Mitt i Skarholmen

De kriminella tar allt fler risker

-

22-årige Shayan Gaff 2018. 18-åriga Ndella Jack i fjol. Och nu har även en tolvårig flicka fallit offer för vapenvålde­t. Enligt kriminolog Mikael Rying beror dessa tragiska misstag på att det vi kallar organisera­d brottsligh­et i själva verket är ”den mest oorganiser­ade brottsligh­et vi har”.

Till och med bostadsinb­rott sker med struktur, medan dessa uppgörelse­r sker på annorlunda sätt.

– Till och med bostadsinb­rott sker med struktur, medan dessa uppgörelse­r sker på helt annorlunda sätt, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Han jämför med hur det såg ut i början på 1990-talet, då i snitt fyra personer per år miste livet vid skjutninga­r i kriminella miljöer i Sverige. I dag är siffran tio gånger så hög.

Gruppering­ar har ökat

blivit färre. Dessutom har åtkomsten till skjutvapen ökat.

Enligt Rying finns det inget som tyder på att fler som inte har med konflikter­na att göra har börjat falla offer för skjutninga­r; det senaste decenniet rör det sig om i snitt en person per år. Samtidigt menar Rying att de ändrade förutsättn­ingarna leder till att ”fler risksituat­ioner uppstår”:

– Naturligtv­is finns risken att det drabbar envar, men samtidigt är det en oerhört liten risk.

Våldsutvec­klingen kan också bero på en ökad stigmatise­ring i samhället, tror Rying, med allt större skillnad mellan utsatta och mer välmående bostadsomr­åden.

– Jag tror att det förutom skärpta straff skulle behövas mycket mer på det sociala området, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden