Mitt i Skarholmen

SVÅRT ATT PRATA MED DIN TONÅRING? GÅ PÅ DERAS KURS!

- Rasmus Panagiotis Columbus 070-680 67 50 rasmus.columbus@direktpres­s.se

Konflikter i vardagen, kommunikat­ionsproble­m och grupptryck är kanske inga nyheter för tonårsförä­ldar. Men vad kan en göra åt dem? Det kan du lära dig på en gratiskurs som drar igång i Bredäng nästa vecka.

Vi vill ge dem verktyg att få bättre möten sins emellan.

– Som förälder får man ofta höra hur viktig man är för sin tonåring. Men många föräldrar känner sig också ensamma i de problem de har hemma, det finns relativt få forum där man kan dela med sig av vardagskri­serna och få tips för hur man ska hantera dem, säger Tabesh Motazed Kivani.

Han är fältassist­ent i Skärholmen och nästa vecka drar han igång en gratis kurs för alla tonårsförä­ldrar i 127- området tillsamman­s med Hani Parsi, projektled­are för Skärholmen­s ungdomsråd.

Svårt att kommunicer­a

– Många av ungdomarna jag träffar upplever att deras föräldrar inte lyssnar på dem. Medan föräldrarn­a tycker samma sak, de säger att de försöker och släpper på mas- sa grejer, men att barnen ändå är otacksamma. Vi vill ge dem verktyg att få bättre möten sinsemella­n, säger Hani Parsi.

På kursen, som utgår från boken Älskade förbannade tonåring, snackas det bland annat om hur kommunikat­ionen ska bli bättre mellan föräldrar och deras barn.

– Vi går bland annat igenom jag-budskap. Istället för att säga ”du får inte vara ute sent” kan man testa att säga ”jag blir orolig om du är ute sent”. Det kan låta lite mjäkigt och töntigt, men förhoppnin­gsvis kan tonåringen relatera bättre då till hur föräldern känner, säger Hani Parsi.

Öppna för idéer

Både Hani och Tabesh påpekar att de inte är några experter, men att alla som är med på träffarna kan komma med tips och idéer.

– Bara att se att man inte är ensam om problemen kan vara en stor lättnad. Vi båda jobbar ju dessutom med deras barn – vi kan berätta era barn, de känner så här. Jag tror att många inte riktigt förstår vad som händer i tonåringar­s hjärna. De ser ju vuxna ut och man förväntar sig att de ska bete sig så, men de är ju inte vuxna, säger Hani Parsi.

Hur ska man som förälder, med tusen andra grejer, hinna med fyra kvällsträf­far på 2,5 timme?

– Vi bjuder ju på kaffe och fika, klart det hinns med, haha! Men allvarligt, det är så lite tid som kan ge så mycket värdefullt i längden. Och det är inte jobbigare än att fortsätta i samma hjul som bara går runt och runt, utan någon lösning. Dessutom visar du din tonåring att jag gör det här för att vår relation ska fungera bättre, förhoppnin­gsvis känner de att nu vill mina föräldrar fixa det här, då kanske jag ska skärpa mig lite.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? FIXAR FÖRÄLDRAKU­RS. ”Bara att höra att man inte är ensam med sina vardagspro­blem kan vara väldigt skönt för en tonårsförä­lder”, säger Tabesh och Hani, som fixar en gratis kurs för tonårsförä­ldrar i Bredäng.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FIXAR FÖRÄLDRAKU­RS. ”Bara att höra att man inte är ensam med sina vardagspro­blem kan vara väldigt skönt för en tonårsförä­lder”, säger Tabesh och Hani, som fixar en gratis kurs för tonårsförä­ldrar i Bredäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden