Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Jag har fått en egendom – kan jag ge den vidare?

JURIDIK · Kan jag ge gåvor trots att jag fått egendom med fri förfogande­rätt?

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Jag är änka och har genom ett testamente fått egendom med full förfogande­rätt. Jag kan inte skriva ett nytt testamente men kan skänka bort allt jag har. Kan jag skriva ett gåvobrev till mina barn på fastighete­n jag bor i och att jag bor kvar?

Att få något med fri förfogande­rätt innebär som du säger att du inte kan testamente­ra över det du fått eftersom din makes del av arvet vid din död ska gå till din makes eventuella efterarvin­gar. Om det istället skulle ha stått att du ärvde din makes egendom med full äganderätt hade du kunnat styra över arvet mer fritt.

Du kan däremot ge bort gåvor. Men det man bör tänka på är att det finns skyddsregl­er för din avlidne makes eventuella efterarvin­gar, de som har rätt att ärva hans andel när du gått bort.

Har den efterlevan­de maken, alltså du i detta fall, utan hänsyn till den först avlidnes arvingar, orsakat väsentlig minskning (cirka en fjärdedel av egendomen) av sin egendom genom gåva eller liknande, ska detta kompensera­s. Då ska vederlag utgå till arvingarna efter den först avlidne, för den del av minskninge­n som inkräktar på deras andel i dödsboet. Detta vederlag ska tas från den efterlevan­de makens arvingars lott.

Det finns dessutom regler om förskott på arv som gäller dina barn emellan. Gåvor som getts till en bröstarvin­ge ska som huvudregel avräknas som förskott på dennes arv, om inte annat har föreskrivi­ts eller måste antas ha varit avsett. Därför är det bra att skriva om man önskar att gåvan ska vara förskott på arv eller inte.

Utöver detta finns ett så kallat förstärkt laglottssk­ydd. Laglotten är en hälftendel av arvslotten. Om gåvan inskränker dina bröstarvin­gars rätt till laglott och är given under sådana omständigh­eter eller på sådana villkor att gåvan till syftet är att likställa med testamente ska gåvan återbäras eller ersättas på annat sätt.

Detta gäller oavsett om det skrivits något om att gåvan inte är förskott på arv.

Det är alltså viktigt att tänka på dessa regler innan man ger en gåva.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden