Spännade Historia vol. 2

Mekanisk såg

En hydraulisk anordning som konstruera­des för att såga timmer snabbt och effektivt.

-

År 1478 beskrev da Vinci en mekanisk såg som gjorde att man snabbt kunde såga till virke. Sågen drevs med energi från en vattenkvar­n, och de sågade trävarorna användes som byggmateri­al. I synnerhet i krigstid var det viktigt att snabbt kunna bygga militärbro­ar. Broarna var enkla att transporte­ra och kunde snabbt byggas upp så att trupperna kunde ta sig över en flod.

Mekanismen var relativt enkel: en ränna med vatten drev ett vattenhjul och den roterande rörelsen omvandlade­s till en linjär rörelse som fick sågbladet att röra sig upp och ner. Mekanismen drev också block och vevaxlar som gjorde att timmerstoc­ken rörde sig mot sågen. Precis som det skoveldriv­na fartyget var även den mekaniska sågen en uppfinning som varit påtänkt tidigare. Ännu en gång fångade da Vinci upp och förbättrad­e en smart idé.

 ??  ?? Block Vattenhjul Energiomva­ndling Sågning Stock Den mekaniska sågen var en av da Vincis minst uppfinning­srika men mest genomförba­ra idéer. Det automatisk­a sågsysteme­t fungerade enligt samma princip som en vattenkvar­n.
Block Vattenhjul Energiomva­ndling Sågning Stock Den mekaniska sågen var en av da Vincis minst uppfinning­srika men mest genomförba­ra idéer. Det automatisk­a sågsysteme­t fungerade enligt samma princip som en vattenkvar­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden