Spioner & hemliga krig

BRITTERNAS VIETNAMKRI­G

OPERATION MASTERDOM, VIETNAM, SEPTEMBER 1945–MARS 1946

-

Tre decennier innan USA trädde in i en av historiens mest katastrofa­la konflikter, skickade Storbritan­nien trupper till Vietnam för att bekämpa landets kommunisti­ska ockupanter. Mindre än två veckor efter Nazityskla­nds officiella nederlag flög britterna sina soldater till Vietnam för att ta emot de japanska trupperna när de kapitulera­de. Fyra år tidigare hade det japanska kejsardöme­t invaderat Indokina (en fransk- kontroller­ad region bestående av Vietnam, Myanmar [Burma], Thailand, Laos och Kambodja). Eftersom Frankrike påverkades mycket av den långvariga tyska ockupation­en gick britterna med på att hjälpa till med överlämnin­gen. Lord Mountbatte­n (amiral över Southeast Asia Command) skulle vidare till Ho Chi Minh med sin anglo- indiska styrka och bildade en allierad kommission som leddes av den brittiske generalmaj­oren sir Douglas Gracey. Föga överraskan­de stötte de på en del problem längs vägen.

Först och främst valde Gracey att vänta med den officiella överlämnin­gen tills Tokyo hade bekräftat Japans formella kapitulati­on. Förseninge­n ledde till att de brittiska trupperna tvingades uppehålla sig i området i flera månader istället för bara några veckor, en situation som blev ännu mer ansträngd av att kommunistp­artiet Viet Minh hade tagit makten och var i full färd med att förvandla Vietnam och resten av Indokina till ett blodigt kaos. Japanska trupper som hade kapitulera­t tvingades därför utkämpa de allierades kamp för att återta kontrollen i Saigon.

I mars 1946 lyckades Frankrike till sist ta tillbaka kontrollen över området, och kort därpå drog sig de brittiska styrkorna ur.

 ??  ?? Japanska soldater överlämnar sig.
Japanska soldater överlämnar sig.
 ??  ?? Japanska soldater hälsar de franska trupperna.
Japanska soldater hälsar de franska trupperna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden