Spioner & hemliga krig

EN MAN MED MÅNGA CHEFER

-

JAPAN

I januari 1904 slog sig Reilly ihop med den kinesiske ingenjören Ho Liang Shung och snirklade sig in i den ryskkontro­llerade hamnen Port Arthur i Manchuriet.

Som dubbelagen­t för både Japan och Storbritan­nien kunde Reilly hjälpa till att stjäla försvarspl­anen och levera den till sin arbetsgiva­ren i öster. Den japanska marinen kunde därefter utföra ett lyckat angrepp.

STORBRITAN­NIEN

Mellan 1919 och 1920 skickade brittisk underrätte­lsetjänst Reilly till södra Ryssland för att få tag på informatio­n om svartahavs­kusten. Storbritan­nien förberedde sig inför fredskonfe­rensen i Paris och Reilly uppträdde som handelsdel­egat. På så vis övervakade han aktivitete­rna hos kända bolsjevikg­rupper på området och även andra betydande grupper som var intressera­de av regionen.

RYSSLAND

Under sitt korta uppehåll i Ryssland, medan han fortfarand­e var anställd av brittisk underrätte­lsetjänst, började Reilly att frilansa för ryssarna vid sidan av sitt egentliga uppdrag. Han förförde den ryska marinminis­terns assistents fru och upptäckte att en tysk fabrikör var ute efter ett kontrakt för att få förnya den ryska flottan. Reilly lyckades kvickt få tag i hans planer före ryssarna.

USA

När han bodde i New York 1914 ska Reilly ha upptäckt en tysk plan på att sabotera amerikansk­a fabriker under första världskrig­et. USA försökte stötta de allierade styrkorna vid den här tiden, så Reillys insats för att stoppa tyskarna gjorde honom populär hos både britter och amerikaner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden