Spännande historia

Vad var syftet?

Med så mycket bakomligga­nde tankekraft och arbete måste Stonehenge ha haft ett alldeles särskilt syfte. Kan svaret på gåtan finnas i det omgivande landskapet?

-

» ASTRONOMIS­K KALENDER

» CEREMONIEL­L PLATS

» PLATS FÖR LÄKEDOM

» GRAVPLATS

För många är Stonehenge­s orienterin­g nyckeln till dess tillkomst. Vid sommarsols­tåndet kan en iakttagare som står mitt inne i stencirkel­n se solen gå upp rakt över den nordöstra ingången, ungefär över ”hälstenen”. Det har gett upphov till den populära föreställn­ingen att anläggning­en är ett slags kalender – vilket är viktigt för ett jordbrukss­amhälle. Historiker har antagit att Aubreyhåle­n fungerade som markörer för astronomis­ka observatio­ner, särskilt av månen. År 1966 drog den engelske astronomen Sir Fred Hoyle slutsatsen att måncykelns 28 dagar kan ha antytts om man förskjuter en sten som föreställe­r månen motsols längs Aubreyhåle­n, med två hål per dygn. Det skulle också ha varit möjligt att använda hålen för att förutsäga månförmörk­elser.

En annan teori är att Stonehenge var rent ceremoniel­l.

Den väg som leder till den nordöstra ingången kan vara en procession­sväg, och i så fall kan anläggning­en vara ett forntida tempel. Vissa menar till och med att den hade ett trätak och att solstrålar föll rakt in i byggnaden genom en dörr när det var sommarsols­tånd. Men de relativt lågvuxna brittiska träden skulle ha orsakat problem om man försökte bygga ett så stort tak och man

har aldrig hittat belägg för några anordninga­r som kan ha lett bort regnvatten.

Arkeologer­na Geoff Wainwright och Timothy Darvill har föreslagit att Stonehenge var ett centrum för läkande – en forntida motsvarigh­et till Lourdes. De tror att blåstenarn­a fördes hit från bergen i Wales, för att de hade läkande krafter – vilket först påstods i Geoffrey av Monmouths berättelse från 1100talet. En grav med en handikappa­d man från bronsålder­n som tros ha kommit från Alperna i Centraleur­opa har använts som stöd för teorin. Arkeologer­na anser att människor inte skulle ha färdats så långt utan ett löfte om andligt och fysiskt helande.

Den allra senaste teorin – och kanske den som är bäst underbyggd – uppkom när man fann över

50 000 fragment av brända ben i ett Aubreyhål. Fyndet gjordes av Parker Pearson, som drog slutsatsen att Stonehenge i själva verket var en jättelik gravplats – åtminstone från början. Benen har daterats till 3000 f.Kr. – ungefär den tid då inhägnaden och Aubreyhåle­n kom till – och många av dem låg i själva hålen. Vid utgrävning­arna hittade man också krossad kalksten i gropens botten, vilket tyder på att hålen inte bar upp trästolpar utan någonting tyngre – kanske blåstenar som fungerade som ett slags gravstenar.

Parker Pearson har också lagt fram idén att Stonehenge kan ha ingått i ett mycket större landskap som innefattad­e bosättning­en vid Durrington Walls, som ligger i närheten. År 1998 föreslog en kollega från Madagaskar, där det finns liknande stencirkla­r, att monumentet symboliser­ade förfäderna, huggna i sten för att återspegla det eviga livet efter döden. Trä ruttnar och symboliser­ar de levandes förgänglig­a värld. Tillsamman­s har dessa arkeologer utvecklat en modell där Stonehenge kopplas till en motsvarand­e anläggning i trä nära byn Durrington Walls.

Utgrävning­ar visar att en väg som liknar den i Stonehenge ledde från den stora träcirkeln där till floden Avon. Begravning­ståg kan ha utgått från Durrington Walls, fortsatt längs floden och slutat vid gravplatse­n i Stonehenge.

Eftersom det är så svårt att få utgrävning­stillstånd i Stonehenge kan det gå många år innan man kan hitta fler länkar mellan de båda fyndplatse­rna. Men alla dessa resultat påminner om att ingenting i historien kan betraktas helt isolerat – allt ingår i ett mycket större pussel som vi försöker lägga.

 ??  ?? SALISBURY BYN DURRINGTON WALLS STONEHENGE CURSUS WOODHENGE BRANDGRAVA­R I STONEHENGE FLODEN AVON
SALISBURY BYN DURRINGTON WALLS STONEHENGE CURSUS WOODHENGE BRANDGRAVA­R I STONEHENGE FLODEN AVON
 ??  ?? Även om druider har förknippat­s med Stonehenge, anser många att de aldrig använde denna plats.
Även om druider har förknippat­s med Stonehenge, anser många att de aldrig använde denna plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden