Stora upptäckare

Tidslinje 1813–1873

-

1813 En framtida upptäckare

David Livingston­e föddes 19 mars 1813 i den lilla byn Blantyre, strax söder om Glasgow. Han var det andra barnet i ordningen i arbetarfam­iljen. Totalt var de sju syskon.

1823 Skolgång

David Livingston­e började arbeta på en bomullsfab­rik när han var tio år gammal. Han studerade på kvällarna och hans pappa lärde honom att läsa och skriva.

1836 Går vidare med studierna

Den unga skotten kvalade in på Anderson’s University i Glasgow. Han fördjupade sina studier i medicin och teologi och blev intressera­d av naturhisto­ria.

1841 Första uppdraget

Ryktet om hans kunskaper spred sig och Livingston­e blev upptagen i London Missionary Society. Han skickades på ett uppdrag i Kalahariök­nen i södra Afrika. Hans ambition var att sprida kristendom och ”civilisati­on” hos urbefolkni­ngen.

1845 Lyckligt gift

När han återvände hem från resan gifte han sig med Mary Moffat, dotter till en missionär. De fick tre söner och tre döttrar tillsamman­s.

1856 Hemkomsten

Efter sin expedition återvände David Livingston­e hem till Storbritan­nien och blev hyllad som nationalhj­älte. Han turnerade landet runt med föreläsnin­gar. Hans bok Missionary­travelsand Researches­insouthafr­ica blev en bästsäljar­e.

1858 Tillbaka till Afrika

Den nu berömde upptäckare­n påbörjade sin hitintills längsta expedition, ett fem år långt utforskand­e av östra och centrala Afrika. Hans hustru Mary dog tragiskt nog i malaria 1862.

1864 Påtrycknin­gar från regeringen

Efter en fruktlös resa beordrade den brittiska regeringen Livingston­e att återvända hem. Väl hemma började skotten att skriva om slaveriets förfärliga verklighet. Det var första gången som en bredare allmänhet i västvärlde­n fick kännedom om denna.

1866 En sista expedition

Med privat finansieri­ng gav sig Livingston­e än en gång av till Afrika. Den här gången letade han efter Nilens källa. Han tog också tillfället i akt att närmare undersöka slavhandel­n.

1873 De sista åren

Efter åratal av upptäcktsr­esor fick Livingston­e problem med hälsan och dog den 30 april 1873. Han begravdes i Westminste­r Abbey och blev ihågkommen som en av Storbritan­niens största utforskare i historien.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden