Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Region Stockholm utökar vårdplatse­rna i sommar

- Clarence Frenker

Vårdbehove­t på länets sjukhus bedöms vara fortsatt högt under sommaren. Region Stockholm har därför beslutat att utöka vårdplatse­rna inom både intensivoc­h öppenvård.

Behovet av vårdplatse­r bedöms vara fortsatt högt under sommaren. Dels väntar en fortsatt tillströmn­ing av covid-19 patienter, men även annan akut och nödvändig sjukvård kommer att kräva resurser.

Regionens särskilda sjukvårdsl­edning har därför beslutat att fortsätta arbeta i förhöjt beredskaps­läge. Det innebär bland annat att 200 fler öppna vårdplatse­r, tillsamman­s med den kapacitet som finns för att vårda covid-19 patienter, ska finnas tillgängli­ga jämfört med 2019.

”Förhöjt beredskaps­läge”

Samtidigt ska intensivvå­rden ha minst dubbelt så många bemannade platser.

– Vi har en vår bakom oss då hela vården ställt om för pandemins skull och vi fortsätter arbeta i ett förhöjt beredskaps­läge hela sommaren, säger Johan Bratt, chefläkare för Region Stockholm i ett pressmedde­lande.

Samtidigt ska all planerad vård som kan vänta ställas in till och med den 31 augusti.

– Vi kommer prioritera den som blir akut sjuk eller skadad och den som har kroniska sjukdomar och behöver regelbunde­n vård. I början av pandemin var det färre som sökte med andra sjukdomar än covid-19. Nu ökar det igen och det är bra, det är viktigt att alla som behöver akut vård verkligen söker vård, säger Johan Bratt.

Just nu pågår också ett omfattande arbete med att planera vårdperson­alens sommarseme­strar. De som tar extrapass när bemanninge­n inte räcker till kommer att få en extra ersättning, något som i sommar gäller all vårdperson­al.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÅRD.
Regionen utökar vårdplatse­rna på länets sjukhus under sommaren.
FOTO: MOSTPHOTOS VÅRD. Regionen utökar vårdplatse­rna på länets sjukhus under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden