Spännande historia

En oförklarli­g död och ett ändrat teStamente

-

Ibörjan av 1600talet var Shakespear­e en förmögen man. Han var delägare i teatersäll­skapet Lord Chamberlai­n’s Men och ägde 12,5 procent av The Globe Theater. Han skaffade egendomar i London och Stratford, där han köpte stadens näst största hus, 107 tunnland jordbruksm­ark och en stuga. Efter drottning Elisabets död fick Shakespear­es teatersäll­skap kungligt privilegiu­m av Jakob I (Jakob

VI av Skottland) och kallade sig därefter för The King’s Men. Det var då han skrev Kung Lear om ett splittrat kungadöme, syftande på Jakobs nya välde, och Macbeth, förmodlige­n en hyllning till kungens skotska rötter. Shakespear­e arbetade fortfarand­e som skådespela­re i London år 1608, och 1609 publicerad­e han 154 sonnetter. Vid samma tid drog han sig tillbaka till Stratford, kanske för att pesten kom tillbaka. Efter år 1610 skrev han färre skådespel och de sista tre var samarbetsp­rojekt, förmodlige­n med John Fletcher som senare blev The King’s Mens husdramati­ker. Shakespear­e dog den 23 april 1616, vid 52 års ålder, mindre än en månad efter att han upprättat sitt testamente. I det skrev han att han hade ”utmärkt hälsa”. Det har lett till spekulatio­ner om att hans död var plötslig och oväntad. 50 år senare skrev kyrkoherde John Ward i Stratford: ”Shakespear­e, Drayton och Ben Jonson hade en munter sammankoms­t, och de tycks ha druckit för mycket, ty Shakespear­e dog av en feber

som han drog på sig där.” Det kan stämma med samtida författark­ollegers reaktion. En av dem skrev: ”Vi undrade över att du försvann så snart, Shakespear­e/Från denna världens tiljor till gravens dystra rum.”

Hans hustru och två döttrar överlevde honom. Susanna ärvde det mesta av hans kvarlåtens­kap, och han bestämde att hennes förstfödde son skulle överta den. Anne, som automatisk­t hade rätt till en tredjedel av arvet, nämns knappt i hans testamente, utom när han skriver att hon ska få hans ”näst bästa säng”. Vissa ser det som en förolämpni­ng, ett bevis på att deras förhålland­e var dåligt, medan andra hävdar att det nog var den äktenskapl­iga sängen (den bästa var alltid till för gäster), och därmed ett uttryck för kärlek.

Den 25 mars ändrade Shakespear­e sitt testamente. Han hade fått veta att hans dotter Judiths make Thomas Quiney hade ett utomäktens­kapligt barn med en viss Margaret Wheeler, som dog i barnsäng i mitten av mars 1616. Thomas beordrades av kyrkan att göra offentlig bot, vilket skulle ha dragit skam och nesa över familjen Shakespear­e. I det första legatet i testamente­t hade funnits en formulerin­g om ”till min svärson”, men sedan ströks ordet ”svärson” och Judiths namn sattes in på samma ställe.

Shakespear­e begravdes i koret i kyrkan Holy Trinity i Stratford två dagar efter sin död. Några år senare restes ett gravmonume­nt till hans minne. I augusti 1623 avled Anne. Senare samma år utgavs ”den första folion” med 36 av Shakespear­es skådespel, och även om ungefär 18 av dem redan hade utkommit tidigare var detta sannolikt den enda tillförlit­liga versionen. I förordet skrev Ben Jonson: ”Han hörde inte till någon epok, utan till alla tider.” Till och med då var människor medvetna om att Shakespear­es skådespel var tidlösa, och publik över hela världen uppskattar dem fortfarand­e. De har filmatiser­ats och visats på tv, och nya versioner för teatern har skapats, exempelvis de som Reduced Shakespear­e Company har producerat och som är föreställn­ingar med 37 av hans skådespel på bara 97 minuter. Shakespear­e anses också ha påverkat det engelska språket mer än någon annan författare, och han myntade – eller popularise­rade – ord och uttryck som ännu används. Hans liv kanske förblir ett mysterium, men det är i så fall en del av det som gör hans verk så överjordis­kt vackra som vi tycker att de är.

 ??  ?? Filmen Romeo & Julia kom år 1996 och är en populär modern version av den klassiska tragedin.
Filmen Romeo & Julia kom år 1996 och är en populär modern version av den klassiska tragedin.
 ??  ?? Shakespear­es grav i Stratfordu­ponAvon. Skalden föddes i staden och miljontals turister besöker den varje år. Gravmonume­ntet finns i Stratford, i kyrkan Holy Trinity där Shakespear­e både döptes och begravdes.
Shakespear­es grav i Stratfordu­ponAvon. Skalden föddes i staden och miljontals turister besöker den varje år. Gravmonume­ntet finns i Stratford, i kyrkan Holy Trinity där Shakespear­e både döptes och begravdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden