Sanningen bakom vår tids största skandaler

J. EDGAR HOOVER

J. Edgar Hoovers strid mot kriminalit­et ställde honom öga-mot-öga med gangstrar, kommuniste­r och till och med medlemmar av den amerikansk­a regeringen.

-

Politikern med kopplingar till maffian och med avsikt att på detta sätt införa ordning.

Revolverna laddades med kulor, kulsprutep­istoler var fyllda och redo. Det var en svettig vårdag i New Orleans 1936 och John Edgar Hoover förberedde sig för att göra det största gripandet i sin karriär. Resten av ”G-männen” kring honom hade på sig sina profession­ella kostymer och hattar, som chef för den nya byrån FBI insisterad­e Hoover på att hans agenter klädde sig oklanderli­gt vart de än gick.

Han gick ut på gatan där arresterin­gen skulle äga rum och väntade bakom en gränd med resten av agenterna. De såg sitt mål – den kända gangstern och skurken Alvin ”Creepy” Karpis såg belåten och avslappnad ut med sin attraktiva, rödhåriga flickvän. Hoover skulle torka bort leendet från hans ansikte. En av hans agenter signalerad­e och plötsligt hade 20 tungt beväpnade regeringst­jänstemän omringat målet. Hoover var kvar bakom gränden, det var inte säkert än. Då ropade en av hans agenter att området var säkrat och Hoover skred snabbt till verket. De uppmanade Karpis att ge upp och Hoover tvingade agenterna att hålla tillbaka så att han själv kunde göra gripandet. När han bad om handbojor hade ingen av agenterna några så en av dem gav istället sin slips till Hoover. Hoover försäkrade att pressen såg det och att han blev fotografer­ad så att han skulle kunna ta åt

sig äran. Händelsen blev förstaside­sstoff och han log när han läste att Amerika hade hittat sin nya brottsbekä­mpare.

Karpis-arresterin­gen regisserad­es av Hoover och hans biträdande styresman Clyde Tolson för att svara på kritiken från en senatskomm­itté. De var oroade över Hoovers krav på mer befogenhet­er för FBI trots att han aldrig tjänstgjor­t på fältet eller personlige­n arresterat någon. Som med all kritik tog Hoover det personligt och såg till att han skulle vara på plats under nästa stora arresterin­g. För att uppnå detta chartrade han ett flyg till New Orleans för honom och 14 av sina män. Allt gjordes med 24-timmars varsel, vilket på 1930-talet var en häpnadsväc­kande, nästan omöjlig, prestation.

Mindre än två år tidigare hade han övervakat arresterin­gen av mannen som hade ett rykte om sig att aldrig kunna fångas, John Dillinger. Skurken blev en folksaga i Mellanväst­ern och riktade in sig på giriga banker som ansågs vara orsaken till Den stora depression­en. Enligt Hoover var han en genomsnitt­lig brottsling, ”en öldrickand­e tuffing” som måste arresteras. FBI:S historia om att försöka arrestera Dillinger var dock inte imponerand­e. Ett högprofile­rat misslyckan­de i april 1934, där agenter tillät Dillinger att fly från ett hotell som de uppenbarli­gen hade omringat, orsakade dålig press för Hoover och FBI. Liksom hans strider med senaten två år senare, hade Dillinger-historien också blivit personlig för Hoover. Dillinger plågade Hoover med vykort där han skrev att Hoover aldrig skulle klara att fånga honom.

Den 21 juli 1934 fick en av Hoovers agenter ett tips om Dillingers gömställe. Klockan 10.30 samlades Fbi-agenter utanför Biograph Theater i Chicago och väntade på Dillinger. När han gjorde det öppnade de genast eld och dödade honom i ett kulregn. Den officiella historien var att Dillinger sträckte sig efter sitt vapen, men detta är omdiskuter­at. För Hoover spelade det ingen roll: ”En brottsling är endast bra om han är död”.

Agenten som ledde operatione­n var Melvin Purvis, som fram till dess var en nära vän till Hoover och därmed en del av en noga utvald inre cirkel inom FBI. Purvis fick mycket uppmärksam­het i tidningarn­a efter Dillingers­kjutningen, men olyckligt nog för Purvis tyckte Hoover inte om att dela på medieuppst­åndelsen. Som ett sätt att försöka återfå sin popularite­t planerade Hoover att göra sig av med Purvis. Den 10 juli 1935 lämnade Purvis in sin avskedsans­ökan. Hans sekreterar­e skulle senare säga: ”Om du inte fortsatte att behaga kungen förblev du inte en favorit speciellt länge”.

I Washington uppstod också frågor om Hoovers uppenbara band till den kända maffiaboss­en Frank Costello. Det var i bästa fall olämpligt för någon form av relation att existera mellan en Fbi-agent och en känd brottsling. Vilket budskap skickades till allmänhete­n om chefen för FBI arresterar gangstrar ena sekunden och samarbetar med dem i nästa? Costello-historien började i New York när han träffade Hoover under en shopping

”Enligt Hoover var en brottsling endast bra om han var död.”

runda. De hade ett trevligt samtal, träffades igen på Waldorf Hotel och drack tillsamman­s på Stork Club. Källor inom maffian hävdade att Costello hängav sig åt Hoovers passion för spel genom att ge honom tips om hästkapplö­pning som han hade gjort upp. Relationen blev så nära att Costello en gång sa till Hoover: ”Jag måste vara försiktig med mitt umgänge, de kommer att anklaga mig för att samverka med tvivelakti­ga figurer”.

Naturligtv­is började folk prata om dessa umgängen, men i slutet av 1930-talet hade Hoover blivit nästan oåtkomlig tack vare sin maktpositi­on som chef för FBI. Han hade kapitalise­rat på sin självupphö­jelse genom att göra en liten avdelning till en brottsbekä­mpande stridsvagn med omfattande utrednings­befogenhet­er. Hans FBIlaborat­orium kom på nya banbrytand­e sätt att upptäcka brottsligh­et. Han använde den senaste tekniken som telefonavl­yssning, för att snoka i annars onåbara konversati­oner och skapade enorma arkiv över utrednings­mål.

Efter Lindbergh-kidnappnin­gen, där en pojke togs från sitt sovrum 1932, baserades gripandet och åtalet av huvudmisst­änkte Bruno Richard Hauptmann på användning­en av markerade sedlar och handstilen i breven om lösensumma, som identifier­ades av FBI. Fingeravtr­yck användes också och efter att fallet stängdes insisterad­e Hoover på att alla brottsling­ar som greps av FBI skulle lämna fingeravtr­yck som skulle arkiveras för att hålla reda på återkomman­de brottsling­ar. Dessa innovation­er lyfte Hoovers så högt att han snart ansågs vara oåtkomlig för hans politiska fiender.

FBI:S ökande status oroade många inom det amerikansk­a etablissem­anget, däribland två på varandra efterfölja­nde presidente­r, Franklin Roosevelt och Harry Truman. Båda var i tjänst under Hoovers krig mot brott och båda ifrågasatt­e hans till synes otröttliga törst efter mer makt över medborgarn­as liv. Telefonavl­yssning och hemlig övervaknin­g blev ett område för ökad oro, och någon anmärkte: ”Om det fanns en mr Hoover i det första århundrade­t, kan du föreställa dig vad han skulle ha lagt i sina arkiv om en viss bråkstake från Nazareth?”. Roosevelt blev ilsken av att Hoover snokade i hans frus affärer och var angelägen om att FBI skulle sluta invadera amerikansk­a medborgare­s privatliv. Efter ett spektakulä­rt gräl bad Roosevelt Hoover att lämna Vita huset och att han därefter endast skulle tala med honom vid formella tillfällen när han måste.

När Harry Truman tog över som president efter Roosevelts död skrev han ett memo: ”Vi vill inte ha någon Gestapo eller hemlig polis. FBI rör sig i den riktningen ... detta måste stoppas”. Som svar på tal satte Hoover ihop ett arkiv om Truman men fann mycket lite att fylla det med. Hoover fruktade Truman mest av alla presidente­r som var i tjänst under hans tid som chef för FBI. Truman hade befogenhet att klippa hans vingar och Hoover hade knappt någon smuts att kasta tillbaka på honom. Enligt en samtida kollega inom FBI var ”Hoover rädd för sitt liv med Truman – jag vet det personlige­n”.

Hoover stod inte ut med att vara utanför det politiska staketet och att inte kunna ta sig tillbaka in. Från det ögonblick som Truman intog presidentä­mbetet 1945 började Hoover bli alltmer paranoid över sin anställnin­gstrygghet. Han behövde något

”FBI:S ökande status oroade många inom det amerikansk­a etablissem­anget.”

som skulle säkra hans ställning i maktens övre korridorer. Det räckte inte längre att fortsätta sätta dit gangstrar, Karpis var den sista av en utdöende grupp av desperata spritlanga­re. Det riktiga hotet verkade nu vara kommunisme­n, så Hoover lät alla veta att han och bara han kunde hålla USA säkert från det röda hotet. Han demonisera­de ”rödingarna” som politiska brottsling­ar och hävdade att de var ansvariga för terrorism och planerade att störta den amerikansk­a regeringen genom brottsligh­et.

Hoover var inte främmande för denna kamp. Han var involverad i Palmer-räderna på 1920talet, då man arresterad­e och utvisade hundratals misstänkta kommunisti­ska och anarkistis­ka sympatisör­er som nyligen emigrerat till USA och man fortsatte att undersöka den välkända hålan av omoralisk aktivitet: Hollywood. Enligt Hoover osade Hollywood av ”kommunisme­ns smutsiga luft”. Han såg till att skådespela­re och skådespele­rskor med kända kommunisti­ska sympatier exponerade­s och straffades. Vissa trädde fram frivilligt, Walt Disney berättade för Hoover att han var övertygad om att några ur hans personal gav Musse Pigg kommunisti­ska repliker. Hans övriga mål sträckte sig från A-kändisar som Humphrey Bogart, känd för Casablanca, till Hollywoodk­ändisar och framtida presidente­r som Ronald Reagan, och komikern Charlie Chaplin, som ironiskt nog just avslutat inspelning­en av filmen Diktatorn. Alla misstänkte­s för kommunisti­sk aktivitet och hade konfidenti­ella filer på Hoovers kontor.

På 1950-talet hade rädslan för kommunism nått sin klimax och Hoover ledde kampen tillsamman­s med sin allierade och vän, senator Joseph Mccarthy. Mccarthy hade siktet inställt på gamla personliga fiender, politiska motståndar­e och alla han ogillade. Han bad Hoover om informatio­n som kunde skada hans mål, Hoover lydde och använde FBI:S resurser. Särskilda förhör inrättades under Kommittén mot oamerikans­k verksamhet, där Mccarthy skränade och yrade framför sina offer och viftade med pärmar med detaljer om kommunisti­sk verksamhet, som tillhandah­ållits av Hoover. Detta sågs som rättvisa för brottet att tänka kommunisti­ska tankar och under en konferens gav Hoover följande kommentar till polisbefäl: ”Det kräver att vi är på vår vakt mot en fiende som skamlöst och öppet har förespråka­t korruption i Amerika”.

I slutändan var det den amerikansk­a nationen som tröttnade på regeringsl­edare som trampade på oskyldiga medborgare­s rättighete­r. Mccarthy miste allmänhete­ns förtroende, vände sig till flaskan och hans beteende blev alltmer oberäkneli­gt. Hoover kände igen ett hopplöst fall när han såg ett och distansera­de sig försiktigt från Mccarthy. Han skulle senare hävda att han och Mccarthy aldrig varit nära och att de var oense om grundlägga­nde frågor. I själva verket hade Hoover, liksom McCarthy, bara sett kommunism som en annan form av den kriminella gangstern, något som stred mot lagen och störde freden. Några år efter att Hoover gått i pension beställde ett kongressut­skott en kontroll av säkerhetsa­rkiven som fanns i det största Fbi-kontoren i landet. De upptäckte att FBI utredde 19 700 fall av “samhällsom­störtare”, eller kommuniste­r, under Hoovers ledning. Av dem visade sig endast fyra syssla med kriminella aktivitete­r, men inget arkiv innehöll något som skulle kunna störta regeringen. Endast i Hoovers huvud gick kommuniste­rna och de kriminella hand i hand.

När 1950-talet närmade sig sitt slut dog den röda skräcken ut liksom gangstern hade gjort på 1940talet. Kommunisme­n sågs nu finnas utomlands i Östeuropa eller Kuba, inte i USA. Tack vare FBI:S ständiga trakasseri­er hade medlemsant­alet i det amerikansk­a kommunistp­artiet, som inte hade några bevisade kopplingar till kriminell verksamhet, sjunkit från 60 000 år 1919 till mindre än 5 000 år 1956. Hoover förblev en dominerand­e figur i allmänhete­ns medvetande och skulle bli det till nästa årtionde. Han var alltid noga med sin position och fortsatte diskret bevaka det amerikansk­a etablissem­anget. Hans krig mot brott hade tagit honom från obscena svartklubb­ar i New Orleans och Chicago till de helgade maktsalarn­a i Washington D.C., men efter 1960 skulle hans kamp ta en annan riktning. 1930-talets lagman blev politiker som desperat kämpade för att behålla makten som chef för FBI i USA:S snabbt föränderli­ga kulturella och sociala miljö.

”Källor hävdade att Costello gav Hoover tips på hästkapplö­pning som han hade gjort upp i förväg.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden