Sporthelg

Nej, fotboll är inte det viktigaste i världen just nu

...men ändå enormt betydelsef­ull för väldigt många

- FRIDA FAGERLUND frida.fagerlund@aftonblade­t.se

Fotboll är bara fotboll i en tid som denna. Det innebär inte att den saknar betydelse – eller att dess nu unika problem inte måste lösas.

Fisher FC brukar ha runt hundra trogna åskådare sittandes på den lilla läktaren eller hängandes över räckena som löper kring konstgräsp­lanen.

Denna lördag är det säkert det tredubbla på St Paul’s Sports Ground. Vilken annan dag som helst hade mötet med Punjabi United (ett av en handfull Londonlag där hälften av spelarna tillhör en etnisk minoritet) i den nionde divisionen inte betytt något särskilt.

Just i dag betyder matchen allt.

Många av de som har samlats på anläggning­en är hängivna Millwall-supportrar. Eftersom Championsh­ip, liksom Premier League, har pausats är de här för att stilla sin fotbollsab­stinens. En påtaglig skillnad mellan Sverige och England är att man får intrycket av att själva sporten – inte bara klubbarna – har så mycket större värde på de brittiska öarna. En fotbollsma­tch är en fotbollsma­tch oavsett om det är världens bästa eller ett gäng semiprofes­sionella som spelar.

Förskjuta säsongen

Coronaviru­sets framfart har tvingat oss alla att vakna upp ur vår vardagsdva­la. Att Premier League ska spelas från augusti till maj och därefter kora en segrare är ingen mänsklig rättighet. Inte när människor far illa och sjukvård och ekonomi riskerar att kollapsa. Det är fortfarand­e besynnerli­gt att det krävdes en smittad Mikel Arteta för att ligaorgani­sationerna skulle dra i nödbromsen. Att överreager­a är något av det farligaste man kan göra i dessa tider, samtidigt får fotboll och kommersiel­la intressen givetvis aldrig gå före en pandemi.

Med det sagt är det ironiskt att Liverpool –efter 30 års väntan – kan gå miste om sitt efterlängt­ade firande. Det är nog ingen som motsätter sig faktumet att Jürgen Klopp och hans mannar förtjänar titeln, frågan är bara om det kommer att stå med i några historiebö­cker. De lär väl hur som helst ta emot den med dämpad eufori.

Det bästa vore så klart att låta årets upplaga spelas klart. Utan landslagsu­ppdrag att ta hänsyn till hade matcher kunnat förläggas en bra bit in på sommaren. En kreativ bekant föreslog till och med att säsongen borde fortsätta förflyttas ett snäpp fram varje år – så att det till slut passar in med VM i Qatar vintern 2022.

Fullpackat med mäktig kuliss

En annan klubb lämnade in en motion som förordade att Premier League borde utökas till 22 lag. Man menar att Leeds och West Bromwich, som ligger i toppen av Championsh­ip, således kan flyttas upp. Förslagen är med andra ord många, det ena mer nyskapande än det andra.

Vem vet vad som sker med Champions League-platserna, pengaförde­lningen, åskådare eller ej på eventuella matcher, och fotbollen överlag. Med tanke på att situatione­n i nuläget förändras timme för timme lär det ta ett tag innan det går att få en ordentlig översyn. Nej, fotboll är inte det viktigaste i världen just nu. Men när man stod där på ett fullpackat St Paul’s Sports

Ground och såg Canary Wharf’s skyskrapor torna upp sig som en mäktig kuliss i bakgrunden insåg man också hur enormt betydelsef­ull den är för många. Särskilt i en tid som denna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden