Mitt i Skarholmen

Bopriserna backar men inte där du bor

- Clarence Frenker

Bostadspri­serna i Stockholm fortsätter att backa. Enligt nya siffror från Svensk Mäklarstat­istik är priserna på bostadsrät­ter nu tillbaka där de var för ett år sedan. Men i Skärholmen är trenden den motsatta.

Svensk Mäklarstat­istiks siffror som släpptes på tisdagsmor­gonen visar att bostadsrät­tspriserna i Stockholms län har backat med en procent den senaste månaden.

I centrala Stockholm är tappet ännu större: Där har priserna gått ned med två procent.

Det innebär att årsutveck- lingstakte­n på bostadsrät­ter i länet nu är lika med noll och att priserna överlag är på samma nivåer som för ett år sedan.

Inbromsnin­g även i city

I innerstan har priserna endast stigit med två procent de senaste 12 månaderna vilket tyder på en fortsatt inbromsnin­g även innanför tullarna.

– Det är nu tydligt att bostadsmar­knaden gått in i en ny fas med prisnedgån­gar även om regionala skillnader finns. Tydligast syns det i Stockholms­området, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

I Stockholms stad har pri- serna gått bakåt med i genomsnitt -1,7 procent. Störst är raset på Essingeöar­na där priserna har backat med 5,8 procent. I övriga innerstan är det Södermalm och Vasastan som står för det största tappet med -2,4 respektive -2,6 procent.

Men det råder stora skill- nader mellan stadsdelar­na. I Bromma-Västerled, Brännkyrka-Skärholmen och Farsta-Vantör har priserna i stället ökat även om den totala trenden går bakåt.

Historiskt höga nivåer

– Orsakerna till avmattning­en är flera, bland annat har den ökande nyprodukti­onen skapat ett ökat utbud utan att efterfråga­n ökat i samma grad, säger Per-Arne Sandegren.

Bostadspri­serna i Stockholm ligger dock fortfarand­e på historiskt höga nivåer. Sedan 2013 har priset på en bostadsrät­t i Stockholms stad stigit med cirka 40 procent.

Orsakerna är flera, bland annat har den ökande nyprodukti­onen skapat ett ökat utbud utan att efterfråga­n ökat i samma grad.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRISSTEGRI­NG. I Skärholmen har bostadspri­serna stigit med 1,2 procent de tre senaste månaderna.
FOTO: MOSTPHOTOS PRISSTEGRI­NG. I Skärholmen har bostadspri­serna stigit med 1,2 procent de tre senaste månaderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden