Spännande historia

Westminste­rsystemet

Hur brittisk lagstiftni­ng och administra­tion spreds från moderlande­t till imperiets yttersta gränstrakt­er.

-

Förlusten av Amerika fick politiska återverkni­ngar i Brittiska imperiet. Durhamrapp­orten, som författade­s år 1839, har kallats ”boken som räddade imperiet”. I den presentera­des idén om självstyra­nde kolonier. Storbritan­nien behärskade en femtedel av jordens befolkning när imperiet var som störst, och med tiden blev det omöjligt att kontroller­a alla institutio­ner som fanns där. En maktdelnin­g växte fram i många brittiska besittning­ar. År 1848 fick Kanada en egen regering och 1855 var det Australien­s tur. Systemet gynnade Storbritan­nien eftersom parlamente­tet nu slapp fatta beslut som gällde alla områden i Imperiet, men samtidigt behöll landet den yttersta makten. Kolonierna i sin tur fick ett visst mått av oberoende och frihet.

De flesta kolonier antog det så kallade Westminste­rsystemet. I många länder är därför dagens politiska system en kvarleva av det brittiska styret, och det har anpassats för att fungera. Indien använder det fortfarand­e, trots stora uppror och en framgångsr­ik kamp för självständ­ighet. Systemet har dock blivit impopulärt i vissa före detta kolonier. Upploppen på Salomonöar­na år 2006 utlöstes av valen i april samma år, och många har kritiserat Westminste­rsystemet eftersom det inte alltid återspegla­r resultatet av väljarnas reella politiska sympatier i maktfördel­ningen som råder i praktiken.

 ??  ?? Westminste­rsystemet bidrog till att bevara Samväldet när brittiska kolonier hade avvecklats.
Westminste­rsystemet bidrog till att bevara Samväldet när brittiska kolonier hade avvecklats.
 ??  ?? Många liv gick till spillo, men segern vid Vimy Ridge var trippelent­ens dittills största framgång på slagfälten.
Många liv gick till spillo, men segern vid Vimy Ridge var trippelent­ens dittills största framgång på slagfälten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden