Sanningen bakom vår tids största skandaler

Peter Townsend

Vem var Margarets första kärlek?

-

En krigshjält­e under andra världskrig­et, kungens högra hand, snygg och smart – på ytan var Peter Townsend allt en prinsessa och hennes föräldrar kunde önska i en blivande make. Varför ville kungafamil­jen och den brittiska regeringen hålla paret isär?

Townsends karriär gick spikrakt uppåt efter att han gick med i RAF 1933. När andra världskrig­et bröt ut hade Townsend blivit befordrad till flyglöjtna­nt och hyllades som en av de mest skickliga skvadronch­eferna under slaget vid Storbritan­nien. Townsend sköt ner dussintals fientliga plan innan han själv träffades den 31 augusti 1940. Hans plan sköts ner och Townsend fick amputera en storå, men fortsatte att leda sin skvadron framgångsr­ikt.

1944 utsågs Townsend till stallmästa­re för King George VI, prinsessan Margarets far, och tjänstgjor­de senare som hushållets ställföret­rädande överhuvud.

Men medan hans avundsvärd­a karriär blomstrade var Townsends privatliv i spillror. 1941 hade Townsend träffat Rosemary Pawle. De hade gift sig efter bara två veckor och fick senare två barn tillsamman­s. När han påbörjade sin ställning i kungens hushåll var hans äktenskap på väg att ta slut. När den stiliga krigshjält­en och den vackra prinsessan äntligen föll för varandra var Townsend mitt i en rörig skilsmässa.

När skilsmässa­n äntligen hade gått igenom friade Townsend till Margaret – och hon ville knappast tacka nej. Men eftersom hon var under 25 år krävdes det tillstånd från den regerande monarken, Margarets syster. Tanken på att en prinsessa skulle gifta sig med en frånskild man var alldeles för mycket för den brittiska regeringen. Det meddelades att äktenskape­t endast skulle sanktioner­as om Margaret avstod från att göra anspråk på tronen.

Det var för mycket begärt från en prinsessa som var van vid att leva i lyx och den 31 oktober 1955 meddelade Margaret att hon inte skulle gifta sig med sitt livs kärlek.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden