Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Tid för kräftskiva med ett gott vin

Det är tid för papphattar, myggbett och att få äta med rentvättad­e och smittfria händer. Nu blir det kräftskiva! Till premiären, som alltid första onsdagen i augusti, kommer tips på god dryck till glasen. PREMIÄR. Nu börjar fisket – och festen i goda vänn

-

Kräftor finns ju tillgängli­ga i fryst form året runt. Förr var det lag som bestämde när kräftorna fick börja fiskas. Den försvann dock 1994 och sedan dess har det varit möjligt att få tag på de populära skaldjuren året om.

Augusti är ändå bästa säsongen för kräftfiske och just därför håller vi våra kräftskivo­r under denna period.

Kräftor kräver inte öl och snaps – drick det du tycker är gott. Som vitt vin – kanske en frisk riesling. På kräftskiva­n äter vi även västerbott­enpaj och gott knäckebröd med smakrika ostar. Till det väljer vi ett mer fylligt och fetare vitt vin – gärna med smöriga inslag.

Loimer Sparkling Grape Juice 2018, nr 19012, 89 kr

Druvjuice deluxe från Österrike på rieslingdr­uvan, som ett alkohålfri­tt alternativ! Sött och samtidigt en perfekt törstsläck­are med krispiga syror, grapefrukt, citron och blodapelsi­n. Slurp!

Rings Blanc et Noir 2015, nr 77456, 299 kr

Torrt med behaglig mousse och elegant välbalanse­rad syra. Stor smak av mogen citrus, mandarin, melon samt finstämd mineral. Utmärkt som aperitif men även god tillsamman­s med kräftor, gravad lax och skaldjur. Vinerna lagras länge vilket ger en vacker färg och komplexa aromer i doft och smak.

Juliusspit­al Würzburger Silvaner trocken 2018, nr 6708, 189 kr

I Tyskland dricker man inte bara riesling till skaldjuren utan även silvaner. Den bästa silvanern kommer från regionen Franken. Jordmånen är utmärkt för just denna druva. Vinet är intensivt och koncentrer­at med tydlig med exotiska kryddor, mogna päron och lite tuttifrutt­i.

Trimbach Riesling 2016, nr 2639, 150 kr

Alsace och riesling är en klassiker sedan urminnes tider. Trimbach är i högform och är ett säkert val. Kvalitetsv­in som passar de flesta tillfällen. Ett vin jag alltid har i

min vinkällare.

Picpoul de Pinet Villa Blanche 2018, nr 2588, 119 kr

Finfin vårdryck som svalkar med grapefrukt, lime, örtkvistar och pigga mineraler i glaset. En aromatisk doft och även lite finstämd sötma. Smaken fyller vidare med en lätt fruktsötma. Skaldjur tack!

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2018, nr 2484, 199 kr

Trots en tvåhunka så är det ett fynd. Här visar chardonnay vad den kan med lätt ekfatslagr­ing med gula äpplen, lite grillad citron parad med nötighet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TID FÖR FEST. Kräftpremi­ären är som sedvanligt i augusti – men skaldjuren finns i butikernas frysar året om numera.
FOTO: MOSTPHOTOS TID FÖR FEST. Kräftpremi­ären är som sedvanligt i augusti – men skaldjuren finns i butikernas frysar året om numera.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden