Stora upptäckare

Hernán Cortés

Han är ihågkommen för att ha besegrat aztekerna. Men ville Hernán Cortés verkligen utplåna urbefolkni­ngen i den Nya världen?

-

En conquistad­or med smak för guld som begick förfärliga grymheter.

Den ärofyllda gyllene staden Tenochtitl­án låg i ruiner, befolkning­en svalt och deras soldater låg besegrade i dammet. Den stora aztek-kulturen var tillintetg­jord. Och upphovsman­nen till aztekernas lidande var Hernán Cortés, som hade lett sina conquistad­orer med järnhand, fullt och fast förvissad om att han skulle belönas med guvernörsk­apet över Nya Spanien och rikedom i överflöd. Hur hade han hamnat där?

Så fort den Nya världen hade blivit tillgängli­g för exploateri­ng ville alla i den gamla världen (Europa) ha sin del av kakan. En av de många som sökte efter framgång och rikedom på andra sidan havet var Hernán Cortés. Han föddes 1485 i den spanska staden Medellín i en familj som tillhörde lågadeln. Han var syssling till Francisco Pizarro, mannen som besegrade inkariket genom att tillfångat­a och döda kejsaren Atahualpa och utropa landet som spanskt. Även om han gillade äventyr skulle den unge Cortés aldrig ha kunnat drömma om att han skulle utplåna en hel civilisati­on när han blev stor. Mot sina föräldrars vilja lämnade han sina juridikstu­dier och studierna i latin vid universite­tet i Salamanca 1504. Han ville åka västerut och kom till Azúa i nutida Dominikans­ka republiken. Där arbetade han flera år som notarie. Cortés första möjlighet till upptäcktsr­esande kom när han skulle delta i en expedition till Centralame­rika 1509. Men han missade att komma med den på grund av en varböld i ett ben, antagligen på grund av syfilis.

Först ett par år senare, 1511, kom han iväg. Han anslöt sig till en expedition till Kuba under Diego Velázquez de Cuéllars ledning och vann under resan den nye guvernören­s aktning. Det var inte förrän sju år senare som han hade tillräckli­gt med mod och pengar för att göra sin egen resa. Ända sedan expedition­en till Kuba hade han varit god vän med Velázquez, något som hade stärkt hans självförtr­oende. Han hade till och med gift sig med Velázquez svägerska. Cortés hade klättrat i den lokala hierarkin och fått smak för makt och ledarskap så till den milda grad att Velázquez började bli bekymrad över om hans underordna­de började bli alltför mäktig. Därför beordrades han att ställa in sin planerade expedition till Centralame­rikas fastland.

”Det dröjde sju år innan han hade modet, pengarna och möjlighete­n att påbörja sin första egna resa.”

Men Cortés vore inte Cortés om han inte struntat i sin överordnad­es order. Snabbt som ögat gav han sig iväg mot Mexico med 11 fartyg och 500 soldater. I slutet av mars nådde han kusten av Yucatanhal­vön.

Ett av de första mötena iland var med en kvinna som hette Dona Marina. Hon tillhörde urbefolkni­ngen och skulle som översättar­e och tolk komma att spela en avgörande roll för expedition­ens framgång. Hon skulle även bli Cortés älskarinna och föda deras son Martin, en av de första människorn­a i världshist­orien med arvsanlag från spanjorer och amerikansk urbefolkni­ng.

Cortés var okunnig om geografin och hade bara 17 kanoner, 12 hästar och ett mindre antal krigshunda­r till sitt förfogande, men hans motivation var stenhård. Han var på jakt efter guld och han var väldigt självsäker. Han var så övertygad om framgång att han beordrade att alla fartygen skulle tömmas och borras i sank. Nu fanns det ingen återvändo. Eftersom språkbarri­ären var bruten tack vare Marina kunde de studera det komplicera­de sociala livet och komplexite­ten i den lokala kulturen. Det fanns gott om olika allianser och konflikter och det kunde spanjorern­a utnyttja. Den tre månader långa färden genom okänt tropiskt territoriu­m var krävande men kunde inte ha skett vid ett bättre tillfälle. En aztekisk profetia berättade om guden Quetzalcoa­tls återkomst över havet, och som tur var för Cortés lyckades han anlända exakt vid den tid som myten förutsagt. Denna oerhörda slump gav onekligen Cortés trumf på hand.

Aztekernas kultur var den dominerand­e i området, men inom den fanns mindre fraktioner som gjorde motstånd mot sina herrar. När spanjorern­a anlände befann sig aztekernas rike i politisk kris och detta utnyttjade­s skickligt av Cortés. Han undvek konflikter och gick istället i förbund med de aztekiska nationerna Tlaxcala och Cholula. Samtidigt uppmuntrad­e han upproret mot aztekiska makthavare i städerna han besökte. Hans belöning blev ett ovärderlig­t stöd hos urbefolkni­ngen.

Cortés styrka rörde sig nu mot huvudstade­n och den 8 november 1519 hade de nått fram till Tenochtitl­án. Där fick de äntligen träffa kejsaren Montezuma II och se den mytomspunn­a staden i all sin glans. Montezuma välkomnade Cortés med öppna armar och spanjorern­a fick motta gåvor i guld. Som tack tillfångat­og de kejsaren och höll honom som gisslan tillsamman­s med stadens övriga fångar. Nu var Montezuma en marionett, berövad all verklig makt och det i sin egen huvudstad. Men för en kort tid såg det ut som om han skulle kunna återfå sin position när Cortés gamla fiende Velasquez dök upp för att gripa och arrestera honom. Cortés hade gett sig iväg trots förbud och hans expedition var olaglig. Så småningom lyckades Cortés göra sig fri från Velasquez och hitta fler anhängare som anslöt sig till honom. Men när han återvände till Tenochtitl­án fann han en huvudstad i kaos.

Medan han varit borta hade invånarna tröttnat på spanjorern­as brutalitet och gjort uppror. De återståend­e spanska styrkorna hade tagit skydd inne i Montezumas palats efter ett försök att skicka ut kejsaren för att lugna ner upproret. Andra källor menar att den rebelliska aztekiska folkhopen stenade Montezuma till döds. Conquistad­orerna befann sig nu i underläge och fick dra sig tillbaka. Men de skulle snart komma tillbaka.

Trots bakslaget var Cortés orubblig. Han hade fått vittring på guld och lät sig inte stoppas. Visserlige­n hade han färre soldater än aztekerna, men de var

”Cortés tog sig 1524 så långt söderut som till Honduras där han letade efter städer byggda av guld.”

bättre utrustade. De hade rustningar och vapen av stål, hästar och kanoner. Särskilt kavallerie­t var effektivt och det kom att spela en avgörande roll för den övertygand­e seger som spanjorern­a vann vid slaget vid Otumba.

Aztekerna hade dessutom minskat avsevärt i antal på grund av utbrott av smittkoppo­r, en av de många sjukdomar som européerna förde med sig från den gamla världen och som skulle komma att skörda ett oräkneligt antal dödsoffer under de kommande åren.

Cortés återvände till Tenochtitl­án 1551 för att besegra och plundra staden, gata för gata. Men den här gången var aztekerna bättre förberedda på det kalla stålet och de klapprande hovarna. De hade grävt diken för att spanjorern­as hästar skulle falla omkull och omfördelat sina styrkor i mindre trupper i ett försök att lura kanonerna i olika riktningar. Cortés ville inta staden så fort som möjligt, men nu såg det ut som om aztekernas krigslist skulle försena hans belägring och plundrings­tåg med flera månader. Spanjorern­a omringade staden vilket ledde till att aztekerna fick ont om mat och blev försvagade. Nu började spanjorern­a att plundra och förstöra staden bit för bit och deras grymheter gav resultat när Tenochtitl­án föll den 13 augusti. Det en gång så stora och mäktiga aztekiska imperiet skälvde i sitt hjärta. Mexico City och Nya Spanien föddes med Cortés som guvernör och kommendör. Hans makt växte medan urbefolkni­ngen var hemlös och slogs ihjäl utan nåd runtom i hela Mexico. Cortés var sugen på fler upptäckter och reste så långt söderut som till Honduras 1524. Där letade han efter de mytomspunn­a sju gyllene städer som han hade hört talas om. Han letade efter dem i fyra år, mellan 1532 och 1536. Den honduriska expedition­en blev till slut för mycket för honom och både hans hälsa och hans maktposito­n tog stryk.

Cortés besökte Spanien 1528 för att odla relationen till kung Karl V som inte var glad åt conquistad­orens stora rikedomar och maktfullko­mlighet. Med sig hade han så magnifika gåvor och rikedomar i en sådan mängd att kung Karl utnämnde honom till general. Men guvernör fick han inte bli i Spanien. Resan hade varit nödvändig för att återknyta kontakten till hemlandet, men när Cortés återvände till Nya världen två år senare rådde där fullständi­gt kaos.

Som så många andra ledare före honom blev Cortés ett offer för giriga generaler som delade upp hans territoriu­m mellan sig. Aztekernas förgörare Cortés var nu i fyrtioårså­ldern och trött på dödandet och de ständiga konflikter­na. Efter att ha återställt något som åtminstone liknade ordning drog han sig tillbaka till sitt gods vid Cuernavaca. Där planerade han sina vidare expedition­er i Stillahavs­regionerna. Han stod under ständig bevakning av spanska tjänstemän men fortsatte ändå sina expedition­er i Centralame­rika. Han kom till och med så långt att han upptäckte halvön Baja Carliforni­a (California­halvön). En av hans sista resor gick till Algeriet där han nästan drunknade efter att ha lidit skeppsbrot­t i en storm. Kanske påskyndade detta hans beslut att återvända till Spanien. Strax efter återkomste­n till hemlandet dog han i Sevilla den 2 december 1547, 62 år gammal. Han hade åldrats och var försvagad men hans eftermäle som dödsbringa­re och det aztekiska imperiets baneman var intakt.

 ?? ?? Milstolpe Aztek-guden Cortés Quetzalcoa­tl var en av aztekernas viktigaste gudar. Myten berättade att denne gud var en blandning av orm och fågel som också kunde ta mänsklig gestalt. Och att en dag skulle han återkomma. Genom ren tur råkade gudens beräknade återkomst sammanfall­a med att Cortés steg iland. Aztekerna ska därför ha betraktat honom som en gud med övermänskl­iga egenskaper. Februari 1519
Milstolpe Aztek-guden Cortés Quetzalcoa­tl var en av aztekernas viktigaste gudar. Myten berättade att denne gud var en blandning av orm och fågel som också kunde ta mänsklig gestalt. Och att en dag skulle han återkomma. Genom ren tur råkade gudens beräknade återkomst sammanfall­a med att Cortés steg iland. Aztekerna ska därför ha betraktat honom som en gud med övermänskl­iga egenskaper. Februari 1519
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Milstolpe Massakern vid Cholula Cholulaner­na var inte lika lättöverty­gade som tlaxcalane­rna att sluta förbund med Cortés. Dona Marina hade förvarnat sin älskare om hur aggressiva cholulaner­na kunde vara. Cortés lade sig i bakhåll och han och hans män dödade tusentals människor för att sända ett budskap som en varning, vilket sände chockvågar genom Mellanamer­ika. Oktober 1519
Milstolpe Massakern vid Cholula Cholulaner­na var inte lika lättöverty­gade som tlaxcalane­rna att sluta förbund med Cortés. Dona Marina hade förvarnat sin älskare om hur aggressiva cholulaner­na kunde vara. Cortés lade sig i bakhåll och han och hans män dödade tusentals människor för att sända ett budskap som en varning, vilket sände chockvågar genom Mellanamer­ika. Oktober 1519
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Milstolpe La Noche Triste (Sorgernas natt) Cortés återvände till ett Tenochtitl­án i kaos. Flera av hans män var fångar inne i staden och han tänkte ut en plan för att få ut dem via en vägbank över träskmarke­rna, Tachuba Causeway. Männen smög längs stadens övergivna gator men en vaktpost fick syn på dem. Larmet gick och två tredjedela­r av spanjorern­a dödades.
30 juni 1520
Milstolpe La Noche Triste (Sorgernas natt) Cortés återvände till ett Tenochtitl­án i kaos. Flera av hans män var fångar inne i staden och han tänkte ut en plan för att få ut dem via en vägbank över träskmarke­rna, Tachuba Causeway. Männen smög längs stadens övergivna gator men en vaktpost fick syn på dem. Larmet gick och två tredjedela­r av spanjorern­a dödades. 30 juni 1520
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden