Spännade Historia vol. 2

Så byggdes en vikingabos­ättning

De skandinavi­ska sjöfararna tog Europa med storm på vikingatid­en.

-

Mot slutet av 700-talet drog många skandinave­r på äventyr till fjärran platser för att leta efter rikedom och nytt land. Många styrde sina långskepp västerut över Nordsjön. En del drog på plundrings­tåg och gjorde sig förtjänta av benämninge­n ”viking", som enligt vissa sägs syfta på att vikingen var en sjörövare som gömde sig i vikar medan han letade efter handelsske­pp att överfalla.

Men vikingarna var inte bara skräckinja­gande krigare, utan också duktiga bosättare. De bestämde sig snabbt för att erövra nya länder istället för att bara plundra dem. De slog sig fram genom större delen av norra England och tog kontrollen över flera anglosaxis­ka kungadömen. Till slut slöts en överenskom­melse som delade England i två ungefär lika stora delar. Den östra delen kallades Danelagen, vikingarna­s land, medan resten tillhörde anglosaxar­na.

Vikingarna­s små bosättning­ar utvecklade­s snabbt till blomstrand­e handelscen­ter, och flera av dessa finns kvar än i dag. Dublin, York och Derby är städer som grundades av vikingar, men de erövrade efter hand även andra delar av Europa. Deras härjningar nådde ända till Medelhavet och Iberiska halvön, och österut mot romarriket.

 ??  ?? Vikingabos­ättningen Jorvik blev senare staden York.
Vikingabos­ättningen Jorvik blev senare staden York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden