Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Bandvagn rullar in på gamla förgiftade skjutbanan.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Nästa vecka rullar staden in en bandvagn på Rågsveds gamla skjutbana. Då ska provtagnin­gar börja inför saneringen av den blyhaltiga jorden.

Sedan den 15 april har stängsel varit uppsatta runt delar av den gamla skjutbanan i Rågsveds friområde. Orsaken är ett staden ska ta fler markprover och förbereda för den stora sanering som planeras i området.

Tidningen har tidigare berättat att den före detta skjutbanan, Söderskjut­banan, som numera ligger i ett naturreser­vat, måste saneras. I marken finns höga halter av bly och rester av ammunition efter att ha använts som övningsban­a i flera decennier 1940–1980.

Risk för barn

Under tiden 30 juni till 2 juli kommer nya prover tas med bland annat borrbandva­gn. Staden skriver såhär på sin hemsida: ”Området (utanför avspärrnin­garna) kan besökas som vanligt under provtagnin­gen, men var uppmärksam på att borrbandva­gnen tidvis kommer köra på delar av gång- och cykelbanan. Trafikskyl­tar kommer utplaceras längs sträckan där arbeten utförs.”

Stoppa inte jord i munnen

Själva saneringen av skjutbanan kommer inte att göras förrän nästa år, men staden väljer ändå att spärra av delar av området redan nu av säkerhetss­käl. Det finns annars en risk att framförall­t barn får i sig förorenad jord, enligt staden. Men det är ofarligt att vistas i området runt avspärrnin­garna, enligt staden, så länge man inte gräver i marken med händerna eller stoppar jord i munnen.

Området kommer att vara avstängt till dess att all mark är sanerad, någon gång under 2021. Planen är att de gamla skjutvalla­rna så småningom ska kunna användas som friluftsom­råde.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? FÖRORENAT. Foto från provtagnin­gar som gjordes i december 2018.
FOTO: JANNIE FLODMAN FÖRORENAT. Foto från provtagnin­gar som gjordes i december 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden