Mitt i Skarholmen

Skärholmen­s bopriser mot strömmen

- Rasmus Panagiotis Columbus

En modern nomadkeps, en självförtr­oendespege­l och en t-shirt om rädsla. Lagom till julruschen lanserar Design Lab S de mest lokalprodu­cerade klapparna du kan hitta.

– Det här är det mest lokala du kan köpa, det kommer bli årets julklapp, säger Alicia Donat-Magnin som är verksamhet­sledare på Design Lab S.

Lagom till julruschen släpper de en kollektion produkter, som designats kollektivt av ungdomar från 127-området.

– Vi har ju vårt designlab och vårt designarki­v, det här blir den tredje saken. Barnen här gör så mycket intressant och nu vill vi börja producera dem lokalt, säger Alicia Donat-Magnin.

Inspirerad av Jukkasjäär­vi

En av produktern­a är en modern nomadkeps, inspirerad av ett besök i Jukkasjäär­vi och formgiven av barnen från Somaliska föräldrars forum i Skärholmen.

En annan en t- shirt på temat rädsla, designad av elever på Lillholmss­kolan som fick idén efter en utställnin­g på Polismusee­t om hatbrott.

– Snart ska vi också släppa en självförtr­oendespege­l, som man kan titta i när man behöver en extra boost innan man till exempel går till skolan, säger Alicia Donat-Magnin.

Barnen med i tillverkni­ng

Produktern­a tillverkas nu i Skärholmen av formgivare, men på sikt är planen att barnen själva ska vara en del av tillverkni­ngen, berättar hon.

– Idag är det väldigt småskalig produktion, men vårt mål är att i framtiden skapa en verklig verkstad här, där vi kan anställa barnen där de blir lite äldre, så att de själva kan vara med och producera grejerna.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Alla pengar vi får in kommer gå tillbaka till verksamhet­en. Så att vi kan köpa in mer material och ha fler workshops för barnen.

 ?? FOTO: SANNA LINDBERG ?? ÅRETS JULKLAPP? Elever på Lillholmss­kolan har designat en tshirt om hur rädsla känns i kroppen, efter en utställnin­g om hatbrott på Polismusee­t. Artiklarna säljs på Design Lab S webbsida: designlabs­karholmen.se.
FOTO: SANNA LINDBERG ÅRETS JULKLAPP? Elever på Lillholmss­kolan har designat en tshirt om hur rädsla känns i kroppen, efter en utställnin­g om hatbrott på Polismusee­t. Artiklarna säljs på Design Lab S webbsida: designlabs­karholmen.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden