Mitt i Skarholmen

17-åriga Robin bryter tabut kring onani

PROVOKATIO­N. Hans svar fick gamlingar att spotta ut morgonkaff­et

- Anna Sjögren

Vad gör du på fritiden? Onanerar. Är det okej att säga så i tidningen? 17-årige Robin Axners svar på förra veckans enkätfråga har väckt starka reaktioner. Nu vill han få oss att lyfta tabut och snacka mer öppet om sex.

I senaste numret av BotkyrkaDi­rekt frågade vi fyra personer vad de gjorde på fritiden. 17-årige Robin Axner från Norsborg svarade att han – bland annat – onanerar. Det väckte oväntat starka reaktioner. Både bland hans kompisar och tidningslä­sare.

En läsare blev så illa berörd att han ringde Robins mamma.

– Han hade spottat ut sitt morgonkaff­e när han läste det. Han var orolig att jag inte hade sagt det frivilligt och var förvånad och arg att det hade publicerat­s i tidningen. Jag tänkte nog att folk kunde reagera, men inte så starkt att de skulle ringa min mamma, säger Robin Axner.

Ångrar inget

Han sitter i kafét på Östra gymnasiet i Skogås några dagar efter att hans svar publicerat­s. Han ångrar inget. På mobilen visar han klassens Instagramk­onto där hans enkätsvar postats. Och kommentare­rna under: ” Ärlighet varar längst”, ” Jag med!” och ”Man måste vara en riktig man för att våga låta det publiceras i tidningen, respekt”.

– Jag trodde att några kanske skulle tycka jag var löjlig, men de flesta tycker att jag är modig och respektera­r mig för att jag vågar säga det. Det var kul att säga något annorlunda och bryta tabut kring hela grejen, säger Robin, som vill bidra till att skapa en öppnare kultur där det är okej att prata om sex.

”Alla gör det”

Klasskompi­sen Elliot Collin, 17, från Rönninge, håller med.

– Ingen brukar uttrycka sig så i en seriösare tidning, det var kul och modigt. Det borde bli mer normalt att prata om, det är ju verklighet­en att alla gör det, säger han.

Att sluta tabubelägg­a och moralisera kring sex är viktigt, tycker han. Som kille kan det ofta vara svårt att snacka öppet om sex och känslor även med ens nära kompisar.

– Vi pratar kanske mer skämtsamt om känslor och sex, även om det finns ett allvar i botten. Om vi avdramatis­erar och pratar mer om det generellt så blir det lättare att prata när vi har något problem. Det är höga förväntnin­gar på killar, man ska vara kung i sängen och ha 30 centimeter lång kuk. Det är bra att få bort den hetsen, säger Robin.

Tror du att unga idag är mindre pryda än äldre?

– Jag vet inte, jag har ju hört från mina föräldrar att det var mycket sex och naket på hippietide­n på 70-talet, så det är nog olika, säger Robin.

Paradise Hotel då?

Men Sofia Pernbrink, 17, som är ihop med Robin, tror att unga idag är mer chillade än äldre när det kommer till sex.

– Förr i tiden var alla mycket mer pryda. Allt blir mer okej idag.

Medan många äldre förfasar sig över dokusåpor som Paradise Hotel där deltagarna kan ha sex framför kamerorna tycker unga idag inte att det är en stor grej, menar hon.

– Jag älskar Paradise Hotel! Det är mest äldre som hakar upp sig på att de har sex, men för mig handlar det om att det är kul med allt drama och spelet, säger Sofia.

#Metoo – inte dick pics

Robin Axner har också tänkt en del på den aktuella #metookampa­njen – där miljontals tjejer kvinnor världen över vittnat om de sexuella trakasseri­er och övergrepp de utsatts för av killar.

– Om vi killar börjar prata mer med varandra, man-to-man, kan vi göra mycket mot det sexuella våldet.

Men att vara öppen med sin sexualitet ska inte förväxlas med att trycka upp sin sexualitet i ansiktet på folk helt oönskat med en dick pic, förklarar Robin.

– Det är inte okej. Vill jag att nån ska se mig naken så lär jag känna den och för förhålland­et framåt så. Det finns nog de som njuter av att skicka bilder som nån slags machogrej. Och en del tror att de kommer få nakenbilde­r tillbaka.

 ??  ??
 ??  ?? BRYT TABUT. Som kille kan det vara svårt att snacka öppet om sex och känslor även med nära kompisar. Att sluta tabubelägg­a och moralisera kring sex är viktigt, tycker Robin Axner.
BRYT TABUT. Som kille kan det vara svårt att snacka öppet om sex och känslor även med nära kompisar. Att sluta tabubelägg­a och moralisera kring sex är viktigt, tycker Robin Axner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden