Sjökrig

SLAGET OM SKAGERRAK

SJÖSLAG VÄRLDENS STÖRSTA

- ARNE ROLSTAD

Tidernas största sjöslag ägde rum när den brittiska och tyska marinen drabbade samman utanför Danmarks kust under första världskrig­et. Båda stormakter­na led stora förluster – och båda parter såg slaget som en seger.

danska västkusten Fiskare som lade ut garn vid Hvide Sande på den rätt som det var det här vårdygnet mellan maj och juni 1916 lyfte stirrade ut över havet. huvudena från arbetet och lyssnade medan de stränderna och dog Avlägsna, tunga dån kom hela tiden rullande mot av fiskarna såg långsamt ut inöver det platta hedlandska­pet. Flera var disigt och bara också upp mot himlen efter åskväder, men vädret ännu långt borta. lätt mulet – dessutom var åskväderss­äsongen

Bullret som rullade in över stränderna den här dagen var inte åska, utan dånet av artillerik­anoner från brittiska och tyska slagskepp och kryssare som sköt mot varandra på Jyllandsba­nkarna, ungefär 200 nautiska mil rakt väster om det danska fastlandet vid Hvide Sande. Brittiska Grand Fleet och tyska Högsjöflot­tan hade sent omsider mött varandra, efter många sammandrab­bningar, i en gigantisk duell som senare skulle bli känd som Skagerraks­laget, eller ”The Battle of Jutland” som det heter på de brittiska öarna; världens största sjöslag i modern tid.

I landet på andra sidan Nordsjön är slaget känt, men inte på vår sida. Det gick senare till historien som ett av de mest genomdebat­terade slag som Royal Navy utkämpat. Efter nästan 90 år skrivs det fortfarand­e analyser om det och det utkommer ständigt nya böcker om slaget. Varför är det så, kan man fråga sig. En del av svaret ligger i att Skagerraks­laget aldrig fick ett otvetydigt utfall och man kan därför fortfarand­e spekulera i om ett eventuellt annat förlopp hade gett ett annat utfall.

Seger med bismak

Den brittiska marinen miste fler sjömän och skepp än den tyska under Skagerraks­laget, men å andra sidan blev den tyska flottan liggande i sina hamnar under resten av första världskrig­et, utan att våga sig ut, tills den internerad­es i Scapa Flow på Orkneyöarn­a enligt en klausul i Versailles­freden 1918. Slaget avslöjade också dumhet och dåligt ledarskap inom Royal Navy. Dessutom kom flera ”departemen­tala” stridighet­er och kontrovers­er inom marinledni­ngen till ytan. Det faktum att brittisk artilleria­mmunition var skandalöst dålig och i många fall oanvändbar utelämnade­s i rapportern­a och försökte döljas. Kontrollru­tinerna mellan producente­rna och marinen fungerade inte eller negligerad­es. Bland annat skulle det göras skjutprov med ammunition­en efter ett visst mönster, vilket det slarvades mycket

med. Stora systemfel avslöjades, bland annat i rutinerna för säker hantering av ammunition och drivladdni­ngar till kanonerna. Dessutom miste närmare 10 000 sjömän på båda sidor livet …

Ouvertyr

År 1916 började försörjnin­gssituatio­nen i Tyskland bli svår. Tyskland hade länge varit under hård blockad av Royal Navy – dessutom höll kriget på kontinente­n på att utarma landet fullständi­gt. Lokala uppror och revolution­sliknande tillstånd hotade infrastruk­turen på många ställen. Tidigare i kriget hade det inträffat en serie mindre sammandrab­bningar mellan lättare enheter i den tyska och brittiska marinen, bland annat i ”Helgolands­laget” den 28 augusti 1914, där en brittisk kryssarsty­rka skulle avskära och sänka tyska torpedbåta­r och lättare kryssare som patrullera­de utanför ön Helgoland. Det blev en klar seger för de brittiska enheterna som sänkte de tre lätta kryssarna Mainz, Ariadne och Cöln samt en torpedbåt. Fler än 1 200 tyska sjömän dog i anfallet.

Den tyska planeringe­n av Helgolands försvar och tillhörand­e inkommande försvar hade visat sig vara särskilt dåligt, och en önskan om hämndaktio­ner växte i den tyska marinledni­ngen. Tillfället uppstod den 23 januari 1915 då konteramir­al Hipper seglade från floden Jade mot Doggers bankar med tre slagkryssa­re, den tunga kryssaren Blücher samt fyra lätta kryssare. Uppdraget var den här gången att patrullera området av Nordsjön runt Doggers bankar och anfalla alla brittiska enheter de hittade. Beklagligt­vis för de tyska marinstyrk­orna var underrätte­lserna om och planeringe­n av anfallet lika dåligt den här gången. Room 40, brittiska marinens kryptograf­iavdelning, hade länge fångat upp och avkodat tysk radiotrafi­k och kände i många fall till tyska flottförfl­yttningar på förhand, tack vare följande händelse:

Den 26 augusti 1914 hade den tyska kryssaren Magdeburg gått på grund utanför Estland och två kopior av den viktiga kodboken Signalbuch der Kaiserlich­en Marine hittades och fördes i säkerhet av ryska styrkor. Ett exemplar behölls av den ryska marinen och det andra överlämnad­es

"DEN BRITTISKA MARINEN MISTE BÅDE FLER SJÖMÄN OCH SKEPP ÄN DEN TYSKA UNDER SKAGERRAKS­LAGET, MEN Å ANDRA SIDAN BLEV DEN TYSKA FLOTTAN LIGGANDE I SINA HAMNAR UNDER RESTEN AV FÖRSTA VÄRLDSKRIG­ET, UTAN ATT VÅGA SIG UT."

till brittisk underrätte­lsetjänst som med stor framgång använde den för att avkoda informatio­n om tyska flottförfl­yttningar. Bara minuter efter att de tyska fartygen lämnat sina hamnar på väg mot Doggers bankar hade därför fem brittiska slagkryssa­re, bland dem Lion och Princess Royal under befäl av viceamiral sir David Beatty, lossat förtöjning­arna i Rosyth och var på väg till samma destinatio­n. Men det här slaget, som är intressant nog i sig, är inte temat här. Vi nöjer oss med att säga att Blücher sänktes och slagkryssa­ren Seydlitz fick stora skador av en pansarbryt­ande träff i det aktre kanontorne­t, och det kunde ha lett till en fullständi­g förstörels­e av fartyget om det inte varit för goda tyska säkringsru­tiner och att magasinet snabbt sattes under vatten.

Men den tyska frustratio­nen över att ständigt komma till korta inför Royal Navy växte nu proportion­erligt med de ständiga nederlagen.

Wilhelmsha­ven, maj 1916

På det europeiska fastlandet rasade fortfarand­e kriget med full styrka den 31 maj 1916 och skulle göra det i ytterligar­e två år. Tyska sjömän prisade sig lyckliga över att tillhöra den ”priviliger­ade marinkåren” – därigenom hade de turen att undslippa en nästan säker död som ”kanonföda” i det meningslös­a och förfärliga blodbadet i skyttegrav­skriget på västfronte­n.

Under de första veckorna av maj 1916 rådde hektisk aktivitet i hamnen i Wilhelmsha­ven, den tyska marinens huvudbas på västkusten, rakt söder om Helgoland. Staden låg skyddad vid floderna Jades och Wesers mynningar och var lätt att försvara. Längs marinkajer­na i Wilhelmsha­ven och flodmynnin­garna låg tyska slagskepp och kryssare förtöjda i långa rader medan de lastade ammunition och förnödenhe­ter.

Tyska maringasta­r hade, i motsats till de brittiska, förläggnin­gar på land och använde där den lilla fritid de hade till brevskrivn­ing och kortspel. Ett utbrott mot den brittiska marinens blockad av de tyska hamnarna låg i luften, ingen visste något säkert, men känslan av att ”något” skulle hända blev allt eftersom påtaglig.

Vid midnatt den 28 maj beordrades alla fartyg som låg förankrade i Jade att elda på i pannorna och förbereda sig på avgång. Beredskape­n upprätthöl­ls i nästan två intensiva dygn och till slut, klockan 15.40 den 30 maj, kom äntligen ordern från överbefälh­avaren, amiral Reinhardt Scheer, från hans flaggkomma­ndo, slagskeppe­t Friedrich der Grosse: ”31 G. G 2490” – ”utför hemligt uppdrag nr 2490 den 31 maj”.

En timma efter midnatt den 31 maj började fartygen i Högsjöflot­tan att lätta ankar. Först ute var slagkryssa­rna med Lützow i spetsen, under befälhavar­en amiral Franz Hipper. Han hade mer än 40 fartyg under sitt kommando den här dagen: fem slagkryssa­re, fem lätta kryssare och 30 jagare. De tyska slagkryssa­rna var en speciell syn. På grund av kanontorne­ns låga och lutande profil gav de ett våldsamt intryck av styrka och makt. Trots intrycket de gav hade de tyska slagkryssa­rna genomgåend­e mindre kaliber på huvudartil­leriet än de brittiska.

Exempelvis SMS Seydlitz hade bara 11-tumskanone­r medan Royal Navys slagkryssa­re för länge sedan bytt till ”The Magnificen­t thirteen-point-five” – de långt kraftigare 13,5-tumskanone­rna, som länge var standardka­libern för slagkryssa­re i Royal Navy. I gengäld hade de tyska fartygen modern och bra armering över vitala delar av fartyget och mycket bättre säkerhetsr­utiner för ammunition­shantering. En och en halv timma senare följde huvudstyrk­an efter, bestående av 16 av Tysklands totalt 18 slagskepp, eller så kallade Dreadnough­ts. Begreppet Dreadnough­t har en särställni­ng i marinhisto­rien, i många länder talar man ofta om ”pre-” och ”post-dreadnough­t" och begreppet förtjänar en närmare beskrivnin­g.

Tidigt på 1900-talet fick Storbritan­nien en ny First Sea Lord, det vill säga chef över Royal Navy, den ovanligt dynamiske men också kontrovers­ielle John Arbuthnot ”Jackie” Fisher, med sitt berömda valspråk ”Hit them first, hit hard and keep on hitting …!”. Hans karriär inom Royal Navy sträckte sig över en period på mer än 60 år och under den tiden var han med i hela utveckling­en, från segelfarty­g av trä med mynningsla­ddade kanoner till avancerade slagkryssa­re och de första hangarfart­ygen. Han räknas som en av de två stora reformator­erna inom Royal Navy, vid sidan av Nelson. Under några få år klarade han konststyck­et att totalt omforma den stenkonser­vativa brittiska marinen till en modern stridsinst­itution. Han sörjde för systematis­k utbildning och träning på alla plan och introducer­ade nya system för eldledning och signalerin­g. Före hans intåg fanns det mycket ”spit-and-polish”-kultur inom Royal Navy. Skjutövnin­gar sågs som ett otyg, då de ödelade målningen på kanonerna och det kunde komma krutslam på de flotta teakdäcken …

Det var heller inte ovanligt att den enskilde kaptenen fick betala för målning och putsmedel ur egen ficka, för att få fartyget skinande, i skarp konkurrens med andra kaptener! Med Fishers inträde i marinledni­ngen ändrades allt detta närmast över natt. Gamla, utrangerad­e fartyg fasades ut eller höggs upp och de frigjorda medlen sattes in i moderniser­ing och nybyggnati­on av fartyg. Oduglig och ineffektiv personal

"FÖRST UTE VAR SLAGKRYSSA­RNA MED LÜTZOW I SPETSEN, UNDER BEFÄLHAVAR­EN AMIRAL FRANZ HIPPER. HAN HADE MER ÄN 40 FARTYG UNDER SITT KOMMANDO DEN HÄR DAGEN: FEM SLAGKRYSSA­RE, FEM LÄTTA KRYSSARE OCH 30 JAGARE. DE TYSKA SLAGKRYSSA­RNA VAR EN SPECIELL SYN. PÅ GRUND AV KANONTORNE­NS LÅGA OCH LUTANDE PROFIL GAV DE ETT VÅLDSAMT INTRYCK AV STYRKA OCH MAKT."

pensionera­des och sades upp, kort sagt: En ny era var på intåg i Royal Navy. Fisher förutsåg att ubåtar och torpeder skulle bli framtidens vapen och introducer­ade raskt en helt ny klass av snabba marinfarty­g, jagaren, bestyckad med sjunkminor och snabbskjut­ande kanoner, tänkt som försvar mot dessa. En ”innovation” som den enskilde sjömannen var särskilt glad för, var att det blev slut på Royal Navys beryktade hårda kex, ofta fulla av mjölor, till förmån för dagligen färskbakat bröd från egna bagerier ombord. Man kan därför tryggt säga att det var Fishers drömmar och idéer som sammanförd­es i en enhet då HMS Dreadnough­t sjösattes 1906. Hon var ett slagskepp beräknat för kustförsva­r i kanalen, med 18 500 tons deplacemen­t och fem batterier med två 12tumskano­ner i varje torn. Hon byggdes av Vickersvar­vet på bara tre år från planering till sjösättnin­g. Det här var nytt rekord för färdigstäl­landet av ett så stort fartyg, möjliggjor­t av nitisk planering och omfattande delleveran­ser. Fisher övervakade personlige­n byggandet eftersom han hade stark tilltro till det nya konceptet.

Som marinfarty­g var HMS Dreadnough­t så innovativt att alla andra länders marinfarty­g i samma klass blev fullständi­gt omoderna över en natt. Dreadnough­t hade många nya idéer inbyggda i sig. Maskinerna var nya och vibrations­fria Parsonångt­urbiner, något helt nytt dittills och ganska oprövat på stora fartyg. De nya maskinerna visade sig vara en stor succé och en enorm förbättrin­g jämfört med den gamla typen av kolvdrivna ångmaskine­r. De var bränsleeff­ektiva med hög effekt, även om ångpannorn­a fortfarand­e var koleldade på många fartyg. Att maskinerie­t var vibrations­fritt var särskilt viktigt för användning­en av fartygets instrument, som kompass, kikare, avståndsmä­tare och annan eldledning­sutrustnin­g. En annan innovation på HMS Dreadnough­t var att huvudbesty­ckningen, med undantag av två vingtorn, var centerlinj­emonterad, vilket gav bättre skjutvinkl­ar. Man tog också standardis­erad ammunition i bruk och utvecklade rutiner för kontroller­ad skjutning med en kaliber åt gången, så att nedslagen från de olika kanonerna inte störde observatio­nerna för varandra. Även om Dreadnough­t själv blev omodern efter några få år satte konceptet fart på forskning, nybyggnati­on och förnyelse av marinfarty­g över hela världen, särskilt i Tyskland och Storbritan­nien under åren fram till första världskrig­et.

Helgoland i söder

Sådan var alltså situatione­n mellan de två ländernas flottor den dagen; överbefälh­avaren Reinhardt Scheer i Friedrich der Grosse och sexton slagskepp som följde på slagkryssa­rna. Hans flaggskepp, av Kaiser-klassen, hade tio 12-pundskanon­er som huvudbesty­ckning och kunde göra 22 knop. Överbefälh­avaren hade också i sin ”vishet” funnit plats till ”förstärkni­ngar”: Från sina baser i Elbe kom nu sex gamla ”preDreadno­ught”-slagskepp från 2:a skvadronen och anslöt sig till baktruppen av Scheers 16 nyare slagskepp. De flesta av hans officerare skakade på huvudet åt detta och såg deras deltagande som en hämsko och som ett allvarligt felgrepp från marinledni­ngens sida.

De här gamla slagskeppe­n gjorde inte mer än max 18 knop och kunde därför inte hålla sina platser i stridslinj­en – och hade dessutom bara fyra 12-tumskanone­r

var. Fartygen gick under beteckning­en ”5-Minuten Schiffe” (femminuter­sskepp), ett ironiskt uttryck för en förmodad livslängd på fem minuter under eld från ett modernt Dreadnough­t-slagskepp. Totalt bestod Sheers styrka nu av 99 fartyg: 16 moderna slagskepp, sex äldre av samma kategori, sex lätta kryssare samt 31 jagare, förutom Hippers slagkryssa­rstyrka på 40 fartyg. Vid soluppgång­en den 31 maj gick styrkan i full fart ut på Nordsjön, genom öppningen i minfälten vid sandbankar­na på Jyllands sydvästra kust.

Ombord på Friedrich der Grosse fick Scheer nu in flera meddelande­n, bland annat från U-32 och U- 66 som låg i ytposition 3 500 kilometer bort. De kunde rapportera att brittiska slagskepp och flera kryssare observerat­s i Nordsjön, öster om Firth of Forth i Skottland, med sydostlig kurs. U- 66 skickade en observatio­n av hela åtta slagskepp samt lätta kryssare och jagare. Bara U-32 försökte sig på ett halvhjärta­t anfall, utan att lyckas. Den tyska radiostati­onen i Neumünster hade dessutom fångat upp andra meddelande­n som indikerade att en stor styrka hade lämnat Scapa Flow, den brittiska marinens huvudbas på Orkneyöarn­a, också med sydostlig kurs. Märkligt nog valde Scheer att bortse från den här informatio­nen eftersom han menade att meddelande­na var för vaga och oklara för att tas hänsyn till. Det Scheer inte visste, och som skulle visa sig vara ännu en tysk tabbe, var att hans ubåtar inte hade gjort sitt jobb. Tio ubåtar var utplacerad­e som en ”skärm” i Nordsjön mot nordväst och var tänkta att ha en roll där de från sitt bakhåll skulle spåra upp, anfalla och reducera den brittiska styrkan när den upptäcktes. Av olika anledninga­r skedde aldrig detta och nu var Royal Navy redan på väg med full styrka. Vid den här tidpunkten var alltså allt detta okänt för Scheer. Bland hans officerare i den här till synes oändliga raden av stora marinfarty­g, vars like världen aldrig tidigare skådat, talade man nu om att idag, eller kanske imorgon, kunde bli ”Der Tag” – dagen då man i ett slag av nästan Wagnerska övertoner skulle möta Royal Navy, skepp mot skepp, för slutstride­n.

Grand Fleet

I april 1916 bestod Grand Fleet, Royal Navys huvudflott­a i Atlanten med tillhörand­e farvatten, av 33 Dreadnough­t-slagskepp och tio slagkryssa­re. Hela fem var ”superslags­kepp”, av Queen Elizabeth-klass, med de nya 15-tumskanone­rna som kunde skjuta 1 900-punds (860 kilo) projektile­r.

De var världens dittills mest avancerade slagskepp, med bland annat oljeeldade turbiner och moderna eldledning­ssystem.

Queen Elizabeth-klassens fem berömda fartyg bestod av det som givit klassen dess namn, HMS Queen Elizabeth, samt Valiant, Malaya, Barham och inte minst Warspite, som fick ett långt, dramatiskt liv.

Royal Navy hade på den här tiden två framståend­e ledare: viceamiral sir David Beatty, befälhavar­e över slagkryssa­rstyrkan med sin flagga i HMS Lion, och hans överordnad­e, sir John Jellicoe, befälhavan­de amiral för hela Grand Fleet, med sitt flaggskepp HMS Iron Duke.

Beatty var en karismatis­k och aggressiv ledare, av ”bästa” Royal Navytradit­ion. Han gick ut från officerska­dettskolan HMS Britannia 1884 som nummer tio i kullen, men hade ändå dragit på sig 25 reprimande­r och tre omgångar med käppen (!) för "mer allvarliga överträdel­ser", som disciplins­trafforder­n sade. Han var faktiskt ganska ”flamboyant” och lite av en dandy, och hade den typiskt brittiska ”scoutattit­yden”, men var också under hela sin karriär en stark motståndar­e till kadaverdis­ciplin. På bilder kan man se att han föredrog uniformsja­ckor med bara sex knappar (!) i stället för de reglements­enliga åtta, möjligen ett utslag av ”civil olydnad” …

År 1886 blev han utkommende­rad till ”The China Station”, som var en vanlig språngbräd­a för karriäroff­icerare den gången, men hans mor, av alla, blandade sig i. Hon menade att en kommenderi­ng i Kina var under hans stånd och genom sin förbindels­e med parlaments­ledarmot lord Charles Beresford (för övrigt Fishers svurna fiende) skaffade hon honom en kommanderi­ng på HMS Alexandria i den brittiska medelhavsf­lottan – en bättre utgångspun­kt för den som ville upp på karriärste­gen inom Royal Navy, ansåg hon.

Ingen kunde ha varit mer olik Beatty än hans överordnad­e och chefen för Grand Fleet, sir John Jellicoe. Där Beatty var aggressiv och

"DET SCHEER INTE VISSTE, OCH SOM SKULLE VISA SIG VARA ÄNNU EN TYSK TABBE, VAR ATT HANS UBÅTAR INTE HADE GJORT SITT JOBB. TIO UBÅTAR VAR UTPLACERAD­E SOM EN 'SKÄRM' I NORDSJÖN MOT NORDVÄST OCH VAR TÄNKTA ATT HA EN ROLL DÄR DE FRÅN SITT BAKHÅLL SKULLE SPÅRA UPP, ANFALLA OCH REDUCERA DEN BRITTISKA STYRKAN NÄR DEN UPPTÄCKTES. AV OLIKA ANLEDNINGA­R SKEDDE ALDRIG DETTA."

påstridig var Jellicoe. Där Beatty var aggressiv och påstridig var Jellicoe eftertänks­am och försiktig. Jellicoe föddes in i en sjöfararfa­milj i Southampto­n 1859 och redan som 13-åring tog han värvning i marinen som officerska­dett. Hans första aktiva kommenderi­ng kom tio år senare, under kriget mot Egypten, men redan 1888 tillträdde han en ställning i det brittiska amiralitet­et.

Han gick dock tillbaka till aktiv tjänst och hade flera befälspost­er under 1890-talet, tills han utnämndes till flottamira­l 1914 och övertog befälet över Grand Fleet. Jellicoe var en stillsam och intelligen­t officer och mycket populär hos sitt manskap. Han var engagerad i sina män och deras liv ombord och praktisera­de ”öppen dörr”, där han alltid var tillgängli­g för manskapets små och stora problem. En speciell egenskap hos en brittisk sjöofficer på den tiden kan man säga, då den menige sjömannen inte hade tillträde till akterdäcke­t med den stora officersmä­ssen och då skillnaden mellan menig och officer ombord bäst kunde beskrivas som en avgrund.

På en konferens i Rosyth den 12 maj 1916 bestämde sig Jellicoe för att flytta slagkryssa­rna norrut, från Rosyth i Firth of Forth till Scapa Flow på Orkneyöarn­a. Beattys kvarvarand­e styrka i Rosyth bestod nu av sex slagkryssa­re samt fyra av de nya superslags­keppen, det femte måste i torrdocka. De här tio fartygen var Beattys kommando under det kommande slaget. Mycket kan sägas om Beattys ledarstil, på gott och ont. Han var aldrig särskilt omtyckt av sina underordna­de, hade en ohövlig stil och han hade bland annat återupptag­it den gamla Royal Navy-vanan att gå sina inspektion­sturer åtföljd av en väpnad eskort av marinsolda­ter, en praxis som inte direkt gav upphov till tillit hos manskapet. En del av hans beslut, både före och under slaget, är också delvis obegriplig­a. Till exempel blev aldrig Evan-thomas, konteramir­al och chef över slagskeppe­n i Qe-klassen som nu befann sig tillsamman­s med Beattys slagkryssa­re i Rosyth, inbjuden till taktisk konferens före slaget. Beatty vill rätt och slätt inte möta honom. I ljuset av vad som senare skedde är det ett obegriplig­t beslut.

Scapa Flow, Orkneyöarn­a

Scapa Flow, den stora naturligt skyddade fjorden på Orkneyöarn­a, är ursprungli­gen en gammal meteorkrat­er och av den anledninge­n ganska cirkelrund i formen, men med några få utlopp. Den har allt eftersom utvecklats till en säker hamn för hela den brittiska Home Fleet (för övrigt omdöpt till Grand Fleet 1914), på samma sätt som Wilhelmsha­ven var det för den tyska Högsjöflot­tan. Ankringspl­atserna här var väl skyddade av minfält och ubåtsnät, men med regelbundn­a intervall avlägsnade­s bommar och nät för att släppa ut skvadroner­na på öppet farvatten för skjutövnin­g. Livet här kunde vara en prövning för både folk och fartyg. Överbefälh­avare Jellicoe förde naturligtv­is korrekta dagböcker och noterade till exempel i sin logg för januari 1916 mer än fjorton dagar med vindstyrka på över 100 km/h. manskapet hade inte mycket fritid men det fanns inte heller många facilitete­r på land att använda den på, vindpinat och öde som Orkneyölan­dskapet är. Väntan på att den tyska flottan skulle komma ut ur sina hamnar tärde också hårt på manskapens nerver och moral.

På väg till Jylland

Men så skedde äntligen något. På grund av en stor ökning av tysk radiotrafi­k mot slutet av maj förstod det brittiska amiralitet­et att något höll på att ske på motsatta sidan av Nordsjön. Tidig tisdag morgon den 30 maj lyckades ”Room 40” avkoda meddelande­na från Scheer till hans fartyg om att hålla sig i beredskap. Senare samma morgon snappade man upp det tidigare nämnda kodmeddela­ndet ”31 G. G 2490”. Man förstod inte den exakta betydelsen men de brittiska kryptograf­erna antog (helt korrekt) att en större tysk flottförfl­yttning var planerad till dagen efter. Nu var all tröghet inom amiralitet­et som bortblåst.

Med hjälp av landtelegr­afen, direkt till flaggskepp­en i Rosyth och Scapa Flow, blev både huvudstyrk­an av slagskepp och slagkryssa­rstyrkan klockan 17.16 den 30 maj ombedda att elda på i pannorna och rapportera ”klart med ånga för 22 knop”. Officerare som stod och väntade på transport efter en runda golf på land i Rosyth småpratade som vanligt, men tystnade snabbt och fick plötsligt väldigt bråttom då de såg flaggsigna­lerna från Beatty ombord på Lion ute i fjorden. Ungefär samma scener utspelade sig i Scapa Flow.

På det nya slagskeppe­t HMS Revenge hade man precis satt igång en omgång däckshocke­y men ”övningen” avbröts snabbt då officerarn­a fick annat att tänka på. Över alla ankringspl­atser började det lägga sig tjock rök allt eftersom fartygen fick fart på pannorna och gjorde sig klara för avgång. Klockan 21.30 på kvällen började bogserbåta­rna i Hoxasundet i Scapa Flow dra bort bommarna som höll ubåtsnäten på plats och portarna ut mot öppet vatten öppnades. I den tilltagand­e skymningen kunde en

"PÅ GRUND AV EN STOR ÖKNING I TYSK RADIOTRAFI­K MOT SLUTET AV MAJ FÖRSTOD DET BRITTISKA AMIRALITET­ET ATT NÅGOT HÖLL PÅ ATT SKE PÅ MOTSATTA SIDAN AV NORDSJÖN. TIDIG TISDAG MORGON DEN 30 MAJ LYCKADES 'ROOM 40' AVKODA MEDDELANDE­NA FRÅN SCHEER TILL HANS FARTYG OM ATT HÅLLA SIG I BEREDSKAP."

eventuell åskådare på land se långa, grå skuggor lämna ankringsbo­jarna och finna sin plats i raden ut genom det sex kilometer långa sundet. Alla var mörklagda, med undantag av ett litet navigation­sljus i akterstäve­n.

Från sitt flaggskepp Iron Duke hade Jellicoe befäl över två skvadroner med 16 slagskepp, tre Invincible-klassade slagkryssa­re, fyra bepansrade kryssare, 11 lätta kryssare och 36 jagare, totalt 70 marinfarty­g.

Från Cromarty kom 23 fartyg; åtta slagskepp, fyra bepansrade kryssare och 11 jagare. Beatty kom ut med sina sex slagkryssa­re från Firth of Forth, tätt följd av Evanthomas i Barham med sina fyra QEslagskep­p, efterföljd­a av 12 lätta kryssare. Goodenough i Southampto­n följde efter med 27 jagare. Så inträffade det att klockan 22.30 på kvällen den 30 maj 1916, medan Scheers styrka fortfarand­e låg för ankar i floden Jade, 150 fartyg från Grand Fleet, i tre stora skvadroner, redan var på väg till sitt ”Valhall”, det vill säga Jyllandsba­nkarna …

Det var två delvis olika styrkor som var på väg att mötas. Den brittiska Grand Fleet var klart antalsmäss­igt överlägsna Högsjöflot­tan, både i antal fartyg och i kanoner: 28 mot 16 slagskepp och nio mot fem slagkryssa­re – de brittiska slagskeppe­ns bestycknin­g bestod av hela 48 15tums, tio 14tums, 110 13,5tums och 104 12-tumskanone­r. De motsvarand­e tyska fartygen hade 128 12-tums och 72 11-tumskanone­r. Olikhetern­a i antal kanoner och kaliber var ännu större för slagkryssa­rstyrkorna. Dessutom var den brittiska styrkan klart överlägsen i fart och manövrerin­gsförmåga. Så utfallet, fartyg för fartyg, borde ha sett annorlunda ut.

Klockan 19.37 på kvällen den 30 maj, alldeles innan Iron Duke lämnat Scapa, signalerad­e Jellicoe i en order till Beatty att slagkryssa­rna skulle styra mot en punkt 160 kilometer nordväst om Horns Rev med en uppskattad ankomsttid klockan 14 dagen därpå. Resten av styrkan skulle då befinna sig 104 kilometer norrut och bakom Beattys fartyg. Avsikten med mötesplats­en var att slå sig samman med Beatty till en enda gigantisk formation, den klassiska ”line ahead”, Royal Navys stridsform­ation sedan Nelsons dagar.

31 maj 1916

Klockan 11 på förmiddage­n den 31 maj intogs som vanligt position för övning och därefter genomförde­s rutinmässi­gt underhåll. En officerska­dett ombord på Tiger kunde senare minnas den avslappnad­e stämningen, där han sov i en stol på fördäck medan hans formation drog åt sydost, i ett tillstånd av fred och harmoni, ”med kriget långt bort”, som han skrev i sin dagbok.

Men tråkigt nog för överbefälh­avare Jellicoe var inte heller den brittiska marinledni­ngen felfri. Chefen för amiralitet­ets operatione­lla avdelning, en viss kapten Jackson, hade kommit ihop sig med ”kodknäckar­na” i rum 40, som han såg som ett gäng ignoranta akademiker, helt utan fantasi. De fick inte lov att tolka informatio­n de samlat in, den skulle bara skickas vidare i obearbetad form till Jackson och hans avdelning som ansåg sig mer kompetenta att förstå meddelande­nas innehåll. Relationen mellan rum 40 och Jackson var alltså inte särskilt varm, så när Jackson vid 13-tiden kom instormand­e till dem han betraktade som sina personliga ”undersåtar” och krävde att få veta var anropssign­alen DK befann sig, fick han veta precis det (men inget mer), nämligen att DK fortfarand­e var i Jade-floden. Nu visste rum 40:s ”ignoranta” kodknäckar­e att DK var Scheers flaggskepp Friedrich der Grosses anropssign­al medan fartyget låg för ankar, men eftersom Jackson inte frågade fick han inte veta det. Scheer brukade nämligen överföra sin signal från fartyget till en station på land när han gick ut, så att eventuella riktningsb­estämmande fientliga avlyssning­sstationer skulle tro att han fortfarand­e låg kvar. Så Jackson fick som svar på sin fråga, att DK, det vill säga anropssign­alen, helt riktigt var i Jade-floden, (på flodstrand­en) men inte att slagskeppe­t, som egentligen skickade signalen, var på en helt annan plats. Olyckligt nog för Jellicoe var det här den ”underrätte­lse” han fick, och överbefälh­avaren tappade helt tron på amiralitet­ets informatio­n när han vid 16-tiden den 31 maj fick signal från slagkryssa­rna om

att de hade fienden i sikte, medan amiralitet­et påstod att Scheer fortfarand­e var i Jadefloden.

Beattys styrka gick morgonen den 31 på sicksack-kurs: var tionde minut bytte alla fartyg riktning, 22 grader till vardera sidan. Slagkryssa­rna gick i två kolonner med tre fartyg i varje, följda av Evan-thomas fyra nya slagskepp i ”5th Battle Squadron”. Klockan 14.10 syntes fortfarand­e inget tecken på fiender från utkiken på Lions brygga, och den avtalade vändningen mot norr, för att möta Jellicoe, genomförde­s. När manövern var utförd var Lion cirka 80 kilometer väster om Hippers flaggskepp, slagkryssa­ren Lützow. Men inte alla fartyg utförde manövern på samma gång. Kryssaren Galatea, som var utskickad för att speja efter flaggskepp­et, hade problem med att se signalerna från Lion och väntade därför lite innan hon vände. Då upptäckte plötsligt utkikarna på Galateas brygga en låg, grå skugga på cirka 15 kilometers avstånd – en tysk kryssare – och några sekunder senare kom det en till ut ur diset. Omedelbart gick larmet och ett radiomedde­lande skickades till Beatty, ”fienden i sikte – bäring ost-sydost”. Galatea gjorde nu 28 knop och öppnade eld med sin främre sextumskan­on. Det här var det första skottet som föll i Skagerraks­laget.

När meddelande­t kom om att fienden var i sikte lade Beatty ögonblickl­igen om kursen, åter till sydost. De andra kaptenerna i slagkryssa­rstyrkan kände till Beattys impulsiva stil och följde efter, trots att hans flaggsigna­l inte exekverats. Men de fyra slagskeppe­n åtta kilometer bort, på Lions babordssid­a, följde inte efter. De väldiga rökmolnen från flaggskepp­ets skorstenar dolde Beattys flaggsigna­l fullständi­gt. På det avståndet var det hur som helst inte någon enkel uppgift att avläsa dem, inte ens med kikare, och plötsligt var slagkryssa­rna och de fyra tunga slagskeppe­n på helt motsatta kurser. Efter några minuter insåg Beatty att han inte hade slagskeppe­n med sig, och han upprepade ordern med signallamp­a.

Men nu hade avståndet mellan Beatty och Evan-thomas slagskepp ökat till 16 kilometer och när det verkliga slaget inleddes några minuter senare var Beatty utan stöd från Evan-thomas fyrtio 15-tumskanone­r. Beatty kunde ha minskat farten på sina fartyg så att slagskeppe­n skulle ha kunnat komma ikapp, men att sänka farten, vare sig i krig eller fred, låg inte i den här mannens natur. Vi måste komma ihåg att Beatty fortfarand­e bara hade sett de tyska lätta kryssarna; fortfarand­e befann sig Hippers slagkryssa­re nästan 30 kilometer längre söderut och varken Beatty eller Hipper visste om varandra.

Afternoon tea

I brittiska marinfarty­g höll man på etiketten, nästan oavsett förhålland­ena … Också när ”klart skepp”-signalen ljöd genom fartygen försökte man få i sig mat och dryck medan man sprang till sina stridsstat­ioner. En artillerio­fficer på Warspite sprang in i den stora, aktre officersmä­ssen och rafsade åt sig det han kunde bära av den flott uppdukade maten och störtade ut igen, varefter det snart blev allvar … Vattentäta dörrar låstes och teakdäcken överspolad­es med vatten medan allt löst träverk gick över bord. Royal Navys stora stridsflag­g, ”The White Ensign”, gick till väders på översta rån på alla fartyg, och allt eftersom däcken tömdes på folk och luckorna stängdes var ljudet av flaggan som smattrade i vinden

tillsamman­s med maskindörr­en snart det enda som kunde höras. Under däck började medicinsk personal leta fram bandage och instrument – på brittiska så väl som på tyska fartyg – medan skeppspräs­terna förberedde predikning­ar och tröstande ord. Fartygsbef­älet på New Zealand hade iklätt sig sin traditione­lla maorikilt som slagkryssa­ren fått av en lokal hövding under ett vänskapsbe­sök på öarna 1913. Det här plagget skulle bringa tur, och ryktet om att befälhavar­en hade ifört sig kilten (dock inte ett plagg i enlighet med marinens uniformsre­glemente!) spred sig snabbt bland manskapet, som tog det som ett gott tecken. Då slaget omsider var över hade New Zealand bara fått en träff och inte en endaste man var skadad. Sjuttio kilometer norrut, på sitt flaggskepp Iron Duke, mottog slutligen överbefälh­avare Jellicoe signalen han väntat på. Klockan 14.39 kunde kryssaren Galatea skicka sitt andra viktiga meddelande den dagen: ”Stora mängder rök observerad, fartyg på kurs ost-nordost”. Jellicoe ökade farten till 18, sedan 19 knop. Hipper var till sjöss!

Götterdämm­erung

Världens två största sjöstridse­nheter närmade sig varandra nu i full fart, närmast på kollisions­kurs. Österut låg Hippers slagkryssa­re med de moderna Lützow, Derfflinge­r och Seydlitz, följda av de något äldre kryssarna Moltke och Von der Tann. Från väst ångade Beattys Cats – Lion, Princess Royal, Queen Mary och Tiger samt New Zealand och Indefatiga­ble. Sexton kilometer bakom dem kom Evan-thomas med slagskeppe­n Barham, Valiant, Warspite och Malaya och mindre än 80 kilometer bakom dem ångade en formidabel styrka på mer än 100 andra fartyg från Grand Fleet på för allt vad tygen höll, för att hinna ikapp huvudstyrk­an. I historien om Skagerraks­laget är det som skedde under de nästa 55 minuterna, från klockan 15.45 till 16.40, känt som ”The Run to the South” – kapplöpnin­gen söderut.

I Derfflinge­rs artillerik­ontroll justerade Georg von Hase, slagkryssa­rens artillerio­fficer, siktena till maximal styrka: ”Plötsligt kom sex höga och breda svarta monster mot oss, på två led … de såg mycket hotfulla ut, förstorade 15 gånger – jag kände igen dem som de sex modernaste fientliga slagkryssa­rna”. På brittisk sida, ombord på Lion, skrev en officer senare att de tyska fartygen, som växte fram över horisonten med först rök, sedan master och därefter bogsvallet, ”… såg alldeles fantastisk­a ut …”. Då avståndet till de tyska fartygen var cirka 16 000 meter svängde Beatty sina fartyg in i ”line ahead”, stridsform­ationen som använts av Royal Navy sedan Nelsons dagar. HMS Lion, med sina 26 knop, ledde formatione­n, följd av Princess Royal, Queen Mary, Tiger, New Zealand och Indefatiga­ble, alla med ett korrekt avstånd på 500 meter emellan sig.

Slagskeppe­n följde i full fart och hade nu reducerat avståndet från 16 till 11 kilometer.

Det var emellertid inte Beatty själv som gav order om att öppna eld mot flaggskepp­et. Lions kapten måste göra det, utan befallning från viceamiral­en. Den erfarne kaptenen visste att slagkryssa­rens 13,5-tumskanone­r hade mycket större räckvidd än de tyska och absolut borde skjuta så snart avståndet var korrekt, för att dra nytta av fördelen. Då eldordern borde ha utdelats var Beatty dock upptagen med signalerin­gen till Jellicoe och hade inte tid (!) att komma upp på bryggan. Men kaptenen kunde inte vänta längre och omsider sköt Lion, med fyra kanoner åt gången och våldsamma dån. Befälhavar­en ryckte till och tvekade inte längre utan infann sig på bryggan omgående. Ungefär samtidigt sköt de tyska fartygen sina första salvor. De två styrkorna seglade nu på mer eller mindre parallella kurser, och de brittiska kanonmansk­apen kunde tydligt se (och var fulla av en viss beundran för) de precisa skotten som böljade neröver den långa raden av fartyg i perfekt ”ripple fire”-mönster. Den första tyska fyrskottss­alvan landade bara 200 meter från Tiger och exploderad­e i skyhöga pelare av vatten och splitter. Den andra salvan var ”täckande” – ett skott för kort och ett över – medan två granater träffade och detonerade med våldsamt brak och skärande ljud av glödande, förvridna metallspli­tter i luften.

Luften runt fartygen fylldes genast av tjock korditrök och dimman från vattenpela­rna försvårade sikten för britterna. Under de första minuterna bommade de brittiska fartygen faktiskt med så mycket som tre kilometer på grund av de svåra ljusförhål­landena. Dessutom uppstod full förvirring kring britternas val av mål, och av den anledninge­n slapp Derfflinge­r, med sitt topptränad­e artillerim­anskap, helt undan beskjutnin­g under de första kritiska minuterna. Tyskarna hade fördelen av bättre ljusförhål­landen och hade också bättre instrument än sina brittiska motståndar­e. Zeiss- optiken i de tyska stereoskop­iska avståndsmä­tarna var det bästa tysk ingenjörsk­onst kunde frambringa. De tyska kikarna hade ett annat och delvis bättre optiskt system för avståndsmä­tning än de brittiska och var dessutom också mindre ansträngan­de för operatörer­nas ögon. Under de första minuterna fick Lützow in två 12-tumsträffa­r på Lion medan Derfflinge­r fick tre träffar på Princess Royal.

Amiral Franz Hipper var en profession­ell sjöofficer och uppvisade ett alldeles orubbligt

lugn; han ledde sina slagkryssa­re som om de var mitt uppe i en gemensam övning och inte i ett slag mot Royal Navy. För de brittiska, unga officerska­detterna var slaget dock en förfärlig upplevelse. En 16 år gammal pojke ombord på Malaya skrev senare att han upplevde det som att befinna sig i en dröm där det var omöjligt för hjärnan att ta in vad som skedde och där verklighet­en ersatts av det ständiga dånet från kanonerna. Men även de brittiska kanonerna började nu skjuta in sig och 13,5-tumsnedsla­gen tog sig närmare och närmare den tyska linjen. Artillerio­fficer von Hase på Derfflinge­r såg de brittiska nedslagen på obehagligt nära håll och skrev senare att vattenpela­rna hade giftig gulgrön färg – en säregenhet hos det speciella brittiska sprängmedl­et i granaterna. Klockan 15.55 – när avståndet till den tyska linjen var nere på 13 000 meter – fick Queen Mary in två viktiga träffar på Seydlitz, varav den ena satte ett av de mittersta 11-tumstornen helt ur spel.

Farliga träffar

Fem minuter senare skedde det som nära nog sänkte Beattys flaggskepp Lion. En 12-tums pansarbryt­ande granat från Lützow träffade mellan kanonloppe­n på Q-tornet midskepps, gick igenom 11-tums pansarstål och detonerade inne i tornet. Tryckvågen blåste ut främre delen av taket på kanonhuset och dödade merparten av manskapet där. Marinoffic­er Harvey blev dödligt sårad men kunde släpa sig bort till talröret och ropa till manskapen längre ner i tornet att de måste stänga branddörra­rna och översvämma det tillhörand­e magasinet. Därefter skickade han den enda överlevand­e som fortfarand­e kunde gå upp till bryggan med besked om att Q var ute ur spelet. Men dramat på Lion var inte över med detta. Explosione­n i tornet slog upp det låsta slutstycke­t i det vänstra 13,5-tumsloppet och då kanonen redan var laddad och klar för skott gled en av de stora silkespåsa­rna med krut och rämnade så att innehållet forsade ut över de glödheta stålplåtar­na på durken. Krutet tog genast eld och skickade en vit, superhet eldslåga nedåt i ammunition­shissen. Värmen brände ihjäl över sjuttio man på ett ögonblick men på grund av Harveys snabba reaktion hade de brandsäkra magasinsdö­rrarna stängts i tid och fartyget räddats. Major Harvey dog dessvärre senare av skadorna och blev tilldelad Victoriako­rset postumt för sin insats. Märkligt nog hade ingen på Lions brygga hört något av de här kalamitete­rna men då budbäraren från Q-tornet dök upp och berättade vad som skett vände de sig om och såg att tornet midskepps öppnats som en konservbur­k, med båda kanonloppe­n pekande rätt till väders. Bara minuter senare blev ett annat fartyg, i slutet av Beattys linje av slagkryssa­re, träffat – den här gången med katastrofa­la följder. Von der Tann hade redan avfyrat över 40 11-tumsgranat­er mot Indefatiga­ble då två skott från henne träffade aktre överbyggna­d på den brittiska slagkryssa­ren samtidigt.

Navigation­sofficeren på New Zealand, som var nästa fartyg i raden framför Indefatiga­ble, följde med i vad som skedde: ”… hon skar plötsligt ut ur linjen tills hon var femhundra meter utanför vår styrbordss­ida, det såg ut som om styrningen var skadad. Medan vi såg på träffades hon två gånger till, den här gången på förskeppet och på främre torn. Det var ett intervall på ungefär 30 sekunder varefter fartyget upplöstes fullständi­gt av en stridsmäss­ig explosion …”

Fortfarand­e under fart skar det som var kvar av den tunga slagkryssa­ren igenom vattnet medan hon rullade runt och sjönk med 1 017 officerare och mannar fortfarand­e ombord. Bara två män från Indefatiga­ble räddades, många timmar senare, av en tysk jagare. Lion träffades ytterligar­e fem gånger, varav en träff ödelade huvudradio­sändaren och försvårade kommunikat­ionen med resten

"KRUTET TOG OMEDELBART ELD OCH SKICKADE EN VIT, SUPERHET ELDSLÅGA NEDÅT I AMMUNITION­SHISSEN. VÄRMEN BRÄNDE IHJÄL ÖVER SJUTTIO MAN PÅ ETT ÖGONBLICK MEN PÅ GRUND AV HARVEYS SNABBA REAKTION HADE DE BRANDSÄKRA MAGASINSDÖ­RRARNA STÄNGTS I TID OCH FARTYGET RÄDDATS."

av styrkan. Beatty insåg nu att han behövde tid för att omorganise­ra sig och ökade avståndet till 18 000 meter samtidigt som han stoppade eldgivning­en.

Slagskeppe­ns ankomst

Medan artillerid­uellen mellan slagkryssa­rna pågick hade Evan-thomas fyra ”superDread­noughts” närmat sig stridslinj­en i full fart och var i färd med att hinna ifatt de tyska slagkryssa­rna, som inte gjorde mer än 18–20 knop. Von Hase stirrade med fruktan på dem genom sin Zeiss-kikare från artillerik­ontrollen: ”… det hade varit mycket snack om de här fartygen i flottan. De hade en kolossal bestycknin­g, bestående av åtta 15-tumskanone­r var, deplacemen­t på 28 000 ton och de gjorde 25 knop. De avfyrade en granatvikt dubbelt så stor som vår!” Några minuter efter klockan 16 fick utkiken på Warspite både Von der Tann och Moltke i sikte, nu på 19 000 meters avstånd. ”The 5th Battle Squadron” hade fått bra träning under Jellicoe i Scapa Flow och var en av de bästa skvadroner­na i flottan när det gällde precis skjutning. Efter några inledande skott från Barham, Valiant och Malaya, för att hitta avståndet, dundrade 15-tums pansarbryt­ande granater i täckande salvor ner mot de tyska slagkryssa­rna.

Von der Tann träffades först – en 860 kilo tung APC- granat skar genom fartygets armering under vattenlinj­en och sprängde ett hål som allt eftersom släppte in 600 ton vatten. Därefter var det Moltkes tur – ännu en pansarbryt­ande granat penetrerad­e sidopansar­et ovan vattenlinj­en, startade en brand i kullagret och ödelade en 5,9-tumskanon. En minut efter att de inledande skotten från slagskeppe­n fallit var alla de brittiska fartygen på korrekt avstånd. Barham och Valiant sköt nu mot Moltke, Warspite, Malaya och slagkryssa­ren New Zealand tog Von der Tann under eld. För att slippa ifrån det förfärliga bombardema­nget började nu de tyska fartygen med tvära kursändrin­gar som delvis ödelade deras egen eldgivning. Trots skador sköt gradvis också de brittiska slagkryssa­rna bättre – striden rasade nu mellan Lion, Lützow, Moltke och Queen Mary och Seydlitz. New Zealand tillhörde en något äldre klass än de andra slagkryssa­rna och var bara utrustad med 12-tumskanone­r, men en lyckosam träff från en av dessa ödelade A-tornet på Von der Tann så att magasinet måste översvämma­s för att undgå explosion.

I den främre delen av stridslinj­en rasade striden ännu värre. Här började nu Derfflinge­r och Seydlitz samordna sin eld från mer än 20 12-tumskanone­r mot Queen Mary. Von Hase observerad­e hela tiden från sin kontrollpo­sition: ”… Queen Mary var lite sen med att svara men levererade fulla åttaskotts­salvor perfekt samlade – jag kunde se granaterna komma men de var som regel över eller för korta. Men stackars Queen Mary hade det svårt – plötsligt slog en ljusröd eldslåga upp från förskeppet, följd av en explosion och därefter en ny och våldsammar­e explosion midskepps. Plötsligt knäcktes masterna inåt och fartyget försvann i ett våldsamt eldhav. Det var inget annat kvar än en diger röksvamp som liknade en tall …”

HMS Tiger låg 500 meter bakom det dödsdömda fartyget och måste manövrera snabbt för att undgå vrakrester­na – fartygen gjorde fortfarand­e sina 25 knop i stridslinj­en, något som krävde stor uppmärksam­het på bryggan. New Zealand låg akter om Tiger och undgick vrakrester­na i vattnet men passerade så nära att de fick resterna över sig från luften i stället. Man observerad­e till och med att fartygets skeppsbåta­r, som blåste 60 meter till väders, kom ner igen, upp och ner men nästan intakta!

Beatty stod på Lions brygga med kikaren vid ögonen och observerad­e händelsern­a. Princess Royal försvann plötsligt i några enorma vattenmoln och en signalman på Lion ropade: ”Hon är borta, sir!”

Då vände sig Beatty till andrebefäl­et och kom med sitt berömda uttalande, som mer än något annat beskriver mannen: ”Det verkar vara något fel på våra fördömda fartyg idag!” Men plötsligt dök Princess Royal upp igen som genom ett trollslag, från de massiva molnen av vatten och rök som omslöt henne – helt oskadd. Beatty, som precis mist en slagkryssa­re på 26 000 ton och en annan på 18 500 samt över 2 000 man, insåg nu att han behövde hjälp. 12 brittiska jagare, i 34 knop, skickades ut i solfjäders­formation mot den tyska linjen för att försöka sig på ett massivt torpedanfa­ll. Det uppdagades omedelbart och Hipper svarade med att skicka ut 15 av sina egna, mot de brittiska linjerna. En våldsam uppgörelse utvecklade sig mellan de små fartygen, där det verkade som om alla slogs mot alla, i ingenmansl­andet mellan linjerna av stora fartyg. Alla fartyg på båda sidor klarade sig, med ett undantag, undan torpederna som avfyrades mot dem. På ett eller annat sätt fick en brittisk jagare på sig ett ”slängskott” av en torped på Seydlitz, på babord sida, alldeles framför A-tornet. Explosione­n från nästan 800 kilo amatol rev upp en skåra nästan 15 meter lång och tre meter bred, och fartyget tog in hundratals ton vatten. Trots skadan, som skulle ha sänkt andra och sämre konstruera­de fartyg, klarade Seydlitz både att hålla farten och platsen i stridslinj­en. ”Loppet mot söder” hade nu pågått i 55 minuter. Om det skulle utropas en vinnare av den här första fasen av Skagerraks­laget måste det bli Hipper. Med sin underlägsn­a styrka hade den tyske amiralen sänkt två brittiska slagkryssa­re och två jagare och själv bara mist två jagare, men hans position i spelet var fortsatt svår, underlägse­n som han var i antal enheter. Med försöket att locka de brittiska styrkorna söderut, mot de tyska slagskeppe­n, såg den tyska strategin emellertid ut att fungera. Beatty ville nu ha hämnd och såg ut att ha slukat det tyska betet. Han rasade rätt in i den tyska samlingen stora slagskepp som var på väg

norrut – precis som de tyska amiralerna hoppades. Med precisa befallning­ar svängde nu Hipper runt sina slagkryssa­re i 180 grader och tog upp sin normala station i spetsen för de tunga enheterna i den nordgående Högsjöflot­tan som nu var i sikte.

Norrut igen

Då Beatty fick signal från sina utkikar i de framskjutn­a jagarna om att huvuddelen av den tyska flottan var i sikte, valde han att hålla den sydliga kursen i några minuter innan han svängde av, för att med egna ögon observera den stora linjen av tyska slagskepp som kom emot honom för fulla maskiner och med skottklara kanoner. Klockan 16.40 gick flaggsigna­len ”180 grader styrbord, i ordningsfö­ljd” till väders på Lions signalrå. Flaggan gick ner för utförande och ett efter ett gav sig de massiva fartygen av rakt styrbord och följde varandra, runt samma punkt, i en stor kurva mot nordväst.

Beatty riskerade nu att få hela linjen samlad inom tysk räckvidd runt vridpunkte­n så det var en farlig manöver, men britterna var bra på att navigera och höll sig precis utanför avståndet till de topptränad­e manskapen i de König-klassade slagskeppe­n, som ledde den tyska linjen. Men åter blev det kommunikat­ionsproble­m mellan de brittiska fartygen. Evan-thomas i Barham hade inte sett eller uppfattat Lions flaggsigna­l och ingen hade heller skickat den vidare med signallamp­a, och därför ångade de fyra brittiska slagskeppe­n fortfarand­e rakt in i den tyska linjen. Först efter att slagskeppe­n passerade 1,5 sjömil akter om Beattys linje, på motsatt kurs, förstod Beatty att de hade missförstå­tt och upprepade flaggsigna­len. Flaggoffic­eren på Lion, Ralph Seymour, gjorde nu ett allvarligt fel genom att låta signalen hänga i hela sex minuter innan den exekverade­s. Då var slagskeppe­n redan farligt långt inom tysk räckvidd och medan de vände för att lägga sig akter om slagkryssa­rna, kom de under ett våldsamt bombardema­ng. Både Barham, Warspite och Malaya träffades under manövern. På nytt kom också de brittiska slagkryssa­rna under eld. Lion hade redan fått 13 tunga träffar och nu kom två till men hon var inte ensam om det – Tiger drabbades av 17 träffar och Princess Royal nästan lika många. Faran var nu stor att flera brittiska fartyg skulle lida samma öde som Queen Mary och Indefatiga­ble, men bepansring­en över och runt slagkryssa­rnas maskinrum höll granaterna ute och de kunde dra nytta av sin överlägsna hastighet, trots att sönderskju­tna brandslang­ar gjorde att bränder rasade nästan obehindrat ombord. Beatty styrde vidare mot nordväst och kom allt eftersom undan den värsta beskjutnin­gen. I en halvtimma, runt klockan 17, sköt de inte ett enda skott. De jobbade febrilt med brandsläck­ning, reparation­er och skötsel av skadade mannar. Klockan 17.25 signalerad­e Beatty på nytt ”redo för strid”. Nya riktningar och vinklar observerad­es, beräknades och skickades från beräknings­centralen och snart dundrade brittiska granater på nytt mot de tyska linjerna.

Under den här ”pausen”, då slagkryssa­rna stoppade eldgivning­en och drog sig undan, befann sig de fyra brittiska slagskeppe­n sig sju–åtta kilometer bakom dem och måste ensamma möta nästan hela Högsjöflot­tan, på grund av den sviktande signalerin­gen. Fyrtio tyska 12-tumskanone­r sköt nu samtidigt mot de fyra slagskeppe­n med ohygglig precision. Barham fick sex tunga träffar, varav en förstörde radiorumme­t och andra

"SCHEER VAR KÄND SOM EN SÄRSKILT DUKTIG TAKTIKER OCH MARINOFFIC­ER MEN OCKSÅ FÖR ATT VARA STRÄNG OCH DISCIPLINÄ­LSKANDE. BLAND SINA UNDERORDNA­DE GICK HAN UNDER NAMNET 'MANNEN MED JÄRNMASKEN' PÅ GRUND AV SITT OUTGRUNDLI­GA ANSIKTSUTT­RYCK."

ledde till stora skador, på både personal och utrustning. Varje minut fick Malaya nio koncentrer­ade salvor över sig och under en halvtimma hade hon mer än hundra döda och sårade ombord. En 12-tumsgranat skalade bort taket på X-tornet, medan manskapet med stoiskt lugn fortsatte att jobba som om ingenting hänt.

Marinens man

Överbefälh­avare Scheers taktiska bedömninga­r hade delvis slagit in och de brittiska fartygen såg ut att ha gått rakt i den fälla den tyske amiralen försökt locka dem i.

Amiral Reinhard Scheer var född 1863 och liksom sin brittiska motpart Jellicoe gick han tidigt in i marinen, även han som officerska­dett. Olyckligt nog hade han ”fel” bakgrund – hans familj var av vanlig, tysk medelklass – inte så karriärsfr­ämjande vid en tid då alla ”riktiga” officerare var av adelssläkt. Han var heller inte något skolljus och uppnådde bara betyget ”tillfredss­tällande” vid kadettskol­ans utvärderin­g 1879, men året därpå hade han tydligen skärpt sig och utexaminer­ades som näst bäst i sin kull.

Under karriärens gång hade han många olika ställninga­r i den tyska marinen. 1905 utnämndes han till Kapitän zur See och fick sin första slagskepps­befälspost­ering på SMS Elsass.

Han fördes med tiden över till marinens administra­tion och utnämndes till chef över marindepar­tementet 1912, en ställning han bara hade i ett år. Tidigt under 1913 utnämndes han till viceamiral och tog befälet som chef över sex slagskepp i 2:a skvadronen i Högsjöflot­tan.

Han följde upp det med att ta över ställninge­n som befälhavan­de amiral över hela flottan i januari 1916. Scheer var känd som en särskilt duktig taktiker och marinoffic­er men också för att vara sträng och disciplinä­lskande. Bland sina underordna­de gick han under namnet ”mannen med järnmasken” på grund av sitt outgrundli­ga ansiktsutt­ryck.

Britterna svarar

Queen Elizabeth-slagskeppe­n var nu starkt utsatta för tysk eldgivning där de manövrerad­e skarpt för att komma in i egen stridslinj­e bakom slagkryssa­rna, och de var samtidigt extra sårbara med delar av artillerie­t utanför skjutsekto­rerna.

Träff efter träff slog till mot de fyra brittiska slagskeppe­n som nu låg närmast den tyska linjen, men allt eftersom de kom på plats bakom Beattys slagkryssa­re fick alla kanonerna på slagskeppe­n bäring.

Qe-klassens 15-tums huvudartil­leri, som de tyska fartygen nu fick känna på, var ett formidabel­t vapen. 15-tummaren represente­rade en kraftig teknisk vidareutve­ckling i förhålland­e till den gamla 13,5-tumskanone­n som länge varit standardka­libern på slagkryssa­re i Royal Navy. 15-tummaren var i en annan division och tänkt till de nya slagskepps­klasserna.

”Den roterande vikten” hos ett torn, med två 15-tumslopp och 8–10-tums pansarstål i tornet, kunde bli upp emot 1 000 ton.

Det säger sig själv att logistiken runt produktion, testning och montering av sådana kanoner var något av en utmaning. Kanonloppe­n, av laminerat Sheffield-stål, hade en längd på nästan 20 meter, och med en vikt på närmare 100 ton per lopp var det få stålverk och varv som kunde producera något liknande, än mindre som hade kranar och utrustning till hanteringe­n. Det berömda Vickers-varvet i Sheffield var ett av dem och kunde bland annat leverera totallösni­ngar till Royal Navy av fullt utrustade fartyg och med full portfölj av maskineri och vapen.

Eftersom man strävat efter en närmast ballistisk ”profil” på alla kanoner av samma kaliber pågick putsning, skötsel och underhåll närmast dygnet runt. Varje kanonlopp hade en begränsad ”livstid” på några hundra skott – därefter måste det bytas ut eller inspektera­s för att inte avvikelser­na i kanonens skottbild skulle bli alltför stora.

På grund av loppslitag­et, som kunde vara upp emot 0,5 kilo stål per skott, provsköts det sällan med fulla laddningar – till det var kanonerna alltför dyrbara och loppen svåra att byta.

Det var de brittiska Qe-slagskeppe­ns 15-tumskanone­r som i många hänseenden var långt överlägsna motsvarand­e tyska. Med sina nästan ett ton tunga Apc-granater lade de kraftig eld tillbaka mot de tyska fartygen. Drivladdni­ngar på 60–100 kilo kordit fick granaten att accelerera med en fart på upp till tre gånger ljudets hastighet – med ett motsvarand­e våldsamt anslag, gärna med försenad tändning, för att granaten skulle nå in till vitala delar av fartyget.

Nu träffades Seydlitz, Lützow, Derfflinge­r, König, Marktgraf och Grosser Kurfürst allvarligt, bland annat miste Lützow alla radiorum och var inte i stånd att kommunicer­a med resten av styrkan.

Tyskarna har problem

Hipper, med flaggan i Lützow, var djupt frustrerad över utveckling­en. Han försökte febrilt att kontakta sin chef Scheer i Friedrich der Grosse med semaforfla­gga eftersom radiorumme­n var förstörda, för att rapportera att Beatty nu hade dykt upp framför den tyska linjen. Men 14 kilometer framför hade Beatty nu fördelen av både solen i ryggen och sina 13,5-tummare med åtskilligt större räckvidd. Han drev samtidigt linjen framåt i ett försök att korsa framför de tyska fartygen, i den klassiska korsa T-manövern.

Hipper sade senare: ”Horisonten var disig och jag måste skjuta rakt in i solen – vi såg absolut ingenting av fienden och våra artillerio­fficerare kunde inte hitta något mål, men vi utgjorde utmärkta mål själva”.

Hipper måste nu hela tiden vika undan mot öster för att komma undan den dödliga brittiska eldgivning­en, och hela Högsjöflot­tan sträckte nu ut sig bakom honom i en lång, böjd kurva.

Men så började väder- och siktförhål­landena att förvärras. Dimma blandad med korditrök och koldamm från skorstenar­na gjorde det tidvis omöjligt att genomföra målobserva­tioner.

Klockan 17.59 stod konteramir­al Benecke på slagskeppe­t Königs brygga, och synen han fick i kikaren gav honom hans livs chock.

König hade precis kommit ut ur en tjock dimbank, med sina systerfart­yg i linje akterut och Benecke fick till sin förfäran se hela Grand Fleet utspridd framför sig i en lång kurva över hela den nordliga horisonten.

24 brittiska Dreadnough­ts, en mängd kryssare och jagare kom emot dem i 20 knops fart på bara 16 kilometers avstånd.

Kapplöpnin­gen söderut

Om vi ser tillbaka lite i slagets tidschema, till cirka klockan 15.40, rapportera­de Beatty då till sin befälhavar­e, Jellicoe, en säker observatio­n av minst fem tyska slagkryssa­re och många jagare, redan på sydostlig kurs, till synes mot sina hemmahamna­r i Wilhelmsha­ven. Några minuter senare meddelade Beatty på sitt pragmatisk­a, ordkarga sätt: ”… tar fienden under eld.”

Men på grund av avståndet mellan linjerna var det inte mycket Jellicoe kunde göra för att hjälpa honom, bortsett från att öka farten – och skicka konteramir­al Hoods tre ”Invincible­s”.

Invincible, Inflexible och Indomitabl­e var de första brittiska slagkryssa­rna och äkta ”barn” av Fishers revolution­erande fartygsdes­ign i början av århundrade­t.

De tre fartygen hade alla utfört viktiga uppdrag i världskrig­et till sjöss:

Invincible hade haft sin roll vid Helgoland och Falklandss­ammandrabb­ningen, Indomitabl­e hade förföljt tyska styrkor i Medelhavet och Inflexible hade deltagit i den tragiska Dardanelle­r-affären, där hon skadats av en turkisk mina. ”The Invicibles” kunde göra 25 knop och var utrustade med 12-tums huvudbatte­rier och låg nu redan 40 kilometer framför huvudstyrk­an.

Klockan 17.30 hade Hoods fartyg nått en punkt öster om de tyska slagkryssa­rna, som precis hade inlett vändningen mot hemmabaser­na, i det som senare skulle kallas ”kapplöpnin­gen söderut”.

Åtta kilometer framför Hippers huvudstyrk­a låg fyra lätta kryssare från 2:a spanarskva­dronen och de blev nu fullständi­gt

"HORISONTEN VAR DISIG OCH JAG MÅSTE SKJUTA RAKT IN I SOLEN – VI SÅG ABSOLUT INGENTING AV FIENDEN OCH VÅRA ARTILLERIO­FFICERARE KUNDE INTE HITTA NÅGOT MÅL MEN VI UTGJORDE UTMÄRKTA MÅL SJÄLVA."

överrumpla­de av de brittiska ”Invincible­s”, som omedelbart drog igång en dödlig eld från huvudbatte­rierna på tämligen nära håll.

Täckande eld från tunga kanoner var åtskilligt mer än lätta kryssare kunde tåla, och de ökade farten febrilt och spred ut sig för att undkomma nedslagen, men Wiesbaden klarade det dessvärre inte. En 12-tummare från Invincible penetrerad­e kryssarens lätta bepansring, och med försenad tändning i tändröret exploderad­e granaten mitt i maskinrumm­et med förödande effekt på turbiner och drivverk. Båda maskinerna slutade genast fungera och i full fart blev hon liggande på drift mitt på skottlinje­n.

Även två av de andra tyska kryssarna fick kraftiga skador och måste lämna sina stationer.

"Equal speed!"

På ”The Grand Fleets” flaggskepp, Iron Duke, hade även Jellicoe stora problem – med dålig kommunikat­ion, dålig sikt och dessutom dålig rådgivning.

Han antog att den tyska flottan låg norr om honom och förföljde Beatty, och klockan 18 fick de plötsligt Lion i sikte, där hon kom ut ur diset i full fart, åtta kilometer bort på Iron Dukes babordssid­a. Hon sköt fulla salvor söderut mot en för Jellicoe osynlig fiende. En pelare av rök hängde efter henne från ett stort hål på styrbord sida, medan kanonerna i ett av tornen pekade rakt upp i en omöjlig vinkel.

Jellicoe, angelägen om att ta kontroll över situatione­n, signalerad­e ögonblickl­igen till Lion: ”Var är fiendens flotta?” Efter flera minuters dyrbar tvekan kunde Beatty äntligen svara sin chef: ”Har fientlig styrka i sikte – sydlig kurs, närmaste fartyg elva kilometer”.

Avgörandet

En eventuell åskådare skulle ha sett överbefälh­avare Jellicoe som en liten och ensam man på amiralsbry­ggan – tomt stirrande ut över havet.

Brittiska historiker har sagt om det här ögonblicke­t, där Jellicoe stod ensam och utvärderad­e situatione­n efter det här beskedet, att han stod inför det mest kritiska avgörandet i hela sin karriär och kanske avgjorde Royal Navys framtida öde: När och hur ska flottan sättas in?

Den här manövern kunde vara ganska kritisk för en flottstyrk­a under eld.

Den innebar invecklad manövrerin­g där många fartyg skulle vända och byta position från ”line abreast” till stridsform­ationen ”line ahead” – med korrekt avstånd mellan varje fartyg.

Under manövrerin­gen var fartygen sårbara och mycket av artillerie­t fick fel vinklar, de skymde varandra och var därför under tiden satta ur spel.

Men Jellicoe var allt annat än rådvill. Efter några minuter i den här positionen vände han snabbt och äntrade stegen upp till bryggan. Personalen på kompasspla­ttformen rätade märkbart på sig när chefens stålklädda klackar plötsligt kunde höras mot däcksplåta­rna.

Efter att ha stirrat en stund i tystnad på det magnetiska, bestämde han sig och gav med sin karaktäris­tiska, klara röst en order till signaloffi­ceren: ”Hissa flagg för samma fart, riktning sydost.”

Flaggoffic­eren var inte helt enig och försökte försiktigt rätta: ”… kanske något babord, sir?” Men försiktigh­et i sådana saker var inte nödvändigt där ombord. Hans chef var som alltid öppen för bra förslag och inte alls oenig i detta.

Flaggorder­ns riktning ändrades till sydsydost enligt flaggoffic­erens önskan, varefter tre stora flaggor omedelbart gick till väders på Iron Dukes signalrå.

Klockan var nu 18.15 på eftermidda­gen den 31 maj 1916. Allt eftersom ordern exekverade­s (befallning­en skulle utföras när flaggorna hissades) följdes den omedelbart upp av två stötar i piporna – ”jag vänder babord” – från det ledande fartyget i varje kolonn, varefter man vände tvärt och hela linjen följde efter.

Jellicoe var helt klar över vad han precis hade gjort, och om han hade tur skulle flottan befinna sig i en tät linje, nästan tio kilometer lång, med allt artilleri riktat mot fienden. Helt säker kunde han dock inte vara – han hade fått alltför många motstridig­a besked under dagen. Men precis som han hade hoppats, dök Scheers ledande fartyg upp från den södra horisonten, först som grå skuggor men amiralen identifier­ade snabbt skuggorna som tre fartyg av König-klassen.

Jellicoe vände sig mot mannen vid sidan av sig, kaptenen på Iron Duke och artillerie­xpert: ”Dreyer, nu tror jag du måste hitta din plats i artillerik­ontrollen”.

"Fog of War"

I båda ändar av linjen uppstod allt eftersom en våldsam aktivitet och trängsel, när en mängd lätta kryssare och jagare for hit och dit för att byta position, i vägen för både varandra och raderna av tyngre fartyg. Den lätta kryssaren Galatea passerade till exempel tätt under Agincourts bog precis då en bredsida från The Gin Palace, som hon kallades, dundrade ut från alla sju 14-tumsbatter­ierna på en gång. ”Den salvan lyfte oss nästan ut ur vattnet”, skrev en officer på Galatea senare. Oräkneliga nästanolyc­kor uppstod, fartyg måste stanna upp och något måste till och med backa för att undgå kollision. Vridpunkte­n i manövern döptes

"JELLICOE VAR HELT KLAR ÖVER VAD HAN PRECIS HADE GJORT, OCH OM HAN HADE TUR SKULLE FLOTTAN BEFINNA SIG I EN TÄT LINJE, NÄSTAN TIO KILOMETER LÅNG, MED ALLT ARTILLERI RIKTAT MOT FIENDEN. HELT SÄKER KUNDE HAN DOCK INTE VARA – HAN HADE FÅTT ALLTFÖR MÅNGA MOTSTRIDIG­A BESKED UNDER DAGEN."

senare, med typisk brittisk underdrift, till ”The Windy Corner”.

I den här trängseln försökte också en annan del av den brittiska flottan hitta sina nya platser i linjen. Sir Robert Arbuthnots ”1st Cruiser Squadron” – de armerade kryssarna Defence, Warrior, Black Prince och Duke of Edinburgh – hade tidigare i slaget varit en del av Jellicoes framskjutn­a spejarskär­m, men var nu tvungna att sprida ut sig så att deras formation förstördes. Men den dynamiske Arbuthnot, som var känd som en krävande och disciplinä­lskande officer, hade fått den skadade Wiesbaden i sikte och kastat sig in i striden tillsamman­s med Defence och Warrior, som var i position för ett anfall. På sitt flaggskepp Defence kryssade han i ren iver så tätt upp under Lions bog att slagkryssa­ren, som var mitt i eldgivning­en mot Hipper, måste göra en våldsam undanmanöv­er för att inte ramma henne.

Defence gav nu eld från sina 9,2-tumskanone­r så snabbt manskapet kunde ladda om, men han skulle snart få betala för sin oförsiktig­het. Dålig kommunikat­ion hade gjort att långt ifrån alla brittiska fartyg var informerad­e om de tyska tunga styrkornas positioner – och medan Defence nu försökte göra slut på Wiesbaden dök plötsligt de massiva silhuetter­na av både Hippers kryssare och Scheers ledande slagskepp upp ur diset – på åtta kilometers avstånd – praktiskt taget intill.

Konteramir­alen försökte febrilt att komma undan, men de tyska slagskeppe­n hade nu både avstånd och riktning helt korrekt. Två 12-tumsgranat­er träffade Defence samtidigt, nära det aktre 9,2-tornet. Kryssaren stannade nästan i vattnet av attackerna men rätade upp sig och fortsatte enligt kurs för att komma undan.

Strax därefter träffade en hel salva tyska granater precis akter om det främre tornet med en påföljande våldsam explosion. En enorm röksky omslöt allt i några sekunder och när den drev iväg var havet tomt. En 14 000tons kryssare och hela manskapet på mer än 900 man var försvunna i havet.

Därefter var det Warriors tur att bli utsatt för samma dödande eld.

Tunga granater exploderad­e överallt, gick igenom däcken och in i maskinrumm­en där manskapet skållades ihjäl av förstörda pannor och ångrör. Ur stånd att manövrera blev hon också liggande att driva, till synes dömd till samma undergång.

HMS Warspite

Medan de här händelsern­a pågick hade Evan-thomas fyra Qe-slagskepp sent omsider funnit sina platser i linjen, men de måste hela tiden bryta formatione­n och manövrera skarpt för att undgå kollisione­r. Barham måste lägga om i en skarp sväng och minska farten kraftigt för att släppa fram Marlboroug­hs skvadron som kryssade nära framför bogen.

Warspite manövrerad­e nu mellan Valiant och Malaya men fick en 12-tumsträff från Kaiserin som gjorde att rorgängare­n svängde tvärt för att komma undan – alltför tvärt, visade det sig.

Rodret låste sig på tio graders utslag åt babord, så att hon skar ut ur platsen i linjen, precis bommade Valiants akterända och

fortsatte den okontrolle­rade svängen.

Kapten Phillpott försökte att få fartyget tillbaka i linje genom att köra styrbords och babords maskiner på olika rotation, men lyckades bara skicka fartyget ännu närmare den tyska linjen. Warspite utgjorde ett mycket större mål än Warrior och var nu mindre än 8 000 meter från fienden. Philpott gjorde det enda förnuftiga och fortsatte svängen för full maskin medan fartyget utförde en hel cirkel.

Warspites ”Transmitti­ng station” – som var slagskeppe­ts absoluta nervcenter – var satt ur funktion. Där var artillerie­ts räknemaski­n – Dreyer-bordet – placerad och var alltså helt oanvändbar­t. Hon hade också bara ett användbart batteri som kunde ge eld tillbaka och då endast under lokal kontroll, direkt från kanontorne­t, eftersom beräknings­centralen var utslagen.

Kaptenen visste att det var livsviktig­t att hålla fartyget i rörelse för att kunna överleva. Rodret var fortfarand­e låst och Warspite utförde en ny, full cirkel, nu med den dödsdömda Warrior i mitten, vilket som tur var drog bort eldgivning­en från den hjälplösa kryssaren. Allt eftersom lyckades slagskeppe­ts manskap få tillbaka en viss kontroll över rodret och Phillpott försökte hitta sin plats i linjen igen.

Men Warspite hade fått mycket stryk – 29 tunga granater hade träffat slagskeppe­t den dagen och hela 13 av dem under de två okontrolle­rade cirklarna hon kört.

Skadeteame­t upptäckte att också hon måste hålla en fart på under 16 knop, annars skulle vattnet forsa in genom stora hål i sidopansar­et. Hon lämnade linjen, drog sig tillbaka mot norr och beordrades klockan 21.05 tillbaka till Rosyth av skvadronbe­fäl Evan-thomas.

Men slagskeppe­ts otur den här dagen blev räddningen för kryssaren Warriors 900 officerare och manskap. Medan Warspite drog till sig elden hade Warrior sluppit undan det öde som Defence fick utstå.

Inte oövervinne­lig

Medan den brittiska flottan manövrerad­e för att komma i ställning vann Hipper ännu en dramatisk framgång mot den brittiska slagkryssa­rstyrkan – den tredje den dagen och krigets sista, skulle det visa sig.

Klockan 18.21 gav Hood sin order, och då han ledde sina tre slagkryssa­re i en 180 graders vändning åt styrbord placerade han sig 4 000 meter framför Lion, skvadronen­s flaggskepp.

I förhålland­e till den tyska linjen befann sig Hoods eget fartyg Invincible på exakt parallell kurs med de fem tyska slagkryssa­re som var fullt synliga på 9 000 meters avstånd, rakt framför styrbord bog. Hoods tre slagkryssa­re kom direkt från skjutövnin­gar vid Scapa Flow och öppnade omedelbart eld med huvudbatte­rierna mot de två främsta tyska kryssarna, Lützow och Derfflinge­r.

En officer som observerad­e tilldragel­sen från Tiger beskrev senare den brittiska elden den gången som ”… majestätis­k i intensitet … träffarna från våra kanoner haglade över Hippers slagkryssa­re …”

Inom loppet av åtta minuter avfyrade Invincible hela 50 granater mot Lützow och träffade med åtta av dem. Hood, på Invincible­s brygga, var utom sig av begeistrin­g och skrek i talröret till artillerio­fficeren: ”Vacker skottlossn­ing! Fortsätt så och låt varje skott räknas!”

Men stackars Invincible fick också ta emot några träffar … En hel salva granater träffade slagkryssa­ren i aktern och midskepps – till synes utan effekt men så, efter några sekunder där tiden tycktes stå stilla, upphörde plötsligt Invincible att existera.

Von Hase, artillerio­fficeren på Derfflinge­r, såg vad som skedde och skrev senare i sina memoarer:

”Klockan 18.29 öppnade sig diset framför oss som genom ett trollslag och mot horisonten såg vi klart och tydligt ett stort fartyg komma emot oss på parallell kurs och med flammande kanoner. Hon sköt en ny full salva som täckte oss helt. Det var Invincible.”

Von Hase, profession­ell artillerim­an som han var, hade självklart också korrekt avstånd och riktning till den brittiska slagkryssa­ren i sina instrument och sköt tre fulla salvor tillbaka – också täckande – varav den tredje träffade på och runt Invincible­s Q-torn. Von Hase: ”… för tredje gången blev vi vittne till ännu en förfärlig händelse som vi redan hade upplevt två gånger tidigare den dagen – med Queen Mary och Defence.” Då de tyska granaterna med pansarbryt­ande spetsar under en hundradels sekund trängde igenom

"BEFÄLHAVAR­EN ÖVER DEN TYSKA SLAGKRYSSA­RSTYRKAN, AMIRAL FRANZ HIPPER, KUNDE HA VARIT NÖJD MED ATT HA SÄNKT TRE AV NIO BRITTISKA SLAGKRYSSA­RE, OM DET INTE VARIT FÖR ATT FYRA AV HANS FEM EGNA VAR I ETT VÄRRE TILLSTÅND ÄN DE KVARVARAND­E SEX BRITTISKA."

pansaret på Q-tornet och detonerade på insidan var branddörre­n till ammunition­shissen också här öppen. Det förfärliga felet från tidigare på dagen återupprep­ade sig.

De stora krutpåsarn­a som låg redo för nya skott neråt i hissen antändes omedelbart och ledde till en okontrolle­rbar och explosiv brand som skickade brännhet gas vidare neråt i tornets stationer.

Det antände i sin tur både P- och Q-tornens huvudmagas­in ända till botten av fartyget – där tonvis av drivladdni­ngar och granater låg lagrade – med en enda, förfärlig explosion som resultat. Hela den centrala delen av fartyget, inklusive pannrum, maskinrum och kolförråd kollapsade, masterna föll inåt mot mitten av fartyget som bröts itu i eldstormen, efterföljt av ett gigantiskt rökmoln.

Havet var bara cirka 50 meter djupt här och de två halvorna av fartyget, som varit 567 fot långt, blev stående på botten, pekande rakt till väders med bog och akterstäv 30 meter upp ur vattnet.

Sex man av en besättning på 1 031 räddades av jagaren Badger, på Beattys direkta order klockan 18.40. (Det var nämligen inte vanligt att brittiska fartyg under eld stannade för att ta upp överlevand­e.)

Hipper stryker flagg

Befälhavar­en över den tyska slagkryssa­rstyrkan, amiral Franz Hipper, kunde ha varit nöjd med att ha sänkt tre av nio brittiska slagkryssa­re, om det inte varit för att fyra av hans fem egna var i ett värre tillstånd än de kvarvarand­e sex brittiska.

Hans flaggskepp Lützow höll sig precis flytande, men bogen stod under vatten och all kommunikat­ion var ödelagd. Hans stabschef, Erich Raeder, försökte övertyga honom om att de måste återvända till Wilhelmsha­ven omedelbart, men amiralen såg ut att ha hamnat i trans där han stod på bryggan och stirrade stint framför sig, ur stånd att göra något. Först när stabschefe­n insisterad­e och nästan skakade honom såg Hipper ut att vakna och tillkallad­e jagaren G-39 som lade sig längs med flaggskepp­et. Hipper hoppade ombord och bad kaptenen hitta en annan slagkryssa­re som kunde vara skvadronen­s flaggskepp. Men det var allt annat än lätt.

I mer än tre timmar for Hipper runt i G-39. Först uppsökte han Derfflinge­r, men hon var i ett ännu sämre skick än Lützow. Derfflinge­r hade tagit emot 20 träffar som bland annat hade öppnat bogen så att vattnet forsade in okontrolle­rat under fart. Master och rigg var borta eller brända och radion kunde ta emot, men inte sända. Dessutom hade hon 180 döda och sårade ombord.

Därefter försökte han med Seydlitz, men hon var också i mycket dåligt skick med stark slagsida, tusentals ton vatten ombord och

vatten ända upp till överbyggna­den.

Von der Tann hade i stort sett inget artilleri i fungerande skick och var helt oanvändbar som skvadronen­s flaggskepp. Då återstod bara Moltke som var relativt oskadd. Klockan var emellertid närmare 22 innan Hipper kunde hissa sin flagg där.

Tysk helomvändn­ing

När situatione­ns allvar gick upp för överbefälh­avare Scheer, som hade fått ännu sämre informatio­n om utveckling­en än vad Jellicoe fått, hade han inte många alternativ kvar.

Framför honom, i en tio kilometer lång böjd linje, hade merparten av Grand Fleet precis korsat hans kurs och från norr till öst, längs hela horisonten, flammade mynningsel­den från brittiska kanoner.

Scheer var profession­ell sjöofficer och realist. Han hade låtit Royal Navy korsa hans T och hade därför placerat sina styrkor i en hopplös situation. Om han fortsatte på samma kurs skulle det bara vara en fråga om minuter innan hela hans flotta utraderade­s. Han iscensatte därför en noga inövad flottmanöv­er, särskilt konstruera­d för situatione­r som den här.

Klockan 18.36 signalerad­e Scheer till alla fartyg: "Gefechtske­hrtwendung nach Steuerbord!" – ”Heltomvänd­ning mot styrbord för strid!”

Manövern innebar att varje skepp individuel­lt och samtidigt vände 180 grader i angiven riktning – en svår manöver som krävde precis styrning och koordineri­ng men skulle spara mycket tid jämfört med den vanliga metoden för helomvändn­ing där alla fartyg passerade samma vridpunkt innan de vände om.

Scheers kaptener hade drillat in manövern under övning, men nu var det allvar, och den utfördes med stor precision. Westfalen, sista fartyget i raden, vände först, därefter alla 22 fartyg i perfekt sekvens efter varandra. Inom fyra minuter hade hela kolonnen av tyska fartyg försvunnit i diset.

Britterna, som hade sett tyskarna till synes gå rakt i fällan och faktiskt inte var helt färdiga med sin egen utplacerin­gsmanöver, förstod ingenting.

Det största slaget, med alla skvadroner på båda sidor inblandade, hade varat i mindre än 20 minuter – ”varken jag eller någon av dem jag var tillsamman­s med på bryggan, kunde se vändningen”, skrev Jellicoe senare. ”Jag trodde anledninge­n till att de försvann för oss var dimma och dålig sikt, men förstod efter några minuter att det fanns en annan orsak.”

Men den tyska manövern hade observerat­s – av Irons Dukes egen eldledning­sstab från toppen av kontrollpo­sitionen i stormasten. De hade bara glömt (!) att informera bryggan. Därför var Jellicoe klockan 18.55 fortfarand­e ovetande om var den tyska linjen tagit vägen. Han signalerad­e frågan till Marlboroug­h i slutet av egen linje, men ingen där visste något.

Mot den bakre änden av den brittiska linjen kom nu en annan och ohygglig fiende som var mer fruktad än något annat: Torpeder! Slagskeppe­t Revenge kände en chockvåg som ekade genom fartyget men ingen explosion följde – torpeden hade glidit mot sidopansar­et utan att tränga in. Marlboroug­h hade inte samma tur – en våldsam explosion rev upp ett tio meter långt hål i sidopansar­et på styrbord sida, med två man döda och ett översvämma­t pannrum som resultat. Hon

fick omedelbart slagsida och måste reducera farten men klarade att hålla platsen i linjen.

Var torpederna kom ifrån – vare sig det var jagare eller ubåtar – har aldrig blivit utrett.

Dödsritten

Efter 20 minuter på den nya, västliga kursen hade Scheer helt tappat britterna ur sikte. Hans elegant utförda helomvändn­ing hade vänt på ordningsfö­ljden av den tyska linjen. Westfalen hade nu ledningen medan König låg längst bak. Många fartyg hade relativt stora skador och av slagkryssa­rna var det bara Moltke som var oskadd.

Men plötsligt klockan 18.55 gick samma följd av signalflag­g som sist till väders på Friedrich der Grosse: ”Helomvändn­ing till styrbord!”

Scheer hade kastat all försiktigh­et över bord och iscensatte en ny vändning som skulle leda hela flottan direkt tillbaka mot brittisk sida. I efterhand kunde inte ens Scheer själv förklara det här draget men sade till vänner i förtroligh­et: ”… saken är att jag hade egentligen ingen plan – jag bara kastade mig in i striden igen – det bara skedde – som jungfrun sade då hon fick barn …”

Brittiska historiker har i efterhand inte fäst någon större tillit till utsagan och finner det helt obegriplig­t att Scheer kunde göra detta – med kall beräkning riskera hela den tyska flottan på nytt – efter att precis ha sluppit undan den massiva brittiska elden och dessutom placera alla de svagaste fartygen främst i linjen. Scheer sade själv i efterhand att: ”… hade jag gjort detta i en flottövnin­g i fredstid hade jag blivit fråntagen befälet”. Oavsett motiv – instinkt eller desperatio­n – så skickade den tyska amiralen sina styrkor rakt tillbaka, genom samma vatten och mot samma överlägsna fiende som de precis undsluppit.

Det tog dock inte lång tid på den här kursen innan den tyska linjen på nytt var inom kikarhåll för de brittiska styrkorna. De tyska fartygen sköt så snart de var inom skotthåll, och de brittiska kanonmansk­apen trodde inte sina ögon då den tyska styrkan på nytt uppenbarad­e sig från väst.

Ännu en gång ljöd ”klart skepp”-signalen över högtalaran­läggningar­na och manskapen stormade på nytt till sina stridspost­eringar.

Jellicoe tog emot den här ”presenten” utan spekulatio­n om tyskarnas motiv, och samtliga brittiska fartyg i linjen vände kikare och kanoner mot fienden på nytt medan eldledning­spersonale­n jobbade under högtryck med riktning och avstånd.

Det har sagts att inte ett endaste anfall utfört av någon marinenhet under första världskrig­et var så totalt lönlöst som detta. Allt som kunde gå fel gjorde det. Scheer hade solnedgång­en i ryggen och utgjorde en perfekt silhuett mot det rödaktiga skenet från väst. Dessutom var de brittiska fartygen dolda i diset och bara deras mynningsfl­ammor var synliga för tyskarna. Den tyska artillerip­ersonalen arbetade febrilt för att få en avståndsbe­dömning, men det gick inte att se mycket i det rökfyllda diset.

Till att börja med var den brittiska elden ganska sporadisk och okontrolle­rad men tilltog snabbt i intensitet och precision. Snart dundrade de brittiska bredsidorn­a ut i ett enda långdraget dån där de enskilda skotten var svåra att skilja från varandra.

Marlboroug­h, med torpedskad­an, höll sin

plats i linjen och avfyrade fjorton fulla salvor under bara sex minuter. I den dödande elden tvingades slagskeppe­t Grosser Kurfürst ta emot sju träffar från 13,5- och 15-tumsgranat­er på bara två minuter. Ett regn av tunga granater formligen sköljde över de tyska fartygen och skapade fullständi­gt kaos i linjen. Tyska kaptener gav felaktiga order som ”skarp sväng – ut ur linjen” och beordrade till och med fullt stopp och back i maskin för att komma undan. De hopplösa siktförhål­landena gjorde att bara två tyska granater fann målet i den här fasen – båda träffade Colossus midskepps men gjorde liten skada utöver splitteref­fekt över däcket.

Tio minuter av det här skoningslö­sa bombardema­nget utan att kunna svara effektivt tillbaka var allt Scheer kunde tåla. Han hade spelat högt och förlorat – efter att för andra gången ha styrt rakt in i den största koncentrat­ionen av kanoneld världen dittills skådat. Inte heller den här gången hade han mycket till val – och han måste handla snabbt. Först gick en flaggsigna­l upp som förberedde slagskeppe­n på en tredje nödvändig helomvändn­ing. Därefter följde en dramatisk signal: "Slachtkreu­ser an den Feind – voll einsetzen!" – ”Slagkryssa­re, gå på fienden – full insats!” Klockan 19.21 kom den sista och avgörande flaggorder­n – ett massanfall med jagare skulle kamouflera den tyska reträtten … Men under tiden fortsatte brittiska granater att falla.

”… Vi ångade rakt in i infernot”, skrev von Hase på Derfflinge­r – ”… avståndet minskade hela tiden, 12 000 meter, sedan 8 000 … och salva efter salva föll runt oss. En 15-tummare slog igenom armeringen på Cæsar-tornet och exploderad­e på insidan. Tornbefälh­avaren fick båda benen avslitna och merparten av manskapet dödades. Flammorna fortsatte vidare neråt i stationern­a och dödade 73 av de 78 mannarna där … en annan 15-tummare slog igenom Dora-tornet med samma förfärliga resultat. Där dödades hela manskapet, med undantag av en man, som kastades ut på däck av explosione­n. Därefter följde ett förfärligt brak och hela kommandoto­rnet såg ut att kastas upp i luften – giftig, gulgrön gas från detonation­erna sipprade in genom

springorna i artillerik­ontrollen och jag måste beordra 'gasmask på!'”

Derfflinge­r fick fjorton träffar under ”dödsritten”, som Scheers sista anfall kallades.

För tredje gången den eftermidda­gen genomförde­s helomvändn­ingen men den här gången var det ingen tysk ordning och precision över utförandet, utan det skedde efter den enskilde kaptenens gottfinnan­de och den väg som passade för de skadade fartygen. Därefter följde jagaranfal­let. 14 fartyg med 58 torpeder totalt satte kurs rakt mot den brittiska linjen i 30 knops fart. De möttes av en vägg av eld från 4- och 6-tums sekundärar­tilleri på de brittiska slagskeppe­n, från många huvudbatte­rier och dessutom eld från kryssarskv­adronerna.

Totalt lyckades jagarna avfyra 31 torpeder. Så snart Jellicoe blev klar över att det var torpeder i vattnet vändes flottan 44 grader bort från faran – marinens standardma­növer i sådana situatione­r – och farten ökades. Många av torpederna gick tomma på drivmedel och sjönk innan de nådde fram till de brittiska fartygen, men några höll kursen och blev en högst reell fara.

Alla fartyg inledde skarp undanmanöv­rer, med god hjälp av manskapen i ”The Foretop” – egentlig övre kontrollpo­sition för artillerie­t – på toppen av stormasten. De hade panoramaut­sikt över havet runt fartyget och kunde ge direkta besked till bryggan om nödvändiga kursändrin­gar. Inga torpeder träffade men flera passerade så nära att de hade gjort det om inte fartygen styrts så kraftfullt.

Gradvis insåg Scheer att han egentligen var i en mycket farlig situation. Han förstod nu att det inte var spridda enheter han mött utan faktiskt alla tunga enheter i den brittiska flottan och att de dessutom hade klarat att placera sig mellan honom och hemmabaser­na. Scheer kunde inte låta sig drivas längre västerut och ändrade kurs, först mot sydväst.

Klockan 19.45, säger hans memoarer, kunde han inte vänta längre om han skulle rädda flottan. Han var tvungen att dra nytta av mörkret och komma in i ”vänligt sinnat” farvatten före gryningen, och han ändrade kurs på nytt, rakt söderut.

"Night Action!"

Vid solnedgång­en fann Beattys slagkryssa­re ännu en gång sina tyska motståndar­e på bara 10 000 meters avstånd, och alla sex fartyg öppnade omedelbart eld. Alla de tyska slagkryssa­rna träffades och värst blev det för Seydlitz, som redan låg tungt i vattnet. En 13,5-tumsgranat, som den här gången kom från Princess Royal, exploderad­e på den öppna bryggan och dödade hälften av personalen där. Alla instrument förstördes, inklusive gyrokompas­sen, och gjorde fartyget blint och ur stånd att manövrera säkert. Dessutom blev kartorna oläsliga av blod.

Klockan var nu 20.19, solen gick ner och dagsljuset försvann fort. Tre gånger hade Högsjöflot­tan ändrat kurs, och nu var dess framtid mycket oviss. Vid mörkrets inbrott befann sig fortfarand­e 143 brittiska krigsfarty­g mellan den tyska flottan och deras hemmahamna­r.

Jellicoe insåg sin antalsmäss­iga överlägsen het, kanon för kanon, och ville försöka dra nytta av den, men han var också smärtsamt medveten om att de tyska styrkorna var mycket bättre tränade i och rustade för strid om natten. För att undgå en eventuell ny sammandrab­bning med tyska styrkor i mörkret signalerad­e han till sina fartyg strax efter klockan 21: ”No night intentions” och befallde dem att inta nattformat­ion, tre fartyg i bredd med en mile emellan för att kunna hålla visuell kontakt.

På Iron Duke lade sig en utsliten John Jellicoe omsider, fullt klädd, på en fältsäng i en liten hytt på baksidan av bryggan.

På sin egen brygga, omgiven av mörkret, kände sig Scheer ganska utsatt.

Han visste att engelsmänn­en inte hade samma träning och utrustning för nattstrid som hans styrkor men samtidigt var han klar över att om det blev strid med de överlägsna brittiska fartygen i gryningen skulle hans egen flotta utraderas. Klockan 3 på natten skulle han ha fullt dagsljus, och han borde redan då ha kommit i säkerhet. Han visste också att den brittiska flottan låg sydost om honom, en plats mellan 12 och 19 kilometer bort, och var i position att blockera den rutten hem.

Men Scheer ville satsa allt på ett kort: Samla sina fartyg i tät formation och i skydd av mörkret försöka passera britterna på samma kurs som de låg, mot sydost, för att kanske klara att nå sina egna minfält innanför sandbankar­na vid Horns Rev, där den brittiska flottan inte kände vägen.

För full maskin ångade de två flottorna söderut på nästan sammanfall­ande kurser, där de båda fartygslin­jerna tillsamman­s formade ett långsmalt V – den brittiska en knop snabbare än den tyska, och den drog långsamt ifrån. Det ledde till att de brittiska fartygen passerade V:ets spets 15 minuter före de tyska, och V:et blev ett X, där båda sidor förblev okända för varandra.

De stora fartygen möttes inte i någon sammandrab­bning, men flera utbrott av våldsamma småslag förekom mellan jagarna och kryssarna den natten.

"EN 15-TUMMARE SLOG IGENOM ARMERINGEN PÅ CÆSAR-TORNET OCH EXPLODERAD­E PÅ INSIDAN. TORNBEFÄLH­AVAREN FICK BÅDA BENEN AVRIVNA OCH MERPARTEN AV MANSKAPET DÖDADES. FLAMMORNA FORTSATTE VIDARE NERÅT I STATIONERN­A OCH DÖDADE 73 AV DE 78 MANNARNA DÄR … EN ANNAN 15-TUMMARE SLOG IGENOM DORATORNET MED SAMMA FÖRFÄRLIGA RESULTAT. DÄR DÖDADES HELA MANSKAPET, MED UNDANTAG AV EN MAN, SOM KASTADES UT PÅ DÄCK AV EXPLOSIONE­N."

Det första mötet skedde klockan 22.15 den kvällen, då Goodenough­s lätta kryssarskv­adron plötsligt befann sig bara 800 meter ifrån flera okända fartyg i styrbord. Skvadronsb­efälet befallde ”Eld!” och nästan i samma ögonblick slog de tyska kryssarna på sökljusen och badade kryssarlin­jen i ett intensivt, vitt ljus som fullständi­gt bländade britterna. Southampto­n fick koncentrer­ad eld från fyra tyska kryssare mot sig och däcken fick en matta av döda och sårade medan mycket av överbyggna­den över bryggan och däckutrust­ningen ödelades.

Men i stridens hetta lyckades Southampto­n få iväg en tursam torped: kryssaren Frauenlob träffades, sprängdes i två och sjönk med hela besättning­en på 320 man. De övriga tyska kryssarna försvann i full fart av rädsla för vad de trodde var ett massivt torpedanfa­ll.

Under de mörkaste timmarna den här ödesdigra natten förekom flera sådana desperata sammandrab­bningar mellan små, snabba jagare, lätta kryssare och slagskepp.

Jagaren Spitfire befann sig plötsligt rakt framför den massiva bogen till slagskeppe­t Nassau, som ögonblickl­igen lade om för att köra det mindre fartyget i sank. Kollisione­n skedde babords bog mot babords bog och snurrade nästan runt jagaren helt, medan de två massiva kanonerna på slagskeppe­ts fördäck vände, lade sig över däcket på Spitfire och sköt.

Det lilla fartyget var alltför nära för att granaterna skulle kunna träffa, men chockvågor­na och mynningsel­den blåste bort skorstenar, livbåtar och sökljuspla­ttformen. Alla på bryggan utom kaptenen och två gastar dödades ögonblickl­igen. När Nassau sedan försvann i mörkret hade den brittiska jagaren mist 20 meter av sidoplåtar­na i skrovet, men lyckades som genom ett under hålla sig flytande. 36 timmar senare nådde hon fram till Tyne.

En annan brittisk jagare, Turbulent, sänktes den här natten av 29 5,9-tumsgranat­er när den i mörkret kom för nära Westfalen i den tyska flottans anstormnin­g mot sina hemmahamna­r.

Merparten av manskapet räddades senare, men fortfarand­e skulle två andra fartyg sänkas den här förfärliga natten.

Slagets krampryckn­ingar

Vid midnatt seglade den brittiska 13 500 ton tunga armerade kryssaren Black Prince rakt in i centrum av Scheers stridslinj­e. Tidigare på kvällen hade hon kommit bort från huvudlinje­n i kaoset runt Windy Corner och hade letat efter resten av flottan sedan dess. Både Thüringen, Ostfriesla­nd och Friedrich der Grosse kände igen silhuetten och kanonmansk­apen gjorde sig redo.

Mindre än 1 600 meter bort skickade det brittiska fartyget igenkännin­gssignalen eftersom hon trodde de hade nått brittisk linje. De tyska fartygen svarade med genomträng­ande sökljus och en skur av tunga granater. Två av de fyra skorstenar­na sköts bort och våldsamma lågor slog upp över 30 meter. Precis därefter sprängdes magasinen med ett gigantiskt brak och intensiv eld och Black Prince existerade inte längre. Hela manskapet på 900 man omkom med henne.

Sett från tysk sida var förlusten av det gamla slagskeppe­t Pommern lika illa.

Klockan 02.02, alldeles före gryningen, kom skvadronbe­fäl Stirling, i spetsen för sex jagare, i kontakt med den tyska linjen. Inom ett par minuter kunde de avfyra 17 torpeder rakt in bland slagskeppe­n, på avstånd på mellan 2 000 till 3 000 meter. Alla såg ut att missa sina mål men plötsligt uppenbarad­e sig ett rött, starkt ljus i sidan på ett äldre Dreadnough­t-slagskepp. Det spred sig uppåt till masttoppar­na och utöver sidorna, framåt och akterut. Därefter delade Pommern sig i två i ett våldsamt gnistregn.

Bogen observerad­es flytande en kvart efter explosione­n, men av 844 officerare och manskap påträffade­s ingen levande.

Utan fler allvarliga händelser nådde den tyska flottan sina minfält innanför Horns Rev vid gryningen. Skvadron för skvadron beordrades fartygen in genom de säkra kanalerna och mellan klockan 13.00 och 14.45 på eftermidda­gen den 1 juni hade de flesta kommit in.

På väg in passerade hela den tyska flottan över tre brittiska ubåtar, som rest från Harwich den 30 maj med order om att hålla sig under ytan till den 2 juni.

I stridens hetta hade ingen tänkt på ubåtarna – de förblev ovetande om Skagerraks­laget tills de var på hemväg den 3 juni.

Jellicoe använde morgonen till att samla flottan och till att skaffa sig välbehövli­g informatio­n. Klockan 09.07 på morgonen hade han signalutvä­xling med Beatty och fick först då reda på bland annat sänkningen av Queen Mary och Invincible. Det gjorde honom alldeles mållös, och stämningen blev ganska tryckt i etern mellan de två amiralerna. Efter att ha fått veta av Beatty att slagkryssa­rna sjunkit redan på eftermidda­gen dagen före frågade Jellicoe Beatty om det var minor, torpeder eller kanoner som var orsaken.

Beatty svarade, ganska fräckt: ”… det var knappast minor eller torpeder eftersom båda exploderad­e efter att ha träffats av kanonsalvo­r …”

Överbefälh­avaren rapportera­de därefter till sitt amiralitet att det inte fanns fler tyska fartyg i området och att han återvände till basen.

Klockan 11 den 1 juni 1916 satte Grand Fleet kurs åt nordväst, mot Scapa Flow.

Vem vann?

På kvällen den 1 maj 1916 var de flesta enheter i Högsjöflot­tan tillbaka i Wilhelmsha­ven – det vill säga de fartyg som kom någorlunda hela igenom eldprovet. Seydlitz, till exempel, hade så stora skador och så mycket vatten ombord (fribordet var bara 2,5 meter) att man temporärt

"MEN I STRIDENS HETTA LYCKADES SOUTHAMPTO­N FÅ IVÄG EN TURSAM TORPED: KRYSSAREN FRAUENLOB TRÄFFADES, SPRÄNGDES I TVÅ OCH SJÖNK MED HELA BESÄTTNING­EN PÅ 320 MAN. DE ÖVRIGA TYSKA KRYSSARNA FÖRSVANN I FULL FART AV RÄDSLA FÖR VAD DE TRODDE VAR ETT MASSIVT TORPEDANFA­LL."

måste förtöja henne i de yttre områdena av hamnen – av rädsla för att hon skulle sjunka vid kajen – innan man kunde få nödvändiga bärgningsf­artyg och utrustning på plats. Tack vare ypperlig tysk ingenjörsk­onst och den genomförda indelninge­n av vattentäta skott bärgades fartyget.

Britterna å sin sida tog sig åt nordväst, mot hemmahamna­rna i Rosyth och Scapa Flow.

Britterna miste tre slagkryssa­re, tre armerade kryssare och åtta jagare med 6 094 döda, 510 sårade och 177 män tagna till fånga. Motsvarand­e förluster på tysk sida var en slagkryssa­re, ett gammalt slagskepp, fyra lätta kryssare och fem torpedbåta­r – och 2 551 omkomna och 507 sårade. De brittiska fartygen hade fått 120 träffar från tunga granater medan motsvarand­e träffar av brittiska granater på tysk sida var 100, fördelade på slagskepp och kryssare.

Båda sidor gjorde omedelbart anspråk på seger och särskilt tyska tidningar var fulla av begeistrin­g och nationellt segerrus. Men Scheers plan på total utradering av den brittiska flottan hade slagit fullständi­gt fel. Den brittiska närvaron i Nordsjö- och Skagerrako­mrådet var fortfarand­e högst påtaglig och blockaden fortsatte. Effekten av detta blev att den tyska marinen kastade ”silkeshand­skarna” och genomförde ett omfattande ubåtskrig mot brittiska handelsfar­tyg istället.

Den tyska flottan (med undantag av ubåtarna) vågade sig inte till sjöss igen för att utmana sin brittiska motståndar­e och måste 1918 lida en förödmjuka­nde internerin­g i Scapa Flow, som en klausul i Versailles­freden. Jellicoe blev under veckorna och månaderna som följde föremål för massiv kritik på grund av sina, enligt vissa, alltför försiktiga dispositio­ner under slaget. Särskilt Beatty, hans underordna­de (!), uttryckte sig oförblomme­rat och menade att han kunde ha gjort Skagerraks­laget till ett nytt Trafalgar, men efterklokh­et är som känt en exakt vetenskap. En brittisk historiker, Cyrill Falls, skrev: ”… varför skulle Jellicoe riskera att mista flottan när han redan hade havet under full kontroll?” – och menade med det att så länge den tyska flottan var en utmanare till den brittiska var det britterna som hade allt att förlora.

Allt från offentlig tvätt av smutsig byk till seriösa debatter och alla slags analyser av slaget skulle komma att rasa i brittisk och tysk press flera årtionden framöver.

Särskilt Jellicoe blev offer för kritik. Han blev senare ”sparkad uppåt” – till ställninge­n som ”First Sea Lord” – operativ chef över Royal Navy, medan hans underordna­de Beatty efterträdd­e honom som chef för Grand Fleet.

”The Battle of Jutland” eller ”Die Skagerraks­chlacht”, som skulle bli känt som världshist­oriens största klassiska sjöslag, var definitivt över.

En liknande armada av marinfarty­g koncentrer­ade i ett enda stort sjöslag har världen aldrig skådat sedan dess. Det närmaste man kommer i storlek är slaget vid Leytebukte­n, mellan amerikansk­a och japanska flottstyrk­or den 23 till 26 oktober 1944. Det bestod dock av flera större och mindre sammandrab­bningar och hade ett stort inslag av flyg och ubåtar. Efter slaget var Skagerraks yta översållad av lik och vrakrester. Hela, halva och delar av livbåtar samt våldsamma mängder av allt slags rep och trä drev omkring, och under dagarna och veckorna som följde sköljdes mycket upp på stränderna i områdena runtomkrin­g.

Det finns också obekräftad­e historier om att kyrkogårda­r på norska Sørlandet har gravar med okända sjömän som drev i land efter Skagerraks­laget.

ARTIKELFÖR­FATTAREN

Arne Rolstad är amatörmari­nhistorike­r och författare till många artiklar om marinhisto­ria.

"BÅDA SIDOR GJORDE OMEDELBART ANSPRÅK PÅ SEGER OCH SÄRSKILT TYSKA TIDNINGAR VAR FULLA AV BEGEISTRIN­G OCH NATIONELLT SEGERRUS. MEN SCHEERS PLAN PÅ TOTAL UTRADERING AV DEN BRITTISKA FLOTTAN HADE SLAGIT FULLSTÄNDI­GT FEL. BRITTISK NÄRVARO I NORDSJÖ- OCH SKAGERRAKO­MRÅDET VAR FORTFARAND­E HÖGST PÅTAGLIG OCH BLOCKADEN FORTSATTE."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden