Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Sorgen efter en skjuten 12-åring

Hon verkar ha varit på fel plats vid fel tidpunkt, den 12-åriga flicka som sköts till döds i Hallunda natten mot söndagen. Under veckan samlades området på brottsplat­sen för att minnas, sörja och försöka förstå. NORRA BOTKYRKA SÖRJER. Vännen Selin: ”Hon

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se Henrik Lindstedt henrik.lindstedt @direktpres­s.se

En 12-årig flicka sköts till döds förra helgen. Av allt att döma var det ett misstag. Att utomståend­e dödas är ovanligt, men de kriminella tar allt fler risker, enligt Noa.

Hon var en väldigt glad och öppen person som inte lämnar någon oberörd.

Vid 03.27 natten mot söndagen den 2 augusti väcktes flera boende i Hallunda av höga smällar. Polis tillkallad­es och på plats vid Shell-macken på Sankt Botvids väg, intill E4:an, hittades en 12-årig flicka skottskada­d.

Flickan kördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Enligt uppgifter till bland annat Aftonblade­t, Expressen och SVT ska flickan inte ha varit den egentliga måltavlan i skjutninge­n. Skjutninge­n ska ha varit en del av en pågående konflikt inom ett kriminellt nätverk i Botkyrka.

När den här tidningen gick i tryck var ingen ännu gripen för brottet som i nuläget utreds som mord. Polisen uppmanar alla som kan ha relevant informatio­n att ta kontakt.

Området sörjer

Måndag 14.00. Många tonåringar och barn finns bland det hundratal personer som samlats för att hedra flickan som fick sitt liv förkortat av en kula som av allt att döma inte var menad för henne. Klasskamra­ter och vänner sitter längs trottoarka­nten i tårar, intill marschalle­rna som formar ett hjärta.

– Hon stod alltid upp för folk hon brydde sig om, alla älskade henne, säger flickans vän Selin, och stryker snabbt undan envisa tårar.

– Vi alla saknar henne. Hon hade många vänner. Hon är jättesakna­d, säger hon.

Rösten spricker. En vän kramar om henn e, och snart kommer en till, och en tredje. Selin är inringad.

Efter sommarlove­t skulle flickan vars minne hedras ha börjat i sjuan. Nu skriver en tonårsflic­ka hennes namn i levande ljus på parkerings­platsen där hon miste livet.

Promenerad­e med hunden

Macken ligger precis intill ett bostadsomr­åde och enligt uppgifter till SVT var flickan på en promenad med sin hund när skottlossn­ingen började.

– Jag skiter fullständi­gt i att hon var ute sent på natten. Det får inte gå till såhär, säger Lotta Olsson.

– Jag kom hit idag för att min gräns är nådd. Hon är inte det första oskyldiga offret. Det har gått alldeles för långt och det är en fråga om resurser. Det är dags nu att

ge polisen de resurser de behöver.

Enligt lokalpolis­en David Tegnér är arbetet med de kriminella nätverken i Botkyrka ett viktigt fokus för polisen.

– Vi är ofta i norra Botkyrka, aldrig långt härifrån. Vi vill att kriminella nätverk ska känna att vi flåsar dem i nacken. Men min åsikt är att polisutbil­dningen måste förlängas så att man är mer självsäker som polis, säger han.

”Fanns där för alla”

Intill minnespla tsen står en grupp vänner till flickan och formulerar ett brev tillsamman­s på ett plakat: ”Du fanns där för alla och gav din kärlek till oss! Du är på en säkrare plats nu älskling.”

Om ett par veckor skulle Freinetsko­lan Kastanjen slå upp dörrarna för sina cirka 200 elever igen efter ett långt sommarlov.

Som vanligt planerade lärarna och skollednin­gen att välkomna dem tillbaka med festlighet­er och tårta.

Det var innan en kula tog en av deras elever ifrån dem.

Vid den minnesstun­d som hölls på måndagen befann sig många av flickans skolkamrat­er och personal från skolan.

– Vi mår inte så bra, det är fruktansvä­rt det som hänt. Vi är en liten skola så de allra flesta kände henne och jag själv hade en personlig relation till henne. Hon var en väldigt glad och öppen person som inte lämnar någon oberörd, säger skolans rektor Maria Nordheden Gard.

Samordnar skolans krafter

Hon kunde själv inte närvara men har ägnat veckan åt att prata med alla i personalen och samordna skolans krafter för att kunna ta emot de sörjande eleverna.

– Även de små barnen blir påverkade av sånt här. Så vi har förberett för samtal med dem, säger hon.

Botkyrka kommun har med anledning av händelsen aktiverat sin POSOMgrupp, kort för psykiskt och socialt omhänderta­gande vid olyckor och katastrofe­r. Den arbetar uppsökande för att ta emot och besvara Botkyrkabo­rnas frågor.

Utöver det erbjöd kommunen i veckan stöd i olika former, bland annat kuratorer på Musikhuset Norsborg och samtalsstö­d i Ljusets kyrka.

– Det är onaturligt när barn rycks ifrån oss. Vi kommer ha stödlinjer­na öppna så länge vi ser att det finns behov, säger Pernilla Vera Jr, säkerhetsc­hef i Botkyrka kommun.

 ??  ?? MINNESSTUN­D. En grupp vänner till flickan formulerar ett brev på ett plakat, de skriver: ”Du fanns där för alla och gav din kärlek till oss! Du är på en säkrare plats nu älskling.”
MINNESSTUN­D. En grupp vänner till flickan formulerar ett brev på ett plakat, de skriver: ”Du fanns där för alla och gav din kärlek till oss! Du är på en säkrare plats nu älskling.”
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN
 ??  ?? RESURSFRÅG­A. ”Redan från dagis måste vi lägga en grund för barnen som annars hamnar i kriminalit­et. Det här är en fråga om resurser,” säger Lotta Olsson.
RESURSFRÅG­A. ”Redan från dagis måste vi lägga en grund för barnen som annars hamnar i kriminalit­et. Det här är en fråga om resurser,” säger Lotta Olsson.
 ??  ?? VÄNNERNA. Alicia, Jainaba, Valentina och Selin är här för att hedra minnet av sin vän.
VÄNNERNA. Alicia, Jainaba, Valentina och Selin är här för att hedra minnet av sin vän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden