Släkthistoria

Insamlade dialekter tillgängli­ga via nätet

-

● Genom att klicka på den nyligen lanserade Dialektkar­tan kan man nu få höra gamla människor berätta om gamla tider på sitt lokala modersmål. Bakom projektet står Institutet för språk- och folkminnen som genom åren har spelat in över 25 000 timmars tal genom att intervjua gamla män och kvinnor på olika platser i hela landet.

Intervjuer­na har främst gjorts på landsbygde­n och syftet har varit att bevara minnet både av dialekter och av gamla seder. Nu har dessa inspelning­ar överförts från grammofons­kivor och rullband till digitala filer. De har sedan kopplats till en Sverigekar­ta där man kan klicka på den ort man är intressera­d och sedan välja mellan ett antal intervjuer som har gjorts med människor från den aktuella bygden.

Om man istället vill läsa folkliga sägner, som institutet också samlat in, kan man skifta läge till Sägenkarta­n. Även i det fallet kan man sedan välja den trakt man är intressera­d av, men när man klickar på någon av de utsatta punkterna kommer sägnerna upp som texter på skärmen.

Ytterligar­e 500 inspelning­ar är under bearbetnin­g för att senare läggas ut på Dialektkar­tan. Den nås via isof.se/ om-oss/kartor/dialektkar­tan.html#/places Åke Steinwall

 ??  ?? Insamling av dialekter under 1950-talet.
Insamling av dialekter under 1950-talet.
 ??  ?? Via Dialektkar­tan kan man lyssna på dialekter från hela Sverige.
Via Dialektkar­tan kan man lyssna på dialekter från hela Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden