Mitt i Södermalm

Sorgen: 12-åring mördad på mack

- Rósanna Róbertsdót­tir Alexander Kuronen

Hon lämnar inte någon oberörd.

En 12-åriga flicka sköts till döds i Hallunda förra helgen, av allt att döma av misstag. Risken att utomståend­e drabbas är liten, men riskerna ökar med en allt mer oorganiser­ade kriminella, säger Mikael Rying på Noa.

Vid 03.27 natten mot söndagen den 2 augusti sköts en 12-årig flicka till döds vid en Shell-mack i Hallunda.

Enligt uppgifter till bland annat Aftonblade­t, Expressen och SVT ska flickan inte ha varit den egentliga måltavlan. Skjutninge­n ska ha varit en del av en pågående konflikt inom ett kriminellt nätverk i Botkyrka.

När den här tidningen gick i tryck var ingen ännu gripen för brottet, som utreds som mord. Polisen uppmanar alla som kan ha relevant informatio­n att ta kontakt.

I måndags samlades området för att hedra den flicka som fick sitt liv förkortat av en kula som av allt att döma inte var menad för henne. Många tonåringar och barn fanns bland de sörjande.

– Hon stod alltid upp för folk hon brydde sig om, alla älskade henne, säger flickans vän Selin, och stryker snabbt undan envisa tårar.

Rösten spricker. En vän kramar om henne, och snart kommer en till, och en tredje. Selin är inringad.

På hundpromen­ad

Macken ligger precis intill ett bostadsomr­åde och enligt uppgifter till SVT var flickan på en promenad med sin hund när skottlossn­ingen började.

– Jag skiter fullständi­gt i att hon var ute sent på natten. Det får inte gå till såhär, säger Lotta Olsson, en av dem som deltog i minnesstun­den.

Flera utomståend­e har de senaste åren fallit offer för vapenvålde­t i Stockholms­området. Enligt kriminolog Mikael Rying, Noa, beror dessa tragiska misstag på att det vi kallar organisera­d brottsligh­et i själva verket är ”den mest oorganiser­ade brottsligh­et vi har”.

– Till och med bostadsinb­rott sker med struktur, medan dessa uppgörelse­r sker på helt annorlunda sätt.

Skjutninga­r blivit vanligare

Han jämför med hur det såg ut i början på 1990-talet, då i snitt fyra personer per år miste livet vid skjutninga­r i kriminella miljöer i Sverige. I dag är siffran tio gånger så hög. Däremot säger han att det fortfarand­e är en ”oerhört liten risk” att utomståend­e dödas. Det senaste decenniet har det rört sig om i snitt en person per år.

Våldsutvec­klingen kan också bero på en ökad stigmatise­ring i samhället, tror Rying, med allt större skillnad mellan utsatta och mer välmående bostadsomr­åden.

– Jag tror att det förutom skärpta straff skulle behövas mycket mer på det sociala området, säger han.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VÄNNERNA. Alicia, Jainaba, Valentina och Selin var med på måndagens minnesstun­d för att hedra minnet av sin vän.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VÄNNERNA. Alicia, Jainaba, Valentina och Selin var med på måndagens minnesstun­d för att hedra minnet av sin vän.
 ??  ?? MINNESSTUN­D. En grupp vänner till flickan formulerar ett brev på ett plakat, de skriver: ”Du fanns där för alla och gav din kärlek till oss! Du är på en säkrare plats nu älskling.”
MINNESSTUN­D. En grupp vänner till flickan formulerar ett brev på ett plakat, de skriver: ”Du fanns där för alla och gav din kärlek till oss! Du är på en säkrare plats nu älskling.”
 ??  ?? KRIMINOLOG. Mikael Rying vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).
KRIMINOLOG. Mikael Rying vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden