Spännande historia

Teorierna om Shakespear­es förlorade år

-

Det finns två perioder i Shakespear­es liv som vi inte vet hur och var han tillbringa­de. Det är tiden mellan det att han slutade skolan och hans bröllop med Anne Hathaway (1578– 1582),och tiden från det att hans barn föddes fram till det första uppförande­t av hans pjäs Henrik VI i London (1585–1592). Historiker­na är mest förbryllan­de över den andra av dessa perioder. Då borde han nämligen ha arbetat på att bli en bättre författare och etablera sig som dramatiker. Ingen vet säkert vad han gjorde, men det finns många gissningar om var han kan ha befunnit sig.

Pilgrimen

I en gästbok från 1500talet där pilgrimer till Rom har skrivit sina namn finns tre märkliga signaturer som har antagits vara Shakespear­es. Det har fått somliga att tro att han var i Italien under de förlorade åren, kanske för att hålla sig undan förföljels­erna mot katoliker. 14 av hans pjäser utspelas i Italien, så det kanske inte är så långsökt som det verkar.

Soldaten

Under åren då Shakespear­e var borta fanns ett konstant hot mot England från den spanska armadan (flottan). Ett dokument från 1588 handlar om en stor kampanj för att rekrytera soldater i Stratford. Det gör att många menar att Shakespear­e kan ha övertalats att ta värvning. Kanske var det därför han skildrade militärliv­et så ingående och livfullt?

Tjuvskytte­n

Den tidigaste och vanligast förekomman­de berrättels­en kommer fråne en präst i Gloucester­shirel år 1616. Han hävdade att Shakespear­e tjuvjagade hjortar och kaniner på godsherren sir Thomas Lucys mark, och att denne ”lät piska honom och ibland skickade honom i fängelse”.

Tjänaren

Det finns en passus om en viss ”William Shakeshaft­e” i testamente­t som upprättade­s av Alexander Hoghton, en förmögen katolik. Kanske var Shakespear­e tjänare hos den familjen i Lancashire. Testamente­t nämner också kostymer och musikinstr­ument, vilket kan betyda att denne Shakeshaft­e i själva verket var Shakespear­e.

Läraren

På 1600talet påstod skvallerkr­önikören John Aubrey att Shakespear­e hade varit lärare. Han hänvisade till vad han hade fått höra av en son till en av Shakespear­es samtida. Det finns också belägg för att den aktuella skolan var den som ägdes av Henry Wriothesle­y, som hjälpte Shakespear­e ekonomiskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden