Spioner & hemliga krig

DIRECTION GÉNÉRALE DE LA SÉCURITÉ EXTÉRIEURE FRANKRIKE

-

Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE) har den senaste tiden stått under granskning efter alla terrorangr­epp som har inträffat på fransk mark. Men den franska underrätte­lsetjänste­n, som grundades 1982, har också upptäckt och stoppat många militanta islamister. Bland annat avvärjdes en planerad attack mot kanaltunne­ln 2006.

Även om de har 5 000 agenter och ett antal frivilliga är DGSE mycket hemlighets­fulla. Många jobbar i ett enormt komplex omgivet av en hög mur som ligger i östra Paris. Organisati­onen har lyckats sprida desinforma­tion om det rwandiska inbördeskr­iget, de har infiltrera­t afghanska träningslä­ger och tidningen Le Monde skrev 2013 att de har avlyssnat och bevakat offentliga telefonsam­tal, e-postmeddel­anden och internetak­tivitet – inte bara i Frankrike, utan också mellan Frankrike och andra länder.

Inte oväntat har deras arbete skapat kontrovers­er. År 2013 kom det fram att franska spioner planerade ett attentat mot den islamiska extremiste­n Abu Hamza på öppen gata i London. Planen var att efterlikna den brittiska högerextre­ma gruppen Combat 18. Det sägs också att DGSE tidigare ska ha betalt lösen för gisslan. Många andra länder, bland andra Storbritan­nien och Amerika, gör inte det.

Opération Satanique år 1985 är den operation många minns bäst. Agenter placerade sprängmede­l på Greenpeace-skeppet Rainbow Warrior när det låg för ankar i Auckland, Nya Zeeland. En ur besättning­en dog. DGSE fruktade att skeppet skulle användas i en protestakt­ion mot en planerad fransk provspräng­ning i Mururoa i Stilla havet. De två agenter som var ansvariga för attentatet dömdes för dråp, men det slutade med att de bara behövde sitta av två av de tio år som de dömts till.

I dag fortsätter DGSE övervaknin­gen av IS och andra terrorgrup­per som utgör hot mot Frankrike. Som vanligt försöker de operera under radarn och föredrar att överlåta den synliga delen av jobbet åt den vanliga polisen.

 ??  ?? Den franska stabschefe­n general Pierre de Villiers pratar med Bernard Bajolet, chef för DGSE, efter ett krigskabin­ettmöte 2014.
Den franska stabschefe­n general Pierre de Villiers pratar med Bernard Bajolet, chef för DGSE, efter ett krigskabin­ettmöte 2014.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden