Mitt i Söderort Årsta, Enskede

”Om Region Stockholm varit lika smarta som de i Göteborg.”

Smattrar regnet? Misströsta inte. Vi har plockat ut filmerna som tar dig ut i ett somrigt Stockholm, utan att behöva lämna soffan. För regniga eller mysiga sensommark­vällar

- Text: Henrik Lindstedt

En kärlekshis­toria

(1970) Vill du förstå tonårskärl­ekens toppar och dalar? Dyk då ner och förlora dig i Roy Anderssons hyllade debutfilm. Det är skinnpaj, cigg, mopeder och väldigt mycket hjärta och smärta, inspelat i bland annat Vasastan och på Stora Essingen.

Kan ses: Hyr på Triart play.

Dröm vidare

(2017) Hoppfullt och hopplöst balanserar på en skör tråd i den här filmen om vänskap, klass och svårighete­n att förverklig­a sina egna drömmar när ens förflutna drar i en. Evin Ahmad gör ett starkt porträtt av Mirja som kommer hem till en fiktiv förort (till stor del inspelad i Alby i norra Botkyrka) efter en vända på kåken.

Kan ses: Streama på HBO nordic eller hyr digitalt.

Himlen är oskyldigt blå

(2010) Bill Skarsgård spelar 17-årige Martin som hamnar i en knarkhärva när han tar sin tillflykt till skärgården­Sandhamn. Bygger på den sanna historien om Sandhamnsl­igan som 1975 sprängdes i det som räknas som en av svensk historias största narkotikat­illslag.

Kan ses: Sf anytime.

G – som i gemenskap

(1983) Tre 16-åriga (och väldigt 80-talsklädda) killar; Kim, Alexander och Robban som kämpar med allt från droger till kärlekspro­blem. Om inte en romans mellan Niklas Wahlgren och Magnus Uggla är nog för att övertyga dig: Filmen cirkulerar kring klubben G som spelas in i gamla Slussens festpalats Kolingsbor­g.

Kan ses: Streama på C More eller hyr digitalt.

SOS – en segelsälls­kapsresa

(1988) Klassiker i skärgårdsm­iljö med tonvis av oemotstånd­lig båthumor: ”Arne... repet tar slut” och ”Vad var det som hände med båten?” Häng med när Stig-Helmer och Ole hamnar på överklassf­est och mitt i politiskt fiffel i de kanske mest sommarstoc­kholmska miljöer som finns. I denna kategori måste också Hasse Alfredsson och Tage Danielsson­s Att angöra en brygga (1965) nämnas!

Kan ses: Streama på C More eller hyr digitalt.

Vi på Saltkråkan

(1964) Vad vore det här för lista om farbror Melker, Tjorven och Båtsman inte var med? Skriven av Astrid Lindgren och inspelad på ön Norröra i Stockholms norra skärgård. Besparar er överflödig introdukti­on.

Kan ses: Serien på SVT play och som hyrfilmer.

 ?? FOTO: SF STUDIOS ?? SKÄRGÅRDSI­DYLL. Världens snällaste hund Båtsman med polaren Tjorven på Saltkråkan.
FOTO: SF STUDIOS SKÄRGÅRDSI­DYLL. Världens snällaste hund Båtsman med polaren Tjorven på Saltkråkan.
 ?? FOTO: STUDIO 24 ?? KÄRLEKSKRA­NK. Pär lämnar Annika i klassiska scenen ur ”En kärlekshis­toria”.
FOTO: STUDIO 24 KÄRLEKSKRA­NK. Pär lämnar Annika i klassiska scenen ur ”En kärlekshis­toria”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden