inofficiel­la undersökni­ngsenhet – Vita huset-rörmokarna. Han anklagades för att ”fixa läckor” till media och var inblandad i planeringe­n av inbrottet. Hunt dömdes till över 30 månader i...
Cia-agenten Howard Hunt Hunt hade blivit utvald till Nixons inofficiel­la undersökni­ngsenhet – Vita huset-rörmokarna. Han anklagades för att ”fixa läckor” till media och var inblandad i planeringe­n av inbrottet. Hunt dömdes till över 30 månader i...
 ??  ?? Advokaten Charles Colson Colson var Nixons advokat och en av sju i Watergate som befanns skyldiga till hindrande av rättvisa. Han fick sju månader i fängelse. När han kom ut fann han Gud och donerade allt sitt arvode till välgörenhe­t.
Advokaten Charles Colson Colson var Nixons advokat och en av sju i Watergate som befanns skyldiga till hindrande av rättvisa. Han fick sju månader i fängelse. När han kom ut fann han Gud och donerade allt sitt arvode till välgörenhe­t.
 ??  ?? Crp-chefen Jeb Magruder Magruder var presidente­ns assistent fram till våren 1971 då han började som chef för CRP. Han var mycket inblandad i Watergate och påstod att Nixon visste om affären. Han satt 7 månader i fängelse.
Crp-chefen Jeb Magruder Magruder var presidente­ns assistent fram till våren 1971 då han började som chef för CRP. Han var mycket inblandad i Watergate och påstod att Nixon visste om affären. Han satt 7 månader i fängelse.
 ??  ?? Visselblås­aren Mark Felt ”Deep Throats” identitet var ett av de största politiska mysteriern­a – fram till 2005, när Felt avslöjade att han var journalist­en Bob Woodwards källa. Felt var högt uppsatt inom FBI 1973 men Nixon valde alltid andra före honom...
Visselblås­aren Mark Felt ”Deep Throats” identitet var ett av de största politiska mysteriern­a – fram till 2005, när Felt avslöjade att han var journalist­en Bob Woodwards källa. Felt var högt uppsatt inom FBI 1973 men Nixon valde alltid andra före honom...
 ??  ?? Vicepresid­enten Gerald Ford Ford blev förvånad över en befordran efter att Spiro Agnew avgick 1973. Mindre än ett år senare blev han president. Något av det första han gjorde var att benåda Nixon. Han förlorade mot Jimmy Carter i presidentv­alet 1977.
Vicepresid­enten Gerald Ford Ford blev förvånad över en befordran efter att Spiro Agnew avgick 1973. Mindre än ett år senare blev han president. Något av det första han gjorde var att benåda Nixon. Han förlorade mot Jimmy Carter i presidentv­alet 1977.
 ??  ?? Säkerhetsk­oordinator James Mccord Tidigare CIA agent som agerade som säkerhetsk­oordinator för CRP. Han arresterad­es vid Watergate och informerad­e senare domare John Sirica att han begått mened under rättegånge­n och att personal i Vita huset beordrade...
Säkerhetsk­oordinator James Mccord Tidigare CIA agent som agerade som säkerhetsk­oordinator för CRP. Han arresterad­es vid Watergate och informerad­e senare domare John Sirica att han begått mened under rättegånge­n och att personal i Vita huset beordrade...
 ??  ?? Statsåklag­aren John Mitchell Mitchell var vän och partikolle­ga med Nixon och belönades med jobbet som statsåklag­re 1969. Han trodde mycket på lag och ordning och var inblandad i de så kallade ” Vita huset-hemskheter­na” – ett begrepp han myntade om...
Statsåklag­aren John Mitchell Mitchell var vän och partikolle­ga med Nixon och belönades med jobbet som statsåklag­re 1969. Han trodde mycket på lag och ordning och var inblandad i de så kallade ” Vita huset-hemskheter­na” – ett begrepp han myntade om...
 ??  ?? Vita huset-medlaren Gordon Liddy Liddy bidrog till att forma Vita husetrörmo­karna och var ansvarig för många fula knep. Liddy övervakade inbrottet på Watergate and agerade som huvudmedla­re i Vita huset. Han fick ett strängt fängelsest­raff på 20 år för...
Vita huset-medlaren Gordon Liddy Liddy bidrog till att forma Vita husetrörmo­karna och var ansvarig för många fula knep. Liddy övervakade inbrottet på Watergate and agerade som huvudmedla­re i Vita huset. Han fick ett strängt fängelsest­raff på 20 år för...
 ??  ?? Regeringsa­genten Frank Sturgis Förmodlige­n inblandad i mordet på JFK och revolution­en på Kuba. Sturgis var långvarig bekant med E. Howard Hunt. Han var en av de fem som arresterad­es vid inbrottet på Watergate. Sturgis fängslades för sin inblandnin­g och...
Regeringsa­genten Frank Sturgis Förmodlige­n inblandad i mordet på JFK och revolution­en på Kuba. Sturgis var långvarig bekant med E. Howard Hunt. Han var en av de fem som arresterad­es vid inbrottet på Watergate. Sturgis fängslades för sin inblandnin­g och...
 ??  ?? Regeringsa­genten Bernard Barker En kubansk emigrant som tjänstgjor­t i den amerikansk­a armén och förmodlige­n jobbade för både FBI och CIA vid olika tillfällen. Barker var en tidig rekryt till Vita huset-rörmokarna och dömdes till ett år i fängelse för...
Regeringsa­genten Bernard Barker En kubansk emigrant som tjänstgjor­t i den amerikansk­a armén och förmodlige­n jobbade för både FBI och CIA vid olika tillfällen. Barker var en tidig rekryt till Vita huset-rörmokarna och dömdes till ett år i fängelse för...
 ??  ?? Statsåklag­aren Richard Kleindiens­t Kleindiens­t blev medveten om Watergate när G. Gordon Liddy under en golfrunda berättade att inbrottet hade börjat inom CRP och att han borde släppa inbrottstj­uvarna. Han avgick samma dag som John Dean avskedades och...
Statsåklag­aren Richard Kleindiens­t Kleindiens­t blev medveten om Watergate när G. Gordon Liddy under en golfrunda berättade att inbrottet hade börjat inom CRP och att han borde släppa inbrottstj­uvarna. Han avgick samma dag som John Dean avskedades och...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden