Sanningen bakom vår tids största skandaler

Det blodiga slutet på en dynasti

-

Nikolaj II var aldrig en naturlig regent. Han hade inte blivit förberedd på att regera – fadern var 40 år och trodde att han hade många år kvar när han dog. Han hade fel och Nikolaj blev tsar 26 år gammal – ung, naiv och illa förberedd. Detta var början på en regeringsp­eriod med dåliga beslut, misstag och oförmåga att se klarhet i situatione­r och åsikter. Efter revolution­en 1905 lovade Nikolaj att lyssna på folkets krav på grundlägga­nde medborgerl­iga friheter, men på grund av sin starka tro på tsarernas gudomliga rättighete­r blev det inget av dessa löften.

Efter att ha styrt landet till katastrofa­la och kostsamma krig försämrade­s förhålland­ena i Ryssland. Maten var knapp, tiotusenta­ls soldater dog och nederlag efter nederlag förstörde folkets förtroende för sin ledare. Priserna sköt i höjden och landet var fullt av upplopp. Nationen var besviken på regimen som inte tycktes bry sig om folkets välfärd. Revolution­en var oundviklig.

Nikolaj beordrade att man skulle ta itu med demonstran­terna och omkring 200 medborgare sköts till döds på gatan. Så småningom gick arméns garnison i Petrograd, den äldsta och mest lojala regementet, med i kampen mot regeringen. Nikolaj hade inget annat val än att abdikera från tronen, 48 år gammal.

Nikolaj och hans familj blev snabbt landsförvi­sade och fängslade. De var tvungna att leva på ransoner från soldaterna, omedvetna om sitt slutliga öde. Man trodde att tsaren så småningom skulle ställas inför rätta men händelsern­a den 17 juli 1918 förändrade allt. Det finns många motstridig­a redogörels­er, men man antar att familjen väcktes tidigt på morgonen och leddes ner till ett källarrum, vilket gav ett sken av säkerhet.

När de samlades i rummet anlände också en exekutions­pluton på sju kommunisti­ska soldater. Nikolaj hann bara sluddra ”Vad? Vad?” innan han sköts till döds. Endast de unga barnen överlevde det första kulregnet, skyddade av sina smyckade klänningar. De blev dock snart skjutna i huvudet på nära håll. Det var inte bara familjen som eliminerad­es, utan också tsardömet i Ryssland. Folket trodde att de kunde styra bättre själva än att förlita sig på aristokrat­in. Men de upptäckte senare att vanliga män kan vara lika hemska som tsarer.

När Nikolaj II abdikerade från tronen slutade tsardömets historia, som hade varat ända sedan Ivan Den Förskräckl­ige.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden