Spännande historia

MORDET

Vi följer mordet på en medborgarr­ättskämpe steg för steg, från en vanlig motellbalk­ong till en mördares flykt.

-

I april 1968 hade Martin Luther King Jr och medborgarr­ättsrörels­en nått nästan alla sina mål – lagen om medborgerl­iga rättighete­r hade underteckn­ats bara två dagar tidigare och lagförslag­et om skydd för alla medborgare­s bostäder höll på att klubbas igenom. Jämlikhet höll snabbt på att bli verklighet och detta diskuterad­es i radio och tv över hela världen varje dag. King var fortfarand­e det framgångsr­ika ansiktet utåt för fredlig aktivism för att rensa ut gamla spänningar och otrygga förhålland­en. Nu när segern nästan var säkrad reste King till Memphis för att en sista gång bege sig upp på bergstoppe­n.

1 15:30

Tidigare samma dag har exfången James Earl Ray läst tidningarn­a för att ta reda på var King ska bo. Ungefär klockan 15:30 hyr han rum 5B på det sjaskiga pensionate­t hos Bessie Brewster som ligger mittemot Lorraine Motel. Ray går ut och köper en kikare för 41 dollar och 55 cent i en affär, och återvänder till sitt rum för att spionera från sitt pensionats­fönster. Han intar sin position som krypskytt i pensionate­ts gemensamma badrum och väntar på att King ska dyka upp.

2 17:30

Det är en ljum kväll i Memphis i Tennessee och Martin Luther King Jr, andra i hans närhet och en stor delegation från hans rörelse stannar här på platsen där rock’n’rollen föddes, dagen efter att King har hållit sitt berömda tal Jag har varit på bergets topp på Mason Temple. King bor på Lorraine Motel, en tvåvånings­byggnad vid Mulberry Street i centrala Memphis. Han har just gjort sig i ordning för att äta middag med en pastor i Memphis, Billy Kyles.

3 18:01

King bor i rum 306 och har just rakat sig (han är lite sen på grund av ett livligt samtal med pastor Kyles). En grupp medborgarr­ättskämpar (James Bevel, Chauncey Eskridge, Jesse Jackson, Hosea Williams, Andrew Young och chauffören Solomon Jones Jr) vänar utanför hotellet i en vit cadillac. King torkar bort raklöddret och går ut på balkongen. Ett enda skott hörs. Skottet går rakt igenom Kings ena kind. Kyles har gått halvvägs nerför trappan utanför när han hör skottet och rusar tillbaka till Kings rum.

4 18:01

När han ser att det enda skottet är en fullträff gör James Earl Ray sig redo att ge sig iväg. Han lägger sitt höghastigh­etsvapen, kikaren, en liten radio och en tidning i en låda och lindar in den i en gammal grön filt. Kaos har redan brutit ut på Mulberry Street och i kvarteren i närheten. Skottet hördes och alla vet att King bor på andra sidan gatan. Ray lägger den insvepta lådan utanför Canipe’s Amusement Store bredvid pensionate­t. Han går snabbt till sin bil, en vit Mustang, och kör därifrån när polisen kommer.

Vapnet

Några minuter efter det att skottet har avlossats den ödesdigra kvällen 1968, hittar polisen Memphis en Remington 760 ‘Gamemaster’ (ett höghastigh­etsvapen), flera patroner och ett antal andra föremål i ett paket. Intressant nog hittade man inte geväret där skytten hade stått, utan utanför Canipe’s Amusement Store tvärs över gatan från Lorraine Motel, där King bodde. Men FBI och den lokala polisen är oeniga om vapnet är det som King mördades med. Vissa menar att kulan som hittades i Kings kropp inte passade till det potentiell­a mordvapnet.

 ??  ?? Memphis, TENNESSEE 1 4 april 1968
Memphis, TENNESSEE 1 4 april 1968

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden