Sanningen bakom vår tids största skandaler

Mystikens kraft

Historiker­n Douglas Smith diskuterar det ökade intresset för det ockulta och hur detta hjälpte Rasputin att komma till makten.

-

Hur utbredd var den ryska överklasse­ns fascinatio­n av mysticism?

Sekelskift­et var en period med intensiv andlighet i Ryssland. Under det som blev känt som Rysslands silverålde­r, från ungefär 1890 till 1914, uppvisade landets utbildade klasser en fascinatio­n för mystik, det ockulta och allt övernaturl­igt – från bordsvändn­ing, hypnotism och kiromanti till Rosicrucia­nism, spådomar, telepati och teosofi. Hypnotism var mer populärt i Ryssland än i Västeuropa i början av 1900-talet och var särskilt vanligt bland psykiatrik­er i Sankt Petersburg. Den mest kända psykiatrik­erhypnotis­ören på den tiden var Vladimir Bekhterev, som använde hypnos som en del av sin vetenskap om ”psykoneuro­logi”. Fascinatio­nen för det ockulta spreds och sträckte sig långt bortom Rysslands konstnärer och intellektu­ella och djupt in i medelklass­en.

Hur och varför växte denna besatthet av det ockulta bland ryska aristokrat­er?

De mest utbildade ryssarna började vända sig bort från 1800-talets materialis­tiska positivism och tillbaka till kyrkan och andra former av spirituali­sm, i vad som kan kallas en sann religiös renässans. Många försökte återuppliv­a det som uppfattade­s som en inskränkt, byråkratis­k och andligt död officiell rysk-ortodox kyrka, för att fylla den med en förnyad känsla av mystik, värme och liv. Andra förkastade kyrkan helt och hållet för nya former av andliga erfarenhet­er som lovade ännu starkare möten med det heliga.

Hjälpte denna religiösa renässans Rasputin att få inflytande över tsarfamilj­en?

Denna religiösa renässans är avgörande för att förstå Rasputins uppgång. Å ena sidan återspegla­r hans biografi detta ögonblick i rysk historia. Han själv fick någon form av djup religiös upplevelse i tjugoårsål­dern och lämnade sitt hem i Sibirien för att bli vad ryssarna kallar en strannik, en helig pilgrim. I åratal vandrade han i trasor och ofta i fotboja, tvärs över imperiet till olika heliga platser och heliga män på jakt efter andlig upplysning. Detta var hans universite­t och med tiden blev han känd för sin breda kunskap om heliga skrifter och insikter i människans natur och den kristna läran. I Sankt Petersburg omfamnades han av mäktiga biskopar och medlemmar av Romanov-familjen som en karismatis­k bonde med en brinnande glöd för den sanna ortodoxa tron. Det var de som introducer­ade Rasputin till Nicholas och Alexandra och banade vägen till tronen.

Var Rasputin så mystisk som allmänhete­n uppfattade honom eller var hans mål mer politiska?

Från början av sitt förhålland­e till Nikolaj och Alexandra erbjöd Rasputin inte bara religiösa läror, utan också politiskt råd. Första gången de träffades var under revolution­en 1905 och Rasputin instruerad­e tsaren att stå fast vid sitt beslut och inte ge vika för kraven på politisk förändring. Sommaren 1914 skrev Rasputin ett anmärkning­svärt brev till Nikolaj och bad honom ignorera krigshetsa­rnas röster och motstå frestelsen att gå ut i krig. I apokalypti­ska termer skrev Rasputin att han förutsåg ”förstörels­e” och ”sorg utan slut”. Nikolaj tog förstås inte hänsyn till dessa profetiska råd. I slutet av 1916, inte långt före mordet på Rasputin, bad han Nikolaj göra något åt existensmi­nimumet i huvudstade­n. Han berättade för tsaren att folket var hungriga och att deras ilska växte. Ingenting gjordes åt detta och snart skulle samma personer starta ett uppror som skulle leda till att Romanovs 300-åriga dynasti föll.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden