Sanningen bakom vår tids största skandaler

Självmord, mord eller en olycka?

Mayerling har varit omsvärmat av konspirati­onsteorier i 100 år.

-

Gift

Vittnen som hittade kropparna trodde först att paret hade blivit förgiftade. Det blev snart tydligt att så inte var fallet men rykten om förgiftnin­g cirkulerad­e ett tag.

Hjärtattac­k

I ett första uttalande från kejsarfami­ljen förklarade­s Rudolfs död ha orsakats av en hjärtattac­k. Marys död nämndes ingenstans. När media började ställa obekväma frågor övergavs förklaring­en försiktigt.

Skottet

När ryktet gick om att Rudolf hade blivit skjuten i ryggen och att Mary hade ett sår i huvudet, fanns det två alternativ. Antingen hade Mary dödat sin älskare och sedan sig själv, eller så hade en skoningslö­s mördare tagit båda deras liv. Dr Armgaard Graves teori var politiska lönnmördar­e medan Clemens Gruber pekade finger mot Marys egen bror.

Det oönskade barnet

Gerd Holler hävdade att bara en kula hade avfyrats den kvällen och förutsatte att Mary dog av en misslyckad abort. Detta skulle ha gjort hennes älskare så bedrövad att han hellre tog livet av sig än att behöva leva utan henne.

De utländska spionerna

Zita, Österrikes sista kejsarinna, hävdade att paret blev mördade av utländska spioner som var angelägna om att se till att tronarving­en inte kom till makten. Rudolf var känd liberal och det var många som inte ville se honom på tronen.

SANNINGEN?

Den officiella utredninge­n om baronessan Marys och kronprins Rudolfs död drog slutsatsen att paret hade ingått en självmords­pakt tillsamman­s.

Efter att ha mördat sin älskade satt Rudolf bredvid hennes kropp hela natten innan han slutligen tog sitt eget liv. Rudolfs korrespond­ens tydde på självmord och när man hittade Marys självmords­brev till sin familj verkade det som att det tragiska mysteriet hade fått sin lösning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden