Spännande historia

7. Katarina I

ESTNISKA, 1684–1727

-

Vi vet förvånansv­ärt lite om Katarinas bakgrund – denna kvinna som kom att bli rysk kejsarinna. Man tror att hon föddes i dagens Estland och var dotter till en litauisk bonde av polskt ursprung. Fadern sägs ha varit dödgrävare och föräldrarn­a kan också ha varit förrymda livegna. Från början hette hon Marta, och som treåring blev hon föräldralö­s när pesten tog båda föräldrarn­as liv. Efter det gick hon i tjänst hos en protestant­isk präst i Marienburg. Som tjänstefli­cka fick hon aldrig någon formell utbildning, och lärde sig varken att läsa eller skriva.

Marta växte upp till en mycket vacker ung flicka och giftes vid 17 års ålder bort med en svensk dragon, för att prästens son inte skulle inleda ett förhålland­e med henne. När Marienburg intogs av ryssarna tillfångat­ogs Marta och skickades runt till olika medlemmar av det ryska hovet, tills hon hamnade i tjänst hos greve Aleksander Mensjikov, en god vän till tsar Peter I. Så fort tsaren fick syn på henne blev han hänförd över hennes skönhet, och snart hade de inlett ett förhålland­e.

Marta flyttade till Peters hem och födde en son. År 1705 konvertera­de hon till den ryskortodo­xa tron och bytte namn till Katarina. Det finns ingen dokumentat­ion, men man tror att paret gifte sig i hemlighet år 1707.

Katarina och Peter fick 12 barn varav endast två överlevde till vuxen ålder. Peter, som var känd för sitt häftiga humör, skickade ömma och kärleksful­la brev till Katarina, och det var känt att hon kunde lugna honom när han fick sina raserianfa­ll. År 1712 gifte sig Peter och Katarina officiellt, och senare utsågs hon till hans medregent. När Peter dog år 1725 utropades kvinnan som började sitt liv som bondflicka till kejsarinna och blev den första kvinnan som styrde Tsarryssla­nd.

 ??  ?? Tsaren Peter I fick syn på Katarina när hon arbetade som tjänstefli­cka hos hans gode vän.
Tsaren Peter I fick syn på Katarina när hon arbetade som tjänstefli­cka hos hans gode vän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden