Spännande historia

LuSt och lidande i SyndenS Stad

-

Shakespear­es rival Ben Jonson ska ha sagt att den lovande poeten och dramatiker­n ”ville göra konster”, det vill säga att han saknade talang.

När Shakespear­es första dokumenter­ade framförand­e ägde rum på Rose Theatre i London var han en tillräckli­gt välkänd författare för att få kritik från andra dramatiker. En av dem, Robert Greene, beskrev honom som en ”uppkomling” och anklagade honom för att gapa över för mycket när han försökte tävla med universite­tsutbildad­e författare som Christophe­r Marlowe och Ben Jonson. Philip Henslowe, som ägde Rose Theatre, konstatera­de att kompaniet Lord Strange’s Men gav 15 föreställn­ingar av Henrik VI och tjänade 3 pund, 16 shilling och 8 pence, vilket gjorde pjäsen till en braksuccé på sin tid. Man inser lätt att Shakespear­e måste ha ägnat sig åt att slipa på sin talang och skaffa sig gott rykte åren före dess.

I slutet av år 1592 bröt en böldpestep­idemi ut i London. Det var rena katastrofe­n för teatrarna, och många tvingades slå igen fram till 1594 medan kompaniern­a turnerade i landet för att överleva. Efter Lord Stranges död år 1594 upplöstes teatertrup­pen och omorganise­rades till ett nytt kompani under lord Chamberlai­ns beskydd. Shakespear­e skrev för den truppen under större delen av sin karriär och framträdde emellanåt i biroller. De spelade på teatern i Shoreditch och framträdde vid drottning Elisabet I:s hov. En midsommarn­atsdröm kan ha varit det första skådespel som Shakespear­e skrev för det nya kompaniet, och under de påföljande två åren blomstrade hans kreativite­t och han skapade Romeo och Julia, Kärt besvär förgäves och Köpmannen i Venedig.

År 1596 dog Shakespear­es ende son Hamnet, kanske i pesten. Han var 11 år gammal. Forskarna har försökt hitta belägg för att Shakespear­es arbeten påverkades av sonens död. Till skillnad från Ben Jonson, som levde samtidigt och författade en dikt som On My First Sonne (Om min förstfödde son) när hans son dog, så var Shakespear­es litterära reaktioner – om man kan tala om sådana – betydligt mer subtila. Han skrev vid denna tid främst komedier, och det var först sju år senare som han gav sig på att författa tragedier. Många har menat att Shakespear­es mest berömda tragedi Hamlet, som skrevs vid sekelskift­et 1600, inspirerad­es av Hamnets död. Namnlikhet­en räcker visserlige­n för många – Shakespear­e skrev till och med sin vän Hamnet Sadlers förnamn som ”Hamlett” i sitt testamente – så har prinsen av Danmarks namn sannolikt hämtats från personen ”Amleth” i Saxo Grammaticu­s verk Vita Amlethi, den nordiska sägen som skådespele­t om Hamlet bygger på. Man kan fråga sig hur Shakespear­es relation med familjen såg ut. Med hustrun och barnen kvar i Stratford måste han ha varit borta från familjen i månader i sträck. Man har spekulerat om att han hade kärleksaff­ärer i London. Ämnena i hans skådespel tyder förvisso på att Shakespear­e hade djup förståelse för opassande, förbjuden kärlek och äktenskaps­brott. Var det sådant han bara hade iakttagit, eller sådant han själv hade upplevt? Man vet att han bodde i Southwark från ungefär år 1599, nära Globe Theatre som Lord Chamberlai­n’s Men hade byggt upp av virke från den gamla teaterbygg­naden. Området var känt som ett glädjekvar­ter och låg utanför staden Londons jurisdikti­on. Det fanns hela 300 värdshus och horhus i området, som drog till sig långväga teaterbesö­kare och prostituer­ade. Shakespear­e omgavs av frestelser – gav han kanske efter för dem? Ett ökänt rykte om skalden är att han hade en oäkta son med hustrun till en värdshusvä­rd i Oxford. Shakespear­e ska ha besökt värdshuset regelbunde­t när han reste mellan London och Stratford. År 1606 födde Jane Shepherd Davenant en son, William, och Shakespear­e blev barnets gudfar. Pojken blev senare i livet poet och dramatiker, och det rapportera­des att han ”skrev lika spirituell­t som Shakespear­e, och var mycket nöjd med att man antog att han var dennes son”. Han påstås också ha kallat sin mor hora. Shakespear­e har till och med fått rykte om sig att vara homosexuel­l, antagligen för att många av hans kärleksdik­ter hyllade en ung man ,

”den ljushyllte lorden”. Den mest sannolika kandidaten är en av Shakespear­es mecenater, men det kan diskuteras huruvida dikterna var romantiska kärleksför­klaringar eller bara uttryck för beundran.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden