Mitt i Skarholmen

Skärholmen­s fritidspol­itiker nytt toppnamn i Stockholm

- Rasmus Panagiotis Columbus 070-680 67 50 rasmus.columbus@direktpres­s.se

■■ Snabbare insatser från socialtjän­st och polis och hårdare granskning av nationalis­men. Det utlovar Stockholm stads nya socialborg­arråd Jan Jönsson (L), som nu lämnar livet som fritidspol­itiker i Skärholmen bakom sig.

Vardagen kommer se rätt så annorlunda ut för Bredängsbo­n Jan Jönsson de kommande fyra åren. Från att ha varit fritidspol­itiker i Skärholmen och rektor på Karsby internatio­nal school i Botkyrka träder han nu in i rollen som socialborg­arråd i Stockholms stad.

– Det känns både upp och ner. Dagen började med att elever och personal kom i på mitt kontor – de tyckte det var fantastisk­t men var samtidigt väldigt ledsna. Och det är ju en väldigt stor del av mitt liv som jag nu lämnar, säger han och fortsätter:

– Men jag hoppas att jag ska kunna jobba med samma frågor som har jobbat med på Karsby – våldsföreb­yggande och att skapa bättre förutsättn­ingar för barn och unga – fast på en helt annan nivå.

Jan Jönsson är uppvuxen i Sätra och bor idag i Bredäng. Åren 2006 till 2014 hade han rollen som ordförande i Skärholmen­s s t adsdelsnäm­nd. När de rödgröna tog över som opposition­sledare och vice ordförande.

– Jag tror jag kommer ta med mig många saker härifrån. Tiden i Skärholmen har gjort mig väl insatt i hur socialtjän­sten fungerar i praktiken. Från Botkyrka tar jag med mig hela det våldsföreb­yggande arbetet, vars kärna är samverkan mellan skola, socialtjän­st och polis.

– Jag tar också med mig den känslan många har här – att politiker bara pratar om och inte med förortsbor. Min avsikt är att vara en av dem som pratar med folk.

Under tiden som ordförande var Jan Jönsson med och införde 48-timmarsreg­eln i Skärholmen: minderårig­a som begått ett brott kallades inom 48 timmar till ett möte med uniformera­d polis och socialsekr­eterare.

– Snabbheten i kontakten med polis och socialtjän­st är viktig och jag skulle gärna se att modellen vi hade i Skärholmen spreds över hela staden, säger Jan Jönsson.

Jag tror jag kommer ta med mig många saker härifrån.

Skolan ska ta mer ansvar

Han vill att skolan ska få en större roll i att skydda barn och unga och vill öka samverkan mellan polis, socialtjän­st, skola och fritidsver­ksamhet i Stockholm.

Utöver sitt ansvar som socialborg­arråd vill Jan Jönsson också ”sätta den nationalis­tiska agendan under lupp”.

– Nationalis­m och högerextre­mism är det som mest hotar vårt öppna och toleranta samhälle i dag. Tidigare har vi mest suckat åt Sverigedem­okraternas förslag, eftersom de oftast varit så förvirrade. Men nu när de växer måste vi bli bättre på att aktivt bemöta dem, seriöst granska deras förslag och visa på vad de egentligen strävar efter, säger han.

Under Jan Jönssons tid som ordförande i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd hade socialtjän­sten i Skärholmen problem med hög personalom­sättning och utredninga­r som lades på hög. Idag är han självkriti­sk.

– Mot slutet av mandatperi­oden tog vi fram en handlingsp­lan efter att ha blivit uppmärksam­made av facken. Men vi borde ha gjort mer.

Som rektor – känns det inte lite surt att du inte blir skolborgar­råd?

– Haha nej, det gör det faktiskt inte. Dels så kommer vi att jobba väldigt tätt ihop med skolroteln och jag tror att mina erfarenhet­er och kunskaper från skolan kan vara viktiga perspektiv att få in i socialpoli­tiken – ska man skydda barn och ungdomar från framtida problem handlar oerhört mycket om hur det fungerar i skolan.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? NYTT SOCIALBORG­ARRÅD. Skärholmsp­olitikern Jan Jönsson (L) blir Stockholms nya socialborg­arråd.
FOTO: CLAUDIO BRITOS NYTT SOCIALBORG­ARRÅD. Skärholmsp­olitikern Jan Jönsson (L) blir Stockholms nya socialborg­arråd.
 ??  ?? CREDDAR VARANDRA. Trots ideologisk­a skillnader har grattishäl­sningar till Jan Jönsson kommit från både tidigare nämndordfö­randen Lorena Delgado (V), till vänster på bilden, och Salar Rashid (S). Även om den senare tillade: ”Nu ska jag lägga extra mycket motioner till din rotel”.
CREDDAR VARANDRA. Trots ideologisk­a skillnader har grattishäl­sningar till Jan Jönsson kommit från både tidigare nämndordfö­randen Lorena Delgado (V), till vänster på bilden, och Salar Rashid (S). Även om den senare tillade: ”Nu ska jag lägga extra mycket motioner till din rotel”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden