Mitt i Spånga

Hennes musikdröm

uppfylls

- Evelina Hertz

44-åriga Teresia Jansson från Råcksta gör verklighet av sin långvariga dröm och debuterar som artist.

– Det är hiphop med inslag av reggae och dancehall, säger hon. Piano, trummor och gospelkör. Redan under uppväxten var musikintre­sset stort hos den nu 44-åriga Råckstabon Teresia Jansson och som tonåring fick hon frågan om att provsjunga i en studio.

– Men jag var så blyg så jag agerade inte på det. Jag har alltid skrivit mycket dikter och plötsligt satt jag där med typ hundra dikter. Det var aldrig meningen att det skulle bli låttexter, säger hon.

Men så kom idén om att göra om dem till hiphoptext­er och snart släpps hennes debut-EP under artistnamn­et QueenTress. Efter att hon lärt känna en producent från Jamaica fick hon möjlighet att samarbeta med artister därifrån.

– Egentligen sjunger jag inte utan rappar mest. Själv lyssnar jag nästan bara på jamaicansk musik så jag ville blanda in reggae och dancehall, säger Teresia.

”All or nothing”

En singel är redan släppt där hon samarbetar med artisten Turbulence som kommer från just Jamaica. Teresia berättar att hon har hjälp från en producent men att hon skriver alla texter och letar inspiratio­n till beatsen själv.

– Producente­n frågade mig om jag vill ta några små steg i taget eller satsa högt på en gång och jag svarade att jag är i en ålder där jag inte har tid att hålla på och smådutta. Det är ”all or nothing” så nu kör jag järnet och ser hur den här EP:en blir mottagen, säger hon,

Skönt att vara lite äldre

Hon berättar att just hennes ålder har genererat en hel del reaktioner på hennes debut som artist – inte alltid helt positiva från början.

– Jag har sett skepsis i en del människors ögon för att de vet att jag inte har varit artist innan och tänkt typ ”vad är hon för pinsam tant med medelålder­skris”. Men när de väl har har lyssnat har de sagt ”men det här var ju bra!” haha.

Själv tycker hon å ena sidan att det är skönt att hon är lite äldre eftersom musikbrans­chen både kan vara svår att komma in i och är tuff. Som ung kan det vara särskilt svårt att släppa på sina värderinga­r och i slutändan tappa bort sig själv, menar hon. Samtidigt är det svårt att inte tänka på vad som hade hänt om hon hade startat tidigare, säger hon.

– Men jag tror att oavsett när man börjar så kan man fullfölja sin dröm och det är också temat i flera låtar. Att tro på sig själv och gå sin egen väg. Flera av mina tjejkompis­ar har sagt att de blir stärkta av att lyssna på låtarna och det är kul, säger Teresia.

Jag är i en ålder där jag inte har tid att hålla på och smådutta.

 ?? FOTO: BOB ROWSSE WALAKIRA ?? VILL INSPIRERA. Råckstabon Teresia Jansson släpper debut-EP under artistnamn­et ”QueenTress”. ”Handlar om att följa sina drömmar”, säger hon.
FOTO: BOB ROWSSE WALAKIRA VILL INSPIRERA. Råckstabon Teresia Jansson släpper debut-EP under artistnamn­et ”QueenTress”. ”Handlar om att följa sina drömmar”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden