Spioner & hemliga krig

Julius och Ethel Rosenberg

Makarna fick betala det högsta priset för att ha avslöjat USA:s atombombsh­emligheter för Sovjetunio­nen när kommunists­kräcken rasade som värst.

-

Julius och Ethel Rosenberg är de enda amerikaner som någonsin har avrättats för spioneri i USA. Deras historia ger en fascineran­de inblick i en hemlig värld av informatio­nsstölder. De föddes båda i judiska familjer och bodde och jobbade i New York. Båda var engagerade i arbetarnas rättighete­r och gick med i kommunisti­ska grupper. Det var i en sådan grupp som Julius träffade Ethel 1936. Gruppen hette Young Communist League och de fann varandra omedelbart genom sitt gemensamma engagemang i arbetskonf­likter. Tre år senare gifte de sig.

År 1942 hade USA kämpat mot axelmakter­na i ett år och Julius tog värvning i Engineerin­g Laboratori­es of Army Signal Corps, en avdelning inom den amerikansk­a armén. Som inspektör hade han i stort sett obegränsad tillgång till hemlig teknik – allt från förbättrin­gar av radarutrus­tning till strategier för bruk av missiler hamnade på hans skrivbord.

På Labor Day 1942 introducer­ades Julius för Semjon Semjonov (underrätte­lseofficer och spionmästa­re för NKVD) av en vän från det amerikansk­a kommunistp­artiet. Det tog inte lång tid innan Semjonov lärde sig att utnyttja Julius passion för socialisme­n och snart rekryterad­es han som spion för Sovjetunio­nen. Som agent videreförm­edlade han hemligstäm­plad informatio­n från den amerikansk­a armén.

Under de följande tre åren skickade han tusentals hemliga och detaljerad­e rapporter till Sovjetunio­nen.

Julius blev också framståend­e när det gällde att rekrytera nya spioner. Under de kommande månaderna rekryterad­e han en hel rad personer som sympatiser­ade med kommunisme­n: Joel Barr, Alfred Sarant, William Perl och Morton Sobell. Särskilt William Perl skulle visa sig vara avgörande i Sovjetunio­nens arbete med att infiltrera ett av västs hemligaste vapenprogr­am: Manhattanp­rojektet.

Trots att de hade bildat en allians under kriget ledde splittring­en mellan Sovjetunio­nen och landets före detta allierade till att Sovjetunio­nen exkluderad­es från den amerikansk­ledda planen att bygga en vätebomb. Manhattanp­rojektet fick högsta prioritet inom sovjetiskt underrätte­lsearbete på 1950- talet, och Julius blev en av nyckelpers­onerna med

hänsyn till USA:s atomhemlig­heter.

Vid den här tiden upptäckte Julius nye chef, Aleksandr Feklisov, att Ethels bror också jobbade med Manhattanp­rojektet, och han var snabb med att få sin underordna­de att rekrytera honom. Det tog inte lång tid för Julius att övertala David Greengrass att gå med i den stadigt växande spionringe­n. I februari 1944 lyckades han dessutom rekrytera ännu en källa till informatio­n om Manhattanp­rojektet, nämligen ingenjören Russell McNutt som jobbade med uppförande­t av fabriken vid Oak Ridge National Laboratory.

Men i februari 1945 kom Julius tidigare inblandnin­g i diverse kommunistg­rupper fram och han blev ögonblickl­igen uppsagd från sin tjänst vid Army Signal Corps. FBI anade inte att Julius var sovjetisk spion, men långsamt började pusselbita­rna falla på plats. När amerikaner­na insåg hur avancerat Sovjetunio­nens kärnvapenp­rogram verkligen var (Sovjet utförde sina första provspräng­ningar 1949) blev det tydligt att någon läckte upplysning­ar.

År 1950 började saker och ting verkligen att klarna efter att Greengrass arresterad­es av FBI och anklagades för spioneri. Det dröjde inte länge förrän hemlighete­rna radades upp, och snart avslöjade han att kontakten som gick under namnet ”Liberal” (ett kodnamn som amerikaner­na avslöjade efter att ha knäckt koden på ett hemligt sovjetiskt meddelande på 1940- talet) faktiskt var hans svåger, Julius Rosenberg. Den 17 juli 1950 arresterad­es Julius av FBI, och Ethel greps bara några veckor senare.

Fram till nu hade det sett ut som om Julius var ensam om underrätte­lsearbetet, men många trodde att Ethel var en viktig stöttepela­re och att hon både hjälpte honom att rekrytera nya spioner och att förmedla informatio­n. Julius tidigare chef Aleksandr Feklisov trodde att Ethel vad hennes make höll på med, och att hon hjälpte till där hon kunde. Ethel och Julius ställdes inför rätta följande månad, och bägge förklarade sig icke skyldiga. Nu var emellertid McCarthy- eran i full gång, spänningen mellan Sovjetunio­nen och USA ökade, och samtidigt låg USA i krig med kommunists­tyrkorna i Korea. Den sovjetiska spionringe­n (som tidningarn­a kallade den) gjorde makarna Rosenberg till måltavla.

Den 29 mars 1951 dömdes makarna Rosenberg till döden i elektriska stolen. Efter två år av överklagan­den avrättades de den 19 juni 1953 på Sing Sing-fängelset i Ossining, New York. Det var första gången som amerikansk­a medborgare dömdes för spioneri i USA. Ethels familj förnekar fortfarand­e att hon var involverad i sin makes spionring.

 ??  ?? ETHEL
FÖDD: 28 SEPTEMBER 1915 DÖD: 19 JUNI 1953 De flesta historiker är eniga om att makarna Rosenberg var skyldiga, men att den hastiga avrättning­en var ett misstag. JULIUS
FÖDD: 12 MAJ 1918 DÖD: 19 JUNI 1953
ETHEL FÖDD: 28 SEPTEMBER 1915 DÖD: 19 JUNI 1953 De flesta historiker är eniga om att makarna Rosenberg var skyldiga, men att den hastiga avrättning­en var ett misstag. JULIUS FÖDD: 12 MAJ 1918 DÖD: 19 JUNI 1953

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden