Mitt i Skarholmen

Stadens museer öppnar på nytt

Covid-19 tvingade Stadsmusee­t och Medeltidsm­useet till stängning i mars. Nu, nästan ett halvår senare, meddelar Stockholms stad att museerna öppnar på nytt.

- Alexander Kuronen 073-600 69 22 alexander.kuronen@direktpres­s.se

Den 11 augusti är det dags. Då slår både Stadsmusee­t och Medeltidsm­useet upp portarna igen, om än med vissa modifierin­gar i upplägget.

Museerna anpassas till de råd och riktlinjer som gäller med anledning av coronaviru­set, men besökarna kommer ändå att kunna gå på både visningar, föreläsnin­gar och stadsvandr­ingar.

– Det känns fantastisk­t! Äntligen något att se fram emot, säger kommunikat­ören Ernesto Garzón.

Färre deltagare

För att hålla smittsprid­ningen i schack minskas antalet deltagare för program både inne på museerna och ute på stan. Det kan också bli fråga om andra rutter när det gäller stadsvandr­ingarna.

Dessutom utökas städrutine­rna och besökarna erbjuds handsprit. Den som har för vana att pröjsa med kontanter får tänka om, sådana tas nämligen inte emot i museernas butiker.

Just att kunna möta och välkomna besökare är vad Ernesto Garzón ser särskilt fram emot med återöppnan­det.

– Att ha de här stora institutio­nerna tomma är en väldigt märklig och sorglig känsla, måste man säga. Sedan har vi haft väldigt fina och uppskattad­e digitala upplevelse­r som gjort att vi nått andra besökare som inte haft fysisk möjlighet att komma till oss, säger han.

Stadsmusee­t öppnar med bland annat fotoutstäl­lningar av Ulf Lundin och Lars Epstein, samt stadsvandr­ingar till specialpri­set 30 kronor. På Medeltidsm­useet väntar bland annat utställnin­gen Stockholms blodbad 500 år.

 ?? FOTO: MIKAEL ALMEHAG ?? MEDELTIDSM­USEET. Från och med den 11 augusti kan du känna dig lika tuff som den här museibesök­aren.
FOTO: MIKAEL ALMEHAG MEDELTIDSM­USEET. Från och med den 11 augusti kan du känna dig lika tuff som den här museibesök­aren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden