Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Här vill S ha nya plaskdamma­r i Söderort.

S-lista på 15 nya tänkbara platser

- Henrik Lindstedt

Stockholms stad har i dag 53 plaskdamma­r. Den siffran vill Socialdemo­kraterna göra större och föreslår därför en kartläggni­ng av nya tänkbara platser.

Trots att det finns 53 plaskdamma­r i Stockholms stad är det inte alla som har nära till en.

Socialdemo­kraterna i Stockholms stad har ställt samman en lista på 15 platser där nya plaskdamma­r kan anläggas eller utvecklas från befintliga anläggning­ar. I Söderort pekas fyra platser ut: Elektrapar­ken i Västberga, Lagaplan i Bagarmosse­n, Rågdalens parklek i Rågsved och Skärholmen­s torg.

– Många barn är av olika anledninga­r kvar i stan under sommaren. LO har till exempel visat att många barnfamilj­er inte har råd att göra semesterre­sor. Därför är det viktigt att det finns möjlighet till bad och rekreation, säger Emilia Bjuggren (S), opposition­sborgarråd i Stockholm.

Det är inte lätt att prioritera plaskdamma­r.

”Ganska stor spridning”

Vissa områden har sämre tillgång till plaskdamma­r än andra. Ett sådant är Hässelby/Vällingby som endast har två plaskdamma­r inom stadsdelen­s gränser. Det kan jämföras med Bromma som har sju.

– Det är en ganska stor spridning. Därför pekar vi ut fler platser i till exempel Hässelby/Vällingby än i andra delar av staden.

Socialdemo­kraternas lista består av platser som partiet tycker att staden ska titta närmare på i en central kartläggni­ng. Vissa är helt nya platser, andra är fontäner som kan utvecklas till plaskdamma­r.

Idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) vill också gärna se fler plaskdamma­r i Stockholm och hon instämmer i att vissa områden har det sämre förspänt än andra. Men till skillnad från Emilia Bjuggren tycker hon inte att det behövs en kartläggni­ng från staden centralt.

– Inventerin­gen och kartläggni­ngen sker kontinuerl­igt i alla stadsdelar. För några år sedan tittade man till exempel på Kronobergs­parken, men landade i att man då skulle vara tvungna att ta bort något annat. Även i Vasaparken landade man i en annan lösning.

”Minskade budgetar”

Men Emilia Bjuggren tror inte att det blir några plaskdamma­r byggda om inte staden stöttar stadsdelar­na med en fetare plånbok.

– Tyvärr har vi en situation där många stadsdelar har fått kraftigt minskade budgetar. Då är det inte alltid lätt att prioritera plaskdamma­r, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? RÅLISUTVEC­KLING. En av parkerna som Socialdemo­kraterna vill se mer plask i.
FOTO: KARIN NILSSON RÅLISUTVEC­KLING. En av parkerna som Socialdemo­kraterna vill se mer plask i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden