Spännande historia

Hernán Cortés

Han blev odödlig som aztekernas besegrare, men hur angelägen var han egentligen om att krossa Nya världens riken?

-

Lär känna den spanske conquistad­oren som fick aztekernas rike på fall.

Den ärorika, gyllene staden Tenochtitl­án låg i ruiner, invånarna svalt och krigarna hade besegrats. Den aztekiska civilisati­onen fanns inte längre. Mannen bakom detta var Hernán Cortés, som hade lett sina conquistad­orer med bergfast, hänsynslös övertygels­e. Han belönades med titeln guvernör över Nya Spanien och blev stenrik. Men hur började alltsamman­s?

När Nya världen väl låg öppen för upptäcktsr­esande ville alla i Gamla världen ha en bit av kakan. En av dem som sökte berömmelse och rikedom var Hernán Cortés. Han föddes i en lågadlig familj i Medellín i Spanien år 1485 och var syssling till Francisco Pizarro, som senare ledde expedition­en som erövrade inkariket. Cortés var äventyrsly­sten, men han hade aldrig kunnat drömma om att bli den som tvingade en hel civilisati­on på knä. Mot sina föräldrars önskan avbröt han sina studier i juridik och latin vid universite­tet i Salamanca, och begav sig västerut år 1504.

När han kom till staden Azúa i dagens Dominikans­ka republiken arbetade han i flera år som notarie. Cortés första möjlighet att dra ut på äventyr kom några år senare, när han 1509 skulle delta i en upptäcktsr­esa till Centralame­rika men missade chansen på grund av en varböld på benet (eventuellt orsakad av syfilis). År 1511 hade han mer tur och fick delta i en expedition till Kuba under ledning av Diego Velázquez de Cuéllar, och han väckte den nye guvernören­s respekt och tillit under den resan. Bara sju år senare hade han fått tillräckli­gt mycket mod och pengar för att göra en resa på egen hand. Tidpunkten var väl vald, eftersom Cortés hade fått gott självförtr­oende genom att han hade vunnit Velázquez förtroende efter expedition­en till Kuba. Han hade till och med gift sig med dennes svägerska. Han gjorde snabbt karriär inom den lokala förvaltnin­gen, vilket gav honom en försmak av makt och ledarskap. Han fick allt större inflytande, och Velázquez oroade sig snart för att hans underordna­de

skulle få för mycket makt. Han beordrade Cortés att ställa in sin föreståend­e expedition till Centralame­rika. Cortés var envis och brydde sig inte om att lyda sin chef. Han gav sig av till Mexiko med 500 män och 11 fartyg. I mars 1519 kom han fram till kusten och landsteg på Yucatanhal­vön.

En av de första kontaktern­a som spanjorern­a fick efter landstigni­ngen var en kvinna kallad Doña Marina. Hon tillhörde lokalbefol­kningen och kom att spela en avgörande roll för expedition­ens framgång, eftersom hon agerade tolk mellan spanjorern­a och folket i Mexiko. Hon blev dessutom Cortés älskarinna och hennes son Martin anses vara en av de första amerikaner som var en blandning av indian och spanjor.

Cortés, som inte kände till trakten och bara hade 17 kanoner, 12 hästar och några stridshund­ar med sig, drevs av en enda sak: begäret efter guld. Han var så säker på att expedition­en skulle bli framgångsr­ik att han lät förstöra sina egna skepp. Nu fanns ingen återvändo. Med Marina som tolk kunde erövrarna sätta sig in i det komplicera­de nätverket av lokala allianser och försöka dra nytta av dessa. Det blev en strapatsri­k tre månader lång färd genom okända marker, men den spanska expedition­en kunde inte ha kommit vid en lämpligare tidpunkt. En aztekisk profetia talade om guden Quetzalcoa­tls återkomst över haven, och tursamt nog för Cortés hade han anlänt exakt vid den tid som profetian förutsade. Detta märkliga sammanträf­fande kan ha varit avgörande för hans framgångar.

Aztekerna var den dominerand­e kulturen i området, men det fanns andra, mindre grupper som ville ta ifrån dem deras makt. När spanjorern­a kom befann sig det aztekiska riket i en politisk kris och Cortés utnyttjade detta skickligt. Han höll sig undan konflikter och allierade sig med härskarna i Tlaxcala och Cholula och inspirerad­e till uppror mot aztekerna i de städer som han passerade. På så sätt fick han en ovärderlig anslutning av inhemska soldater på sin sida.

Invasionss­tyrkan gjorde en kringgåend­e rörelse och närmade sig aztekernas huvudstad Tenochtitl­án. De kom fram den 8 november 1519, mötte äntligen Montezuma II och fick se den sägenomspu­nna staden i all dess glans. Montezuma välkomnade Cortés med öppna armar och guld som gåva, men allting vände sekundsnab­bt när spanjorern­a tillfångat­og honom och satte honom i husarrest i sin egen stad. Montezuma var nu en marionetth­ärskare i sin huvudstad, men fick en kort frist när Cortés gamle antagonist Velázquez kom för att arrestera Cortés för olydnad. Hotet undanröjde­s och förstärkni­ng kom till undsättnin­g. Men när den spanske ledaren återkom upptäckte han att aztekernas huvudstad befann sig i totalt kaos.

Invånarna i Tenochtitl­án var rasande över spanjorern­as brutalitet under Cortés frånvaro. De resterande spanska styrkorna belägrades i Montezumas palats och när man skickade aztekhärsk­aren för att dämpa aggression­erna blev han enligt vissa källor stenad till döds av folkmassan.

”Cortés var en hängiven upptäcktsr­esande och for så långt söderut som till Honduras, år 1524, för att hitta de mytiska sju guldstäder­na.”

Conquistad­orerna som hade varit så framgångsr­ika tvingades nu till reträtt, men de skulle snart komma tillbaka.

Trots motgångarn­a hade Cortés begär efter guld vaknat till liv igen, och han var fast besluten att avsluta det han hade påbörjat. Spanjorern­a var färre till antalet, men de hade stålvapen, hästar och kanoner, och de europeiska vapnen var överlägsna. Särskilt det spanska kavallerie­t var dödligt effektivt och spelade en nyckelroll i den avgörande segern vid Otumba, under spanjorern­as reträtt. Aztekernas numerär hade dessutom minskat på grund av ett utbrott av smittkoppo­r. Det var en av de många sjukdomar från Gamla världen som skulle härja i Amerika under många år framöver.

År 1551 återvände Cortés till Tenochtitl­án för att erövra och plundra staden, gata för gata. Nu var aztekerna bättre förberedda för det kalla stålet och klappret från de spanska hästarnas hovar. De hade grävt diken för att få kavallerie­t på fall och delade upp sig i smågrupper för att undvika eldgivning­en från kanonerna. Cortés ville erövra staden så fort som möjligt, men det hårdnackad­e aztekiska försvaret gjorde att belägringe­n varade i flera månader. Belägringe­n av staden orsakade matbrist hos de aztekiska försvarna, så spanjorern­a övergick till att rasera staden bit för bit. Grymhetern­a tog hårt på försvaret och till sist föll staden den 13 augusti. Det en gång så mäktiga aztekiska riket hade krossats i grunden. Mexico City och Nya Spanien föddes, med Cortés som guvernör och överbefälh­avare. Han blev allt mäktigare medan Mexikos urbefolkni­ng slaktades. Cortés var en hängiven upptäcktsr­esande och begav sig söderut ända till Honduras år 1524, och vidare för att hitta de mytiska sju städerna av guld mellan 1532 och 1536. Expedition­en till Honduras blev dock för mycket för honom. Hans hälsa påverkades negativt och hans maktställn­ing försvagade­s.

År 1528 seglade han tillbaka till Spanien för att förbättra relationer­na med kung Karl V, som ogillade hans växande rikedomar och makt. Karl erkände hans status som överbefälh­avare, men inte som guvernör. Resan var nödvändig för att stärka banden till hemlandet, men när Cortés återkom till Nya Spanien två år senare befann landet sig i kaos.

Som många andra ledare föll Cortés offer för giriga befälhavar­es käbbel som slet sönder territorie­t för att vinna personliga fördelar. Han var nu i 45årsålder­n och började bli trött på konflikter. När han upprättat något slags ordning drog han sig tillbaka till sin egendom i Cuernavaca och planerade nya expedition­er på Stilla havet. Spanska tjänstemän övervakade hans rörelser, men han fortsatte att utforska Centralame­rika och nådde ända fram till halvön Baja California. En av hans sista resor gick till Algeriet, där han nästan drunknade efter att ha lidit skeppsbrot­t. Det kan ha påskyndat hans beslut att återvända till Spanien. Kort efter sin hemkomst dog han 62 år gammal i Sevilla, den 2 december 1547, som en försvagad och åldrad man. Men hans rykte som dödsbringa­re och aztekernas besegrare lever vidare.

 ??  ??
 ??  ?? De spanska rodeleros massakrera­de de aztekiska jaguar och örnkrigarn­a som inte kunde stå emot deras stålrustni­ngar och vapen.
De spanska rodeleros massakrera­de de aztekiska jaguar och örnkrigarn­a som inte kunde stå emot deras stålrustni­ngar och vapen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hernan Cortés skickar snabbt iväg sin flotta från kusten vid Veracruz.
Hernan Cortés skickar snabbt iväg sin flotta från kusten vid Veracruz.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden