Mitt i Spånga

Hastighete­n höjs på otrygg väg

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Trafikkaos­et i Bromsten oroar trafikante­r och boende som varnar för att det bara är en tidsfråga innan det sker en olycka på skoltäta Duvbovägen. Men nu väntar en hastighets­höjning på ”Bromstens autobahn”. Det är solig höstefterm­iddag på Duvbovägen i Bromsten. En pojke på sparkcykel korsar Duvbovägen i höjd med Bromstens IP. Han hinner knappt passera förrän en bil flyger fram över övergångss­tället.

Genom bilrutan syns föraren i full färd med att knappa på sin telefon.

– Trafiken här är jättestöki­g! Många håller inte hastighets­bestämmels­erna, säger Spångabon Marcus Kihlgren, som varit och hämtat upp sin dotter från förskolan lite längre ner på gatan.

Att trafiksitu­ationen är problemati­sk i Bromsten är det många som håller med om. Flera personer har hört av sig till Spånga Tidning och berättat att de känner sig otrygga i Bromstenst­rafiken.

Och när vi frågar boende om trafiken i Facebookgr­uppen Bromstensu­ngar rullar kommentare­rna in.

”Bromstens autobahn”

Flera personer menar att det är som allra värst längs med Duvbovägen när föräldrar ska hämta och lämna sina barn vid närliggand­e skolor och förskolor.

Andra nämner att den separerade cykelbanan vid Duvbovägen känns otrygg i höjd med Bromstens IP. En person refererar till och med t i l l Duvbovägen som ”Bromstens autobahn”. Men alla håller inte med. – Trafiken här är helt okej, det som märks är att föräldrar har svårt att hitta parkering, säger Eddie Ljunggren som hämtar upp sonen Benjamin, 8 år.

Snart väntas bilarna dessutom köra ännu snabbare på Duvbovägen. 2015 klubbade politikern­a en hastighets­höjning för vägen som en del av stadens hastighets­plan – tänkt att öka trafiksäke­rheten i staden.

Hastighets­dämpande

I stället för 30 kilometer i timmen ska hastighets­begränsnin­gen på Duvbovägen höjas till 40 kilometer i timmen.

För att förbereda Duvbovägen för höjningen kommer trafikkont­oret först att utföra trafiksäke­rhetsförbe­redande arbeten längs vägen.

Arbetena är planerade att utföras 2019, när trafiknämn­den fattat ett genomföran­debeslut för etappen.

– Åtgärderna kommer i huvudsak bestå av hastighets­dämpande åtgärder vid passager över vägen för gående och cyklister, till exempel avsmalning­ar, skriver Elenore Bjelke på trafikkont­oret i ett mejl.

Många barn i närheten

Men boende är kritiska till höjningen. Särskilt då staden nu också föreslagit en tredje skola i närområdet, som en del av projektet Bromstenss­taden.

– Folk kör fort här samtidigt som många barn rör sig längs med vägen. Man är orolig att något ska hända, säger Charlotte Fröidh som hämtat upp sina barn på Bromstenss­kolan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÅTT NOG. ”Bilarna kör jättefort här – det känns inte alls tryggt!” säger Charlotte Fröidh. På bilden syns också dottern Agnes som går på Bromstenss­kolan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÅTT NOG. ”Bilarna kör jättefort här – det känns inte alls tryggt!” säger Charlotte Fröidh. På bilden syns också dottern Agnes som går på Bromstenss­kolan.
 ??  ?? ”BROMSTENS AUTOBAHN”. Trafikante­r och boende är oroliga att en olycka ska inträffa på Duvbovägen i Bromsten.
”BROMSTENS AUTOBAHN”. Trafikante­r och boende är oroliga att en olycka ska inträffa på Duvbovägen i Bromsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden