SHL - Bibeln

”VI FÖRSVARAR INGET GULD. VI HAR TAGIT ETT GULD. NU SKA VI JAGA NÄSTA”

- Henrik Lundgren

Drygt fyra timmar hade gått sedan slutsignal­en i Globen. SM-guldet var Frölundas, och på en liten scen på nattklubbe­n Valand trängdes vrålande spelare, höga på adrenalin och vinnargläd­je, framför ett fullsatt nattklubbs­golv full med om möjligt ännu högre vrålande supportrar som firat i ett sedan säsongens sista slutsignal ljudit.

I ett hörn av scenen, smått inträngd, stod Roger Rönnberg lutad mot en sidovägg. Frölundatr­änaren, som under säsong ständigt är norrländsk­t butter, sträv, vass och tävlingsin­riktad, stod nu med ett litet leende på läpparna, och med ögon som var så långt från den skarphet man kan komma under säsongen.

Det var en mjuk Roger Rönnberg, som man inte direkt sett tidigare under säsongen?

– Nä, jag har väl lärt mig det. Jag har haft turen att vara med och vinna några gånger nu, och det finns ögonblick då man behöver stanna upp och suga in vad som just har hänt. För det ögonblicke­t är över så fort, och sen är man på väg på nästa resa, nästa säsong, och då är allt som vanligt igen. Så vi har lärt oss av de gånger vi tidigare vunnit att man behöver stanna upp och njuta.

Hur länge tillät du dig själv att göra det?

– Tidigare var det noll dagar, när vi vann guldet uppe i Skellefteå 2016 så satt vi och planerade nästa säsong när planet gick ner för landning i Göteborg. Det är inte friskt. Så vi har blivit bättre på det. Det var kanske tre-fyra dagar nu som jag stannade upp och njöt av det som varit. Sen började jag blicka framåt igen. Femte-sjätte dagen så är jag på nästa säsong.

”Alla börjar på noll poäng”

Frölunda går in i den här säsongen med ett stort guldtryck. Även om en del av konkurrent­erna också värvat väldigt vasst så har laget som i våras vann dubbeln med SM-guld och CHL-guld tappat väldigt få spelare. Och dessutom förstärkt med framför allt hemvändarn­a Johan Sundström och Nicklas Lasu.

Men efter att i fjol ha gått in som underdogs så är läget nu ett helt annat för de regerande mästarna.

Är det svårare att förvara ett guld än att jaga underifrån?

– Vi försvarar inget guld. Vi har tagit ett guld, och den medaljen blir svår att få av mig. Nu ska vi jaga nästa. Börjar vi tänka att vi har något att försvara, då blir det svårt. Då blir man lätt passiv och tror att man redan har något. Men den här säsongen börjar alla på noll poäng, inklusive vi. Ligan ser minst lika jämn och tuff ut som i fjol, om inte lite bättre. Så vi måste ödmjukt inse att vi har inte en enda poäng än.

GÖTEBORG. Regerande mästare i både SHL och CHL, samtidigt som större delen av truppen är kvar.

Men Roger Rönnberg tycker inte att Frölunda har något att försvara. Och tar inte någon spelförbät­tring för given.

– Vi gjorde en jäkla resa och fick ihop ett spel i fjol, men det tog nästan hela säsongen. Så jag förväntar mig att det blir svårt att få ihop ett spel i år också, säger han.

Det här tänket, är det ett sätt att motverka risken för att spelare och ledare känner sig mätta efter fjolårets framgångar?

– Vi tänker inte ens så, utan nu är det en ny säsong. Jag tror att bara för att man vunnit en gång, varför ska man bli mätt till nästa? Så tänker ingen annan. De flesta i klubben har väldigt korta karriärer och väldigt få chanser att vinna. SHL är såpass jämn och tuff att tar man inte varje chans så tenderar det bli väldigt få chanser.

Att ni fått behålla nästan hela truppen, vad betyder det rent spelmässig­t?

– Det är många spelare som vill ta nästa steg och vi gjorde en jäkla resa i fjol och fick ihop ett spel. Men det tog nästan hela säsongen. Men däremot så gillar vi att jobba med kontinuite­t. Spelare som varit hos oss länge tenderar att bli vältränade. Vi vill utveckla vårt spel både med och utan puck. Men vi vill definitivt inte radikalt förändra något, gå från svart till vitt. Däremot vill vi bli bättre på alla delar av spelet.

Frölundas assisteran­de tränare Johan Lundskog har lämnat för schweizisk­a Davos. In kommer i stället Viktor Stråhle, närmast från sportchefs­jobbet i Pantern.

– Viktor kommer in med en enorm energi, nyfikenhet och hög kunskap. Det borgar för att det ger oss mer än vi tappar.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ??
Foto: BILDBYRÅN
 ??  ?? Roger Rönnberg på guldfesten på Valand.
Roger Rönnberg på guldfesten på Valand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden