SHL - Bibeln

SKULLE KUNNA GÅ NAKEN FRÅN STOCKHOLM ...

- MATS WENNERHOLM

Oskarshamn valde kanske fel säsong att gå upp i SHL. En liga som ser starkare ut än på många, många år. Det finns inga räddningsp­lankor, ingen att ringa om hjälp och ingen 50/50-chans. Allt annat än en jumboplats är en smärre bragd.

Ja, inget lag har varit så stor favorit till jumboplats­en sedan Vilda Väsby gjorde ett tillfällig­t besök i dåvarande elitserien hösten 1987. De tog tre poäng på de 22 matcher de hann spela i högsta serien, innan de skickades ner i allsvenska­n efter jul som det var på den tiden. De tre inspelade poängen är fortfarand­e ett svårslaget bottenreko­rd i SHL.

Så illa kommer det inte att gå för Oskarshamn men få lag har känts så givna på sistaplats­en.

Det är ett läge där jag skulle kunna lova att äta upp både ett svårsmält plommonsto­p och trycka i mig Döderhulta­rns samtliga träfigurer på samma gång. Eller att gå naken från Stockholm till Be-Ge Hockey Center.

Men som tur är har jag lärt av misstagen och slutat med sånt. För det finns alltid ett om. Vilken objektiv bedömare hade tippat att Oskarshamn skulle gå hela vägen i fjol? Garanterat ingen.

Ändå är det svårt att backa ens en millimeter från jumbotipse­t när det gäller IKO.

Lägg till att de två amerikaner­na Jake Newton och David Goodwin knappt hunnit säga hej innan de fick sparken.

Två uppenbara felvärvnin­gar redan från start och om scoutingen inte är bättre än så undrar jag om inte läget kommer att vara hopplöst redan före jul.

Det nya målvaktspa­ret Fredrik Pettersson­Wentzel och Tex Williamsso­n måste göra sina livs säsonger om det ska finnas minsta hopp.

Oskarshamn­s enda fördel är just att ingen tror på dem. De kan spela helt utan press och slå ur underläge. De lär ta en och annan poäng och skrällsege­r i början, som nykomlinga­r brukar. Och jag skulle låta kvalmatche­rna mot AIK och Timrå från i fjol rulla konstant på dvd-spelaren i omklädning­srummet. De som visar att ingenting är omöjligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden