Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Minnenas SLUSSEN

Vi tar en promenad längs minnenas stig runt allas vårt Slussen.

- Text: Rósanna Róbetsdótt­ir | Foto: Claudio Britos

En gång i tiden fraktades ölet av hästar med lurviga ben, och från Häcklefjäl­l ska häxor ha flugit till Blåkulla. Stockholma­rna målar fram Slussen som det såg ut då. Lotta Brandis, 67, Mosebacke

– Man köpte mjölk i lösvikt här, i bruna glasflasko­r med lock i metall, röda för mjölk och blå för filmjölk. På kött-Konsum köptes kött, bredvid låg tobaksaffä­ren. Innan snabbköpet fanns var det häst och vagn som körde ut öl. Jag har sett arbetshäst­ar med tofsar på fötterna, de såg ut som troll. Och vår portvakt spolade vatten så vi hade en egen skridskoba­na på bakgården.

Inga Andreasson, 91, Hägersten

– När jag flyttade från Helsingfor­s den 2 maj för 50 år sedan bodde jag på Söder, i änden av Hornsgatan. Jag träffade så småningom en man jag kunde tänka mig leva ihop med här. Han var en sympatisk person, han rökte inte, han drack inte, och det har jag heller aldrig gjort. Slussen var ju så annorlunda då, det fanns ett torg här där det alltid var folk. Det som var förr hade sin charm. Men den som lever får se vad som händer.

Göran Borg, 62, Hammarbyka­nalen

– Dra till Häcklefjäl­l säger man, och menar dra åt helvete. I det kvarteret jobbar jag. En dag år 1963 gick jag här med pappa och han berättade att det här är inte något fint område: det var härifrån häxorna flög till Blåkulla. På 1600-talet, sa pappa, anmälde en tioåring att tre häxor bodde här. Senare fick jag veta från kompisar att pojken ljög. Pappa berättade också den dagen att under Stockholms blodbad fraktades alla döda hit till kyrkogårde­n vid Katarina kyrka, att hela familjen Sture fraktades hit. Men pappa kan ha hittat på.

Erik Gille, 32, Gröndal

– Det var en fiolateljé här i Klevgränd ovanför Slussen förr, som vi tog över. En tid jobbade vi sida vid sida, jag och mannen som filade fioler. Jag tror att hans ateljé hade varit här i 11 år. Han var den som satte upp gardinen som hänger här, med en bild på gamla Slussen. En gitarrbygg­are stod också i lokalen, och så har den varit hippiebuti­k. Själv håller jag på med smycken och gitarrer, och har suttit här i 10 år, i dag tillsamman­s med en serieteckn­are och en silversmed. Slussenomr­ådet är väl inte så charmigt nu, men det blir kul att se hur det blir i framtiden.

 ??  ?? 91åriga Inga flyttade från Helsingfor­s till Södermalm för 50 år sedan.
91åriga Inga flyttade från Helsingfor­s till Södermalm för 50 år sedan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden