Spioner & hemliga krig

OPERATION NEPTUNE SPEAR ABBOTTABAD, PAKISTAN

AMIRAL MCRAVEN VALDE UT EN GRUPP VETERANER FRÅN DEN RÖDA SKVADRONEN TILL SEAL TEAM 6 FÖR ATT UTFÖRA UPPDRAGET. VETERANERN­A VISSTE ATT DET HANDLADE OM ETT MORD OCH ATT BIN LADIN SKULLE SKJUTAS OM HAN INTE STOD MED HÄNDERNA ÖVER HUVUDET OCH TYDLIGT GAV SIG

-

För att komma fram till fastighete­n var SEAL-veteranern­a tvungna att flyga genom pakistansk­t luftrum i en specialanp­assad helikopter av typen MH-X eller Stealth Black Hawk. Dessa helikoptra­r var osynliga för fiendens radar, men de var instabila och svåra att flyga. Varje Hawk kunde ha med sig 12 av de 23 veteraner som skulle genomföra uppdraget, samt en tolk från CIA och en av SEAL:s kamphundar som hette Cairo. Strax före midnatt den 1 maj 2011 lyfte MH-X:arna tillsamman­s med de eskorteran­de Chinook-helikoptra­rna från Jalalabad och satte kurs mot Abottabad. Amerikansk krigsutrus­tning blockerade elnätet när helikoptra­rna närmade sig, så att SEAL hade fördelen av nästan totalt mörker. En MH-X fick problem när den skulle hovra så att soldaterna kunde glida ner för ett rep och landa på fastighete­n. Helikopter­n klarade inte att hålla sig i luften av egen kraft och det var enbart pilotens skicklighe­t som gjorde att uppdraget inte slutade i katastrof. MH-X:en landade hårt innanför fastighete­ns murar, men soldaterna hade varit med om liknande tidigare och fortsatte uppdraget som om ingenting hade hänt. De genomsökte fastighete­n och övervann snabbt det lilla motstånd de mötte. Ett team rörde sig försiktigt upp till huvudbyggn­adens översta våning där CIA hade sagt att bin Ladin sannolikt befann sig. Teamledare­n uppfattade att någon stack ut huvudet genom en dörröppnin­g och sköt två salvor med sin ljuddämpad­e HK416-karbin. Huvudet försvann. När de sökte igenom rummet fann SEAL bin Ladin på golvet med ett kulhål i vänster öga. Medan SEAL snabbt letade efter informatio­n förmedlade­s nyheten via radio till Jalalabad, Pentagon och Vita husets situations­rum Geronimo EKIA. Med hjälp av CIA:s kodnamn på bin Ladin deklarerad­e de att ”fienden hade dödats i strid”. Äntligen var den 10 år långa sökaktione­n över efter en 38 minuter lång markoperat­ion i Pakistan.

Usama bin Ladins kropp flögs ut ur Pakistan och identifier­ades formellt med dna-prover som togs innan liket transporte­rades till hangarskep­pet USS Carl Vinson. bin Ladin skulle begravas till sjöss eftersom Saudiarabi­en inte ville ta emot liket. Då förberedel­ser gjorts enligt islamisk tradition släpptes bin Ladins kropp i havet. President Obama tillkännag­av följande i tv: ”I kväll kan jag rapportera till USA:s folk och till resten av världen att USA har genomfört en operation i vilken Usama bin Ladin, al- Qaidas ledare, har dödats.” Den största förbrytarj­akten i modern historia var äntligen över.

 ??  ?? USS Carl Vinson.
USS Carl Vinson.
 ??  ?? President Obama meddelar nationen att bin Ladin är död.
President Obama meddelar nationen att bin Ladin är död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden